İş bırakma ve festival

İş bırakma ve festival

 

Bugün, tüm ülkede olduğu gibi Kocaeli’ndeki aile hekimleri de iş bırakıyor.

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu’nun (AHEF) kararı gereği bugün iş bırakacak olan hekimler, yarın da Ankara'da Sağlık Bakanlığı'na yürüyecek.

Peki neden ?

Ne istiyorlar ?

Onlar, Cumartesi günleri ve akşam saatlerinde nöbet zorunluluğu getirilmeye çalışıldığı için isyanda.

Günde 12 saat çalışması beklenen aile hekimleri, hastalarına düzgün hizmet veremeyecekleri, bunun da toplumun genel sağlığında bozulmaya neden olacağını söylüyor.

Türk Sağlık Sen, Birlik Dayanışma ve Genel İş Sendikası'nın kararı üzerine iş bırakan hekimler çok dertli. Diyorlar ki;

‘’Düzgün bir kanunumuz yok. Sürekli mevzuat yönetmelikler yayınlanıyor. Bunlardan dolayı çok sayıda angarya ile karşı karşıya kalıyoruz. Belediyenin hekimi yok, onların raporlama işlerini aile hekimleri yapıyor. Adli tıpta eksik var, onların otopsi raporlarını da aile hekimleri yapıyor. Bu da nöbetçi arkadaş için akşam 17'den, ertesi sabah 08'e kadar mesai yapmak anlamına geliyor. Acil servislerdeki doktor sıkıntısı aile hekimleri kullanılarak kapatılmaya çalışılıyor……………….’’

Hal böyleyken, aile hekimlerinin işlevini de unutmamak gerekir.

Sadece kendi işlerini yaptıklarında bile günün büyük bölümünde yoğunluk yaşayan aile hekimleri, iş yükü her geçen gün artıyor. Onlar da, bu duruma tepki için iş bırakıyor.

Aslında yapmaları gereken, koruyucu hekimlik. Bu işlem, ülkenin sağlık göstergelerini de yukarı çeker.

Öyle olmayınca,

Belediyelerin, adli tıbbın bütün işlerini yapınca, haftada 6 gün ve günde 12 saat çalışınca nasıl verimli olabilirler ki ?

Önce sağlık çalışanları sağlıklı olmalı ki, topluma da sağlık aşılayabilsinler.

Son duruma bakarak net biçimde söylenmesi gereken şudur.

Birinci basamak sağlık hizmetlerine yatırım yapılmalıdır…

Aile hekimliği güçlendirilmelidir. (2010'da 21 bine yakın aile hekimi çalışıyordu ve bu süreçte Türkiye nüfusu 3,5 milyon arttı ama hala aile hekimi sayısı 22 bine ulaşamadı.)

Aile hekimleri, sadece kayıtlı hastalara bakmalı.

Ve festival…

Tüm ülkede aynı zamanda gerçekleşecek olan Uluslararası İşçi Filmleri Festivali, bugün İzmit Halk Eğitim Merkezi'nde gösterilecek 'Yeryüzü aşkın yüzü oluncaya dek' filmi ile başlayacak.

Bu yıl 9'uncu kez düzenlenen festivalin teması 'Her yer Festival, her yer Direniş' olarak belirlendi. 3 gün sürecek festivalde yarın ve 14-15 Aralık'ta ise film gösterimleri Mavi Siyah Kültür Sanat Cafe, Talpa Kültür Sanat ile Mimarlar Odası Taş Bina'da yapılacak. Film gösterimleri halka açık ve ücretsiz.

 

Toplamda 26 filmin gösterimi yapılacak olan festival önemsenmeli, yaşatılmalı, programındaki etkinliklere destek verilmelidir.

Bu yazı toplam 67 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi