Kafası ve ekonomisi karışık pazar esnafı

Kafası ve ekonomisi karışık pazar esnafı

 

 

Yaşamın nabzını elinde tutarlar. Ekonomik, sosyolojik ve siyasal yaşamın, üçünün birden nabzını. Çokca da, iktidar yanlısı tavırlar takınırlar. Çünkü, ekonomik geleceği belediyelerin ve iktidarın elinde olduğu için yeri geldiğinde yandaşlıkta sınır tanımaz.

Onlar Pazar esnafıdır.

İzmit’teki pazar esnafının son 3 haftadaki durumu tam da böyle, kafaları ve ekonomileri karışık.

Çok eleştirdim, insanlar, temel gıda maddesi ihtiyaçlarını karşıladığı pazar tezgahları 3 hafta kurulmayınca, süper ve hiper marketlerin insafına terk edildi.

Gerçek ibadetin çalışmak, insanların ihtiyaçlarını olanaklar ölçüsünde karşılamak olduğunu unutan kafası ve ekonomisi karışık Pazar esnafı, iktidarı ve yerel yönetimlerin dümen suyuna gitmek adına 3 haftadır tezgah açmıyor, halkı mağdur ediyor.

Yeni duyuru yapmışlar, 11 Ağustos Perşembe günü tezgah açma kararı almışlar. Açarlar elbette, ama 3 hafta önceki müşteriyi bulacaklarını pek sanmıyorum. Çünkü, insanlar kızgın ve konuştuğum yüzlerce insan bir daha Perşembe pazarına gitmeme ve oradaki tezgahlardan alışveriş yapmama kararında olduklarını bana iletti.

Kafası ve ekonomisi karışık pazar esnafı, bu kez ‘kaş yapayım derken göz çıkardığının’ farkında olmasa gerek.

Bu pazar esnafının, kent halkına bir özür borcu var.

Şimdi hiçbir şey olmamış gibi tezgah açıp, halkın da gelip eskisi gibi alışveriş yoğunluğu yaşatmasını bekliyorlarsa, çok beklerler…

‘’Demokrasi nöbetlerine biz de katılıyorduk. Ancak, 3 hafta itibarıyla Pazar açamayınca esnafımız ekonomik anlamda zorlandı. Esnaf, 11’inde tezgah açıp kaldığı yerden devam edecek’’ demişler.

Artık, hiçbir şey kaldığı yerden devam edemez, etmeyecek…

Ekonomik anlamda zorlanan pazar esnafı ve özellikle de pazarcılar odası yöneticileri, sorunu yerel ve genel iktidara anlatsın, bütçeden alacakları ekonomik destekle kayıplarını gidersin.

Bu yapılabilir, çekinmesinler, sorunlarını iletsinler, AKP kadroları bu sorunu da çözer…

Ondan sonra da, ‘’önümüzdeki haftalarda, kent merkezinden halk gelecek pazar alışverişi yapacak’’ diye beklemek yerine, ‘’Perşembe pazarımız iyidir, size hizmet için pazar esnafı olarak elimizden geleni yapacağız’’ içerikli broşürleri gidip ilçeler ve köylerde dağıtsınlar.

Çünkü, bundan sonra artık oradaki yurttaşların ekonomik himmetiyle ayakta kalabilirler. Ne de olsa ‘demokrasi nöbeti yoldaşlığı’ yeni hayata pencere açtı.

Kafası ve ekonomisi karışık pazar esnafına buradan son bir önerim olacak,

‘’AKP iktidarına bir dosya sunun. En küçük bir ekonomik ve siyasi krizde, dün olduğu gibi gelecekte de öncelikle pazarcı esnafını harekete geçirsinler ki, o günler ve gelecek coşkulu yaşansın.

Ekonominizi düşünmeyin, nasıl olsa IMF’ye bile borç verebilecek bir ekonomik rezerv yaratılmış durumda.

Merkez Bankası’nın döviz ve altın rezervi 15 yılda 3 kat artmış durumda, zararlarınızı karşılamak devede kulak kalır.’’

Son bir not da, o nöbetlerde bedava yemek adına, eğlence adına ve de gericiliği teşvik adına sabahlara kadar bulunanlara;

Pazar alışverişlerinizi bundan böyle Cumartesi Pazarı, Pazar Pazarı ya da Yuvacık Pazarı’ndan yapmaya hazır olun.
Çünkü, oralardaki pazarlarda, birinci elden tüketiciye ulaştırılan daha taze ürünler bulmak olası. Sebze ve meyve komisyoncusu maliyetini de karşılamadan daha ucuza alışveriş yapma olanağı var.

 

 

Bu yazı toplam 73 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi