Kadına şiddet son 15  yılda yüzde 1400 arttı

Kadına şiddet son 15 yılda yüzde 1400 arttı

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Kocaeli Temsilciliği’nin 8 Mart etkinliğinde konuşan Avukat Pınar Akbina kadına yönelik şiddette son 15 yılda yüzde 1400 artış olduğunu kaydetti

muhendisler-003.jpgsema.jpgdinledi.jpg

Üyelerinin büyük çoğunluğunu kadınların oluşturduğu Gıda Mühendisleri Odası Kocaeli İl Temsilciliği, bu anlamlı günde verimli bir etkinliğe daha imza attı. Makine Mühendisleri Odası (MMO) Kocaeli Şubesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen etkinliğe Gıda Mühendisleri Odası Kocaeli İl Temsilciliği üyeleri ve yakınları katıldı. Etkinliğe konuşmacı olarak katılan İstanbul Barosu üyesi Avukat Pınar Akbina kadına yönelik şiddetin son 15 yılda yüzde 1400 arttığını söyledi.

 

2018’İN İLK 10 AYINDA

203 KADIN CİNAYETİ

 

 

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Oda Temsilci Yardımcısı Aysel  Korkmaz Sözen, 8 Mart’ın  kadınlar için önemine değindikten sonra, ülkemizde Mustafa Kemal Atatürk’ün getirdiği Laiklik ilkesi sayesinde kadınların 1934 yılında, birçok Avrupa ülkesinden önce seçme ve seçilme hakkına kavuştuğunu belirtti. Daha sonra son yıllarda artan kadına şiddet ve kadın cinayetlerine de değinen Sözen, 2018 yılının ilk 10 ayında en az 203 kadının öldürüldüğünü ifade etti.

 

Açılış konuşmasının ardından Eğitim Komisyonu üyelerinin hazırladığı sinevizyon gösterisinde kadının çalışma yaşamındaki sorunlarına dikkat çekildi. Kadın üyelerin en önde ve aktif bir şekilde yer aldığı Oda faaliyetlerinden kesitler sunuldu. Sinevizyondan sonra duygusal anlar yaşatan etkileyici bir şiir dinletisi gerçekleştirildi. Ardından GIDAMO Kocaeli Temsilcisi Sema Kopal, 2017 yılının ekim ayından bugüne faaliyetlerine dair bilgilendirip temsilciliğin üyeleriyle güçlü olduğunu kaydetti.

 

TOPLUMUN ÖNDERİYDİ

 

Etkinliğe konuşmacı olarak katılan Avukat Pınar Akbina, “Kadın Haklarında Dünden Bugüne” konusunu ele aldı. İlk olarak 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutladı. Konuşmasına, 8 Mart’ı yaratan, 8 saatlik çalışma süresi için mücadele ederken yanarak yaşamlarını yitiren 129 New York’lu dokuma işçisi kadını anarak başladı. Akbina, insanlık tarihi boyunca kadının hep ezilmediğini, insanlığın ilk dönemlerinde kadının toplumda önder konumunda olduğunu belirtti. Ancak ekonomik biçimin bir aşamasında erkeğin kadını alt ettiğini ve bununla birlikte kadının ikinci sınıf, ezilen cinsiyet durumuna düşürüldüğünü açıkladı.

 

YÜZDE 1400 ARTTI

 

Avukat Akbina, kadınların aynı işi yapan meslektaşlarına oranla daha az ücret aldığını, işyeri kreşleri gibi olanakları olmadığı için kadınların çalışamadığını, işyerlerinde meydana gelen tacize ve mobinge erkeklerden daha fazla maruz kaldığını belirtti. Artan kadına şiddet, kadın ve çocuklara yönelik istismar olaylarına değinen Akbina, kadına yönelik şiddetin son 15 yıllık dönemde yüzde 1400 arttığını dile getirdi.

 

ZOR ŞARTLARDA EDİNİLDİ

 

Kadınların günümüzde sahip olduğu seçme ve seçilme hakkı, miras hakkı, velayet hakkı, resmi evlilik ve boşanma hakkı gibi birçok hakkın Mustafa Kemal Atatürk öncülüğünde zaferle sonuçlanan Kurtuluş Savaşı kazanımları olduğunu kaydeden Akbina ayrıca kadınların insanca yaşam hakkının güvencesi olan laikliğe de Mustafa Kemal Atatürk sayesinde kavuştuğumuzu belirtti. Bu kazanımların zor şartlarda, büyük mücadelelerle elde edildiğine, demokratik ve laik bir yönetim sistemi ile iyileştirileceğine ve ileriye taşınabileceğine dikkat çekti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.