Halil Yeni

Halil Yeni

İşçiler Patronlar ve Fabrikalar

İşçiler Patronlar ve Fabrikalar

 

 

Emeğin kenti Kocaeli de işçilerin kaderi acı, ölüm ve işsizlik oluyor artık çok bilindik sebeplerle.  

 

Geçtiğimiz haftalarda Gölcük yolu üzerinde kurulu olan ve 1970 yılından beri faaliyette bulunan Gürsan Demir Çelik Fabrikasının patronu bir gecede fabrikayı boşaltıp kaçtı. Durumun fark edilmesi üzerine firmada çalışan 68 işçi de kendilerini fabrikaya kapatarak nöbet tutmaya başladı.

 

Belli ki her şey kurgulanmış bir senaryoydu. Patronları tarafından 3 günlük izne çıkartılan 68 işçi izin bitimi fabrikaya geldiklerinde firma tabelasının indirilmiş, içerideki malzeme ve makinaların kaçırılmış olduğunu görünce şaşkınlık geçirdi. Tüm uğraşlara rağmen yetkili hiç kimseyi bulamayan işçiler, patronlarıyla da iletişime geçemedi.

 

İşsiz kalan ve alacaklarının hiçbirini alamayan işçiler fabrika içinde kalan az miktardaki malzemeyi alacaklarına karşılık koruma altına almak için fabrika içinde nöbet tutuyor. Ve hayatlarının üzeri çizilen işçiler alacaklarının patron tarafından verilinceye kadar fabrika içerisinde ki bekleyişlerini sürdüreceklerini bildiriyor.

 

Bir başka olay ise yine geçtiğimiz günlerde yaşandı.  Çayırova’da bulunan Cam Elyaf fabrikasında çalışan bir işçi işten atıldı. Kristal-İş sendikasının örgütlü olduğu fabrikada işçiler Arkadaşlarının atılması üzerine fabrika önünde bir araya gelerek büyük bir dayanışma örneğine imza attı.

 

Ogün vardiyasına gelen bir emekçi işe giriş katını basamadı, işbaşı yapamadı. Cam Elyaf fabrikası yönetimi bu işçiyi ‘’sık sık istirahat aldığı, çok fazla rapor kullandığı’’ iddiasıyla işten attı. Sendikalı arkadaşları da fabrika önünde bu durumuna isyan ederek arkadaşlarının neden istirahat ve rapor aldığını açıkladı.

 

İşçiler adına yapılan açıklamada ‘’Cam Elyaf’ta işçiler sağlıkları pahasına üretim yapıyorlar. İşçilere dayatılan ağır çalışma koşulları çoğu arkadaşımızda bel ve boyun fıtığı gibi sağlık sorunları ortaya çıkartıyor. İşten atılan arkadaşımız da bu ağır çalışma koşullarının mağdurlarından sadece biridir. Uzun yıllardır çalıştığı fabrikada sağlığı bozuldu, şimdi Cam Elyaf yönetimi de onu kapının önüne bırakıyor” denildi.

 

 

Şimdi işçiler bu sebepten ötürü işten atılan arkadaşlarına yapılan haksızlığı kendilerine yapılmış gibi görüyor ve çok onurlu bir davranış içerisinde bulunarak arkadaşlarının iş yerine geri alınması için mücadele ediyor.  

Bu yazı toplam 989 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Halil Yeni Arşivi