İşsizlik, yine artmış !

İşsizlik, yine artmış !

 

Türkiye'nin mayıs ayına ilişkin olarak açıklanan işsizlik rakamları geçen yılın aynı dönemine göre artışa işaret ediyor ne yazık ki.

Siyasal iktidarlar her ne kadar ‘işsizliği azalttık, istihdamı artırdık’ dese de, TÜİK’in resmi rakamları işsizliğin geçen yılın aynı dönemine göre 0,1 puan artışla yüzde 9,4 seviyesinde gerçekleştiğini, işsiz sayısının da 2 milyon 895 bine yükseldiğini gösteriyor.

İşsizliğe ilişkin resmi verilerin ayrıntıları da çarpıcı…

Ülke genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2016 yılı Mayıs döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 106 bin kişi artarak 2 milyon 895 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise 0,1 puanlık artış ile yüzde 9,4 seviyesinde gerçekleşti.

Aynı dönemde, tarım dışı işsizlik oranı 0,1 puanlık azalış ile yüzde 11,3 olarak tahmin edildi. 15-24 yaş arası genç nüfustaki işsizlik oranı 0,4 puanlık artış ile yüzde 17,4 olurken,15-64 yaş grubunda bu oran 0,1 puanlık artış ile yüzde 9,6 oldu.

İstihdam edilenlerin sayısı 2016 yılı Mayıs’ında, önceki yılın aynı dönemine göre 795 bin kişi artarak 27 milyon 867 bin kişi, istihdam oranı ise 0,6 puanlık artış ile yüzde 47,5 oldu.Tarım sektöründe çalışan sayısı 234 bin kişi azalırken, tarım dışı sektörlerde çalışan sayısı 1 milyon 29 bin kişi arttı. İstihdam edilenlerin yüzde 19,9'u tarım, yüzde 19,3'ü sanayi, yüzde 7,7'si inşaat, yüzde 53,1'i ise hizmetler sektöründe yer aldı. İstihdam edilenler içinde hizmet sektörü payı 1.6, inşaat sektörü payı 0,5 puan artarken, tarım sektörünün payı 1,4 puan, sanayi sektörünün payı ise 0,7 puan azaldı.

İşgücüne katılım oranı ise 2016 yılı Mayıs döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre işgücüne katılma oranı ise 0.8 puan artarak yüzde 52,5 olarak gerçekleşmiş. Bu, ‘iş gücüne katılım oranı 902 bin kişi artarak 30 milyon 763 bin kişi oldu’ anlamına gelir.

Sevindirici mi, eh kısmen…

Mayıs 2016 döneminde herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna bağlı olmadan çalışanların oranı, bir önceki yılın aynı dönemine göre 0,2 puan azalıp yüzde 33,8 olmuş.

Bu da kısmen sevindirici…

Maliye Bakanlığı verilere göre de, 2016 yılı II. döneminde toplam kamu istihdamı 2015 yılının aynı dönemine göre yüzde 5,5 oranında artıp 3 milyon 622 bin kişi olarak gerçekleşmiş.

Eeee, hani kamuda küçülmeye gidiliyordu ?

Bu kadar özelleştirme yapılmışken, kamunun ekonomide ve yaşamımızdaki etkisi sözde azaltılmışken bu istihdam genişlemesi nasıl yaratıldı dersiniz ?

Bir yandan işsizlik artacak ve bu resmi olarak da açıklanacak ama aynı açıklama içinde kamuda istihdam artışı sağlandığı ifade edilecek.

Bu ne yaman çelişkidir ?

Velhasıl, TÜİK’in bu derlemeleri içinde yer alan verilerin her biri çelişkili gibi. Sanki, bir veri diğer veriyi tekzip eder nitelikte.

10-15 sayfalık bir rapor içerisinde yer alan birbirinden çok farklı verilerden hangisini dikkate alacağımızı, hangi bilgileri yeni bir değerlendirme ışığında kamuoyu ile paylaşacağımızı inanın şaşırıyoruz.

Yine de bilinen acı gerçeğe değinip bitirelim.

Ne yazık ki işsizlik artıyor. Ne yazık ki, hem kamuda hem de özel sektörde istihdam artmıyor tam aksine daralıyor.

Bu yeni bir ekonomik krizin habercisi midir bilemem. Durumu ekonomistler daha derinlemesine analiz edip kamuoyu ile paylaşacaktır.

Ama, bildiğim bir gerçek var kii, o da TÜİK gibi kurumların yayımladığı raporların resmi raporlar olmaktan öteye gidemediği ve gerçekleri yansıtmadığıdır.

Ülkemde, toplumdan her şey gizlendiği gibi en yakıcı sorun olan işsizlik konusunda da yıllardır aldatıldığımızın üstünü kapatamıyorlar.

Ne yazık ki, bu konuda başarılı bir algı operasyonu gerçekleştiremiyorlar. O yüzden de, yerine ‘sadaka toplumu kültürü’ geliştirip, işsizliğin yarattığı temel ihtiyaçları karşılama yoluna gidiyorlar.

 

Bunun da yapılmaması halinde, yaşanabilecekleri kimse kestiremiyor…

Bu yazı toplam 77 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi