Kaplan askeri kışları meclise taşıdı

Kaplan askeri kışları meclise taşıdı

 CHP Kocaeli Milletvekili Mehmet Hilal Kaplan, TOKİ’ye devredildiği ileri sürülen Gebze ve Darıca’daki askeri kışlaları meclis gündemine taşıdı....

 

CHP Kocaeli Milletvekili Mehmet Hilal Kaplan, TOKİ’ye devredildiği ileri sürülen Gebze ve Darıca’daki askeri kışlaları meclis gündemine taşıdı. Milletvekili Kaplan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın cevaplandırması için verdiği soru önergesinde, “Yaklaşık 572 dönümlük Gebze Askeri Kışlası 4 ayrı parsele bölünüp Milli Savunma Bakanlığı tarafından borcu karşılığı TOKİ’ye verilmesi Gebze’de yaşayan halkın gereksinimi olan yeşil alanın yok edilmesi hususunda kaygılandırmaktadır. Yine Darıca’daki askeri kışlanın 940 dönümlük bölümü aynı gerekçe ile TOKİ’ye devredildiği kamuoyunda ifade ediliyor. Sanayinin yoğun olduğu bu bölgede hızlı nüfus artışının yanı sıra artan göçün beraberinde plansız çarpık kentleşmeyi meydana getirdiği ortada iken devlet yetkililerinin bu bölgede insan sağlığı açısından yaşanabilir ortam ve sosyal donatılar hazırlaması gerekirken mevcut yeşil alanların bu şekilde yok edilerek rant uğruna TOKİ’ye devredilmesini kabul edilmez buluyorum” dedi.

Milletvekili Kaplan, soru önergesinde;

  • MSB’nin TOKİ’ye olan borcu karşılığı bazı askeri alanların devir ve kullanım hakkı Toplu Konut İdaresine devredildiği doğru mudur? Bu uyulama hangi yasal mevzuatla yapılmaktadır?
  • MSB’nin böyle bir borcu varsa nasıl oluşmuştur? Askeri yapılar, lojmanlar veya sosyal donatılar şimdiye kadar TOKİ üzerinden mi yapılmıştır? MSB ayrı gider kaleminden mi karşılamıştır?
  • MSB’nin borcu varsa bu TOKİ’ye mi yoksa devlete olan borç mu? Devlete en çok borcu olan kuruluşların başında büyükşehir belediyelerinin geldiği bilinmektedir. Ancak TOKİ’nin borcu karşılığı belediyelerin arazilerine karışmadığı gibi bu askeri alanları belediyeler aracılığı ile imara açmaktadır. Bu çifte standart niye.!? Yoksa bu rantın paylaşılması mıdır? 
  • Kocaeli ili Gebze ilçesinde bulunan Gebze Askeri Kışlası ve Darıca Kışlaları alanları bölgelerimiz için elzem olan üniversite alanı, yeşil park ve sosyal donatı alanları için önemli iken neden yüksek binaların yapılması için TOKİ’ye devrediliyor? Bu kentte yeşil alanların ve sosyal donatı alanlarının gerekli olduğu bilindiği halde böyle davranmanız niye? Buraya uyguladığınız planları neden Gebzelilere ve Darıcalılara sorma zahmetinde bulunmuyorsunuz? Bu nasıl katılımcı demokrasi? Taksim gezi parkında yaşanılanlardan ders çıkarmadınız mı?

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.