BARBAROS TANTAN

BARBAROS TANTAN

İsabetli olur !

İsabetli olur !

Dilovası ve bu ilçedeki yaşam, kentimizin kanayan yarasıdır. Bu yara ekonomik ya da sosyolojik açıdan çok önemli olumsuzluklar içermese de, doğasının kirletilmesi, havasının solunamaz hale gelmesi dolayısıyla uzun yıllardır ülke gündeminden düşmüyor.
Hatta, insanlarının yakalandığı amansız hastalıklar ve sonucundaki ölümler yüzünden ‘Kanserovası’ olarak da anılmaya başlandı.
Bu ilçemiz, sanayinin yoğunlaşması üzerine uzun yıllar göç aldı. Bu yoğun ve de kontrolsüz sanayileşme sonucu ortaya çıkan yaşamsal sorunların yerel yöneticilerin duyarsızlığı ve sermayeye boyun eğmesi sonucu katlanamaz noktaya gelmesi üzerine de göç vermeye başladı. Göç alma ve verme arasındaki denge ne düzeyde lehte ve aleyhte gelişiyor bunu biraz zaman gösterecek.
Ama, şu bir gerçektir ki, göç verme konusundaki aleyhte gelişmeyi engelleyecek önlemler alınmazsa, bu ilçemizin kanserovası olarak anılması da engellenemez. Ve, bu konuda sadece yerel idarecilerin değil merkezi idarenin kentteki temsilcilerinin de en üst düzeyden en alt düzeye kadar kolektif sorumluluğu olduğu unutulmamalıdır.
Bu ilçedeki havayı ve doğayı kirletici unsurlar saymakla bitmiyor. Onlardan biri de Kömürcüler OSB’dir. İnsan sağlığını ve çevreyi olumsuz etkileyen, bölgedeki vatandaşların kaldırılmasını istediği Kömürcüler OSB hakkında verilen taşınma kararı ile ilgili ilk adım atıldı. Bu adımın sonrasını sıkı takip edeceğimizin bilinmesi gerekir.
Adımı atanlar adına yapılacak işler bölge milletvekilleri, Büyükşehir Belediye Başkanı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yaptıkları çalışmalar kapsamında programlanacak.
Kısa, orta ve uzun vadede yapılacak çalışmaların bir ay içinde planlanması beklenirken, bu adımların en önemlisinin OSB’nin Kocaeli dışına taşınmasına ilişkin çalışma olduğu asla ikinci plana atılmamalıdır.
Bu programlamanın ve sonuç alıcı çalışmalar yapmanın kurumsal anlamda sorumluluk alacaklar açısından bir yöntemi de olmalı mutlaka. 
Kömürcüler OSB’nin taşınması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bir komisyon oluşturacak. Komisyonda TOKİ ve Kentsel Dönüşüm Genel Müdürlüğü’nün de bulunması yerinde olacak. Bilmem, belki de oluşturuldu bu komisyon. Eğer böyleyse attıkları ilk adımı da kısa süre içinde görmemiz, hissetmemiz lazım.
Komisyon, OSB Yönetimi ile yapacağı görüşmeler sonrasında, kısa vadeye yayacağı taşınma planının alt yapısını da hazırlamak durumunda. Çünkü, henüz yeni bir OSB tahsisatı yok. O nedenle, Kömürcüler OSB’nin gideceği yerin öncelikle OSB alanı ilan edilmesi gerekiyor.
Çok da zor değil. Merkezi idarenin üst düzey yöneticileri bu sorunu kısa sürede çözer. Önemli olan niyettir.
Peki, Kömürcüler OSB nereye taşınır ?
Bu sorunun en doğal yanıtı, Kocaeli dışında limanı olan bir bölgeye götürülmesidir. Çünkü, Marmara Bölgesi’nde artık kömür kullanılmıyor. Buna bir de kömürcülerin ‘’Anadolu’ya gitmenin kar getireceği’’ ile ilgili talepleri eklenirse çalışmanın hangi çizgide yapılarak sonlandırılacağına ilişkin bir öngörü sahibi oluruz.
Tabi, Kömürcüler OSB’nin Dilovası’ndan kaldırılıp Anadolu’nun herhangi bir yöresine götürülmesi yeterince planlama ve altyapı oluşturulması sağlanmadan gerçekleşirse, gittiği yerde de çok tepki görecektir.
Birincisi, Kömürcüler OSB’nin taşınacağı yeni alan, mevcut alandan büyük olmalıdır.
İkincisi, gideceği bölgede yerleşim alanlarına uzak, çevreyi kirletmeyecek şekilde planlanmalıdır. 
Çünkü, Kömürcüler OSB’nin mevcut 22 tesisi yeni belirlenecek alana taşınacak. Bunun sağlanmasında sorun yaşanmaması için, öncelikle tüm tesis sahipleri ile anlaşma sağlanması gerekiyor. 
Bunu sağlayacak olan da, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı öncülüğünde oluşturulacak komisyondur. Ve de zaman geçirmeden bu konuda yol alınmış olmalıdır.
Planlanan takvim konusunda net ayrıntılara sahip değilim. Ama, inanıyorum ki, hem Dilovası halkının geleceğini sağlıklı bir yaşam garantisi altına almak için, hem de OSB’deki tesislerin sahipleri için en uygun yol bulunacaktır.
OSB’nin taşınacağı yerde elbette ki yeni bir yaşam alanı oluşturulmalıdır. Çünkü, ilçenin en hakim yerinde olan bu alanda, yaşamsal dönüşümü sağlamak çok daha kolay olacaktır.
Bu alanda kolektif sorumluluğu olan Kocaeli Valiliği ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Bakanlık öncülüğündeki komisyonun önermeleri ve halkın taleplerini de dikkate alan adımları bir an önce atmalıdır.

Bu yazı toplam 1682 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
BARBAROS TANTAN Arşivi