Halil Yeni

Halil Yeni

İşçilerin Sendikalaşma kararına Saygı Duyun

İşçilerin Sendikalaşma kararına Saygı Duyun

 

Birden fazla sendikaya üye oluna bileceğini söyleyen ‘’yasalarımız’’ bir kenarda dursun Kale Bağlantı fabrikasında çalışan işçiler Bağımsız Metal İşçileri Sendikasına (BAMİS) üye oldukları için işten atıldı.

 

Oysa sendikalaşma onların en yasal hakkıydı. İş kanununda onların sendikalı olmaları adına hiçbir engel yoktu. Nasıl patronları yasalardan doğan haklarını kullanıyorsa, çalışanlarda yasalardan doğan haklarını kullanmak ve sendikada öğütlenmek istiyordu. 

 

Şimdiye kadar asgari ücret civarında maaş alan, geçim sıkıntısı yaşayan, çalışırken her an kapının önüne koyulma korkusuyla çalışmak istemeyen işçiler yan yana gelmiş ve sendikalaşmaya karar vermişler. Kendilerine en yakın sendika olarak Bağımsız Metal İşçileri Sendikası’nı görmüş ve bu sendikaya üye olmuşlardı. Fakat kendilerine her türlü hakkı reva görüp devletten istediği kararları ve yasaları çıkarması adına ‘’işveren’’ sendikasına üye olan patronlar, yine emekçilerin kendi hakları adına işçi sendikalarında üye olmasını büyük bir ‘’tehlike’’ olarak gördüler.   

 

Sonrası malum. Şirket yönetiminin sendikaya üyelik sürecinden haberdar olmasıyla birlikte sendika üyesi olan işçiler bir günde işten atılmış. Ne kıdem ne de ihbar tazminatı, işçilere hiç bir şey verilmemiş. Yasal haklarını kullanıp sendikalı oldukları için işten çıkartılan Kale Bağlantı işçileri de geçtiğimiz hafta fabrikalarının önüne gelerek aşağıda ki basın açıklamasını yapmış.  

 

‘’Bizler şimdiye kadar emeğiyle geçinen onuruyla yaşayan Kale Bağlantı işçileriyiz. Tüm işçiler gibi bizde kazandığımız ekmek parasını hak etmek için tüm gücümüzle çalıştık. Bundan dört ay kadar önce örgütsüz, sendikasız olduğumuz için emeğimizin karşılığını alamadığımızı fark ederek sendikalı olmaya karar verdik. Bağımsız Metal İşçileri Sendikası(BAMİS) üye olarak birkaç toplantı yapmamızın ardından sendikamızla birlikte hazırladığımız takım sözleşmesini patrona vermeye hazırlanırken, patron sendikal örgütlenme yaptığımızın haberini alarak sendikal örgütlenmeye öncülük yapan dokuz işçi arkadaşımızı gece saat 03:30 civarında SMS göndererek işten çıkardığını bildirdi. Bir hafta geçmesinin ardından üç işçi arkadaşımız daha işten çıkartıldı.

 

Buradan Kale Bağlantı işçileri ve BAMİS Sendikası olarak patrona çağrıda bulunuyoruz. Yaptığın yanlıştın derhal vazgeç, işten çıkardığın işçileri kayıtsız şartsız işe geri al, işçilerin haklı taleplerini kabul et. Aksi halde yasal her türlü mücadeleyi kazanana kadar sürdüreceğiz. ‘’

 

Bir şey çok açık ki sadece güçlü sendikalar ve onurlu sendika işçileri, çalışanların iş hayatında, yaşadığı zorluklar karşısında yegâne yaşam sigortası olmaya devam ediyor. Bu yüzden işçilerin sendikalaşma mücadelesi desteklenmeli ve saygı duymalıdır.

 

 

Bu yazı toplam 1199 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Halil Yeni Arşivi