İşte krizin geldiği nokta: Ümidini kaybeden işsiz sayısı 500 bini geçti

İşte krizin geldiği nokta: Ümidini kaybeden işsiz sayısı 500 bini geçti

DİSK-AR tarafından resmi veriler dikkate alınarak hazırlanan raporda işsizliğin hızla arttığına işaret edilirken ‘Ümidini kaybeden işsiz sayısının 500 bini geçtiği’ belirtildi

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Dairesi (DİSK-AR) Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK’in dün açıkladığı Temmuz 2018 dönemi İşgücü İstatistikleri ile İŞKUR tarafından açıklanan Eylül 2018 dönemi verilerini ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından açıklanan Temmuz 2018 dönemi sigortalı istatistiklerini değerlendirdi.

Raporda şu ifadelere yer verildi: TÜİK verilerinin temmuz ayını yansıtması nedeniyle henüz ekonomik krizin (yükselen enflasyonun, faizin ve dövizin) açık etkilerini şimdilik görmüyoruz. Ancak İŞKUR ve SGK verileri işsizliğin hızla artmakta olduğunu gösteriyor. Önümüzdeki aylarda krizin etkisiyle işsizlikte yoğun bir artış olacağını söylemek mümkündür. DİSK-AR verilerinden öne çıkan kısımlar ise şu şekilde özetlendi:

♦ Krizin etkileri Temmuz 2018 dönemi TÜİK işgücü istatistiklerine henüz tam olarak yansımasa da İŞKUR ve SGK verileri işsizlikte krizin etkisiyle büyük patlama yaşandığını gösteriyor.

♦ TÜİK’e göre Haziran 2018 döneminde yüzde 10,2 olan dar tanımlı standart işsizlik 0,6 puan artarak yüzde 10,8 olarak gerçekleşti. Dar tanımlı işsiz sayısı bir önceki aya göre 216 bin kişi artarak 3 milyon 531 bine ulaştı.

♦ İŞKUR verileri işsizlikte büyük patlama yaşandığını gösteriyor. Eylül 2017 döneminde 2 milyon 575 bin olan kayıtlı işsiz sayısı Eylül 2018’de 558 bin artarak 3 milyon 133 bine ulaştı. Ağustos 2018’de 2 milyon 752 olan kayıtlı işsiz sayısı bir ayda 381 bin artmış oldu.

♦ SGK verilerine göre Temmuz 2018’de bir önceki aya göre aktif sigortalı sayısı 270 bin azaldı.

♦ TÜİK verilerine dayanarak hesapladığımız geniş tanımlı işsiz sayısı 6,3 milyonu aştı. Geniş tanımlı işsizlik oranı ise yüzde 18,2 olarak hesaplandı.

♦ Kadın işsizliği yüzde 14,3, genç kadın işsizlik oranı ise yüzde 25,6 olarak gerçekleşti.

♦ 1 milyon 30 bin üniversite mezunu işsiz durumda.

♦ Her yüz gençten 28’i ne eğitimde ne istihdamda.

Raporda ‘İŞKUR verileri işsizlikte artış eğiliminin önümüzdeki aylarda süreceğine işaret ediyor’ denilerek şu tespitlere yer verildi: Ekonomik krizin de etkisiyle önümüzdeki aylarda işsizlikte tırmanma kaçınılmaz görünüyor. İşsizlikteki artış eğilimi Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verileri tarafından da teyit edilmektedir. SGK Temmuz 2018 verilerine göre Haziran 2018’de 16 milyon 495 bin olan aktif sigortalı sayısı (4-a kapsamında) 16 milyon 226 bine geriledi. Böylece sigortalı işçi sayısında 269 bin azalma gerçekleşmiş oldu.

Raporda işsiz sayısıyla ilgili de analizlere yer verildi: Standart işsizlik hesaplaması dışında alternatif ve gerçek bir işsizlik hesaplama yöntemi olarak kabul edilen geniş tanımlı işsiz sayısı DİSK-AR tarafından Temmuz 2018 için 6,3 milyon olarak hesaplanmıştır (Tablo). Böylece bir ayda geniş tanımlı işsiz sayısı 358 bin artmış oldu
Çalışmayan nüfusun 1 milyon 742 binini iş aramayıp çalışmaya hazır olanlar oluşturdu.
Ümidini kaybeden işsiz sayısı ise 484 binden 523 bine yükseldi. DİSK-AR Temmuz 2018 için geniş tanımlı işsizlik oranını yüzde 18,2 olarak hesapladı.

***

iste-krizin-geldigi-nokta-umidini-kaybeden-issiz-sayisi-500-bini-gecti-521082-1.

 

Kadın ve genç işsizliği artıyor

Kadın DİSK-AR raporunda kadın ve genç işsizliği konusunda da önemli verilerin yer aldı. Kadınların ve gençlerin işsizlik oranının giderek arttığının altı çizilirken raporun ilgili kısımlarında verilere ve kepsamlı analizlere yer verildi. İlgili kısımlar şöyle:

♦ Tüm işsizlik türlerinin giderek arttığı görülmektedir. Standart işsizlik yüzde 10,8 iken tarım dışı genç kadın işsizliği yüzde 32’yi aşmıştır. Özellikle genç ve kadın işsizliği ile ne eğitimde ne istihdamda (NEET) olan gençlerin oranı yüksekliğini korumaktadır.

♦ Veriler işsizliğin en çok kadınları etkilediğini ve kadınların bütün işsizlik türlerinde erkeklerden daha fazla işsiz kaldıklarını göstermektedir. Temmuz 2018 TÜİK verilerine göre kadın işsizliği yüzde 14,3 olarak açıklanırken, kentsel kadın işsizliği ve genç kadın işsizliği yüksek oranda seyretmektedir.

♦ Tarım dışı kadın işsizliği yüzde 18,9 olarak açıklanırken, genç kadın işsizliği yüzde 25,6, tarım dışı genç kadın işsizliği ise yüzde 32,3 olarak hesaplanmıştır.

♦ 15-24 yaş arası gençlerin yüzde 27,7’si boşta gezer durumundadır. Yüksek öğrenim işsizliği yüzde 13,3 olarak gerçekleşirken, 1 milyon 30 bin bin üniversite mezununun işsiz olduğu görülmektedir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak Birgün

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.