İspanya’da referandum trafiği başladı

İspanya’da referandum trafiği başladı

Katalonya Özerk Yönetim Hükümeti Başkanı Carles Puigdemont'un bağımsızlık referandumu sonrasında dün yaptığı açıklamada bağımsızlık ilanını...

Katalonya Özerk Yönetim Hükümeti Başkanı Carles Puigdemont'un bağımsızlık referandumu sonrasında dün yaptığı açıklamada bağımsızlık ilanını askıya almasının ardından Madrid harekete geçti.

Dün beklentilerin aksine Puigdemont, yaptığı açıklamada bağımsızlığı resmen ilan etmemişti. Başta Almanya ve Fransa olmak üzere birçok ülkenin “İspanya’nın bütünlüğünü destekliyoruz” açıklamalarının ardından Puigdemont’dan böyle bir açıklama gelmesi şaşırtıcı olmadı.

Zira kendisi de “AB’den gelen telefonlar susmadı” şeklinde açıklama yaptı ve müzakerelerin devam edeceğini duyurdu. Bu gelişmenin ardından İspanya hükümeti Puigdemont’a süre verdi. Katalan liderin diyaloğa başlaması için 1 ay süre verirken Katalonya yerel parlametosunda bağımsızlık yanlısı yeni girişimlerden sonra İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, ana muhalefetteki Sosyalist İşçi Partisinin (PSOE) lideri Pedro Sanchez ile Başbakanlık konutunda toplantı yaptı.

Konuyla ilgili basına bilgi veren Başbakan Yardımcısı Soraya Saenz de Santamaria, Katalonya krizinden dolayı Bakanlar Kurulunun yarın sabah olağanüstü toplanacağını duyurdu. Santamaria, “Ne Sayın Puigdemont ne de hiç kimse olmayan bir yasanın sonuçlarını dayatabilir. Ne 1 Ekim’de bir referandum oldu ne de Katalan halkının çoğunluğu bağımsız bir devlet istiyor. Bugün Sayın Puigdemont, kendi özerk yönetimini, tarihinin en büyük belirsizliğine atmıştır” diyerek, adeta bağımsızlık isteyen Katalanların hayal kırıklığına uğradığını gözler önüne serdi.

Öte yandan bu sabah saatlerinde İspanya Dışişleri Bakanı konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Dastis, Puigdemont’un ifadesinin bir tuzak olduğunu söylerken, “İspanya Katalonya için bir referandum yapamaz çünkü İspanya anayasası şu anda böyle bir şeye izin vermiyor” ifadesini kullandı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak SÖZCÜ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.