Tuncer Altunbulak

Tuncer Altunbulak

İNSANIN İNSANLAŞMASI

İNSANIN İNSANLAŞMASI

 

 

İnsanın yeryüzündeki en zor işi bana göre insanlaşmasıdır. Yani kötülüklerinden çıkıp bilinçli duyarlı insaflı merhametli adil ve adaletli olmasıdır. Bir insanın okuması yazması düşünmesi bilimle edebiyatla sanatla ilgilenmesi yaratıcı olması insanlaşması yani evrimleşmesidir.

Mesela bir insanın yada insanların zamanı ve mekanı bilmesi planlaması verimli işler yapığı verimli hale getirmesi kendi emeklerine saygı duymalarını sömürülmemelerinin izin vermemeleri ezilenlerin yanlarında durmaları onların hürriyetleri için mücadele vermeleri insanlaşmasıdır. Bir Dostum bana insanlaşmak istiyorsan her şeyden önce kendi varlığının farkında olacaksın demişti. Gerçekten böyle insan önce kendisine kimim ben, dünyada varoluşumun nedeni nedir, sonum nasıl olacak, beni diğer canlılardan ayıracak özelliklerim nelerdir. İbni Sina kendi içinde kaybolmuş kişiye her yer yokuştur der. Yunus da bir ben vardır benden içeri demiş. O gider bu gelir, dostluk sen yani başımızda kalırsın demiş Nazım Hikmet. İnsanlara ait şeyler bunlar. Susmak çürütülmesi için en zor savunmadır. İnsanların söyleyemedikleri bazı sözlerin içinde söylediklerinden daha çok gerçek vardır. Mana vardır. Gerçek insan bu manalarda saklıdır. İşte sayoklar bu saklı gizli gizemli kişiyi ortaya çıkarırlar. Hekimlik olan sağlığı arayıp bulma sanatıdır.

Ben insanların fikirlerine rahat doğurabilmeleri için gönüllü ebelik yapıyorum der. Sokrat insanlaşmış bir insandır. Filozof Atina sokaklarında insanlara özellikle gençlere ülkenin sorunlarıyla felsefeyle insanla ilgili sorular sorar tartıştırır. Dönemin faşist iktidarı sokratın u yaptıklarına kızar yargılar baldıran zehrini içirir öldürürler. İktidarlar özellikle faşist hitler mosolin ve neron kafalı adamlar insanlaşmış bilinçli yaratıcı insanları sevmezler. İşte sözün özü de buradadır. Birgün gelecek insanlaşmış insanları sevmeyen bu iktidarlar ve başlarındaki adamlar kendi döktükleri kanda boğulup gidecekler. Rus çarları o kadar kızdılar ki Tolsyoya onu önce aforoz ettirip papazlara kiliseden attılar. Askerleriyle evini ablukaya alıp dünya ile ilişkisini kesmek istediler ama güçleri buna yetmedi. Len ine’inde güçleri yetmedi. Leninin bugün ölüsünden korkuyorlar. İnsanlaşmak böyle bir şeydir. Yaşasın insanlaşmak. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Deniz Gezmiş, Mehmet Akif ve CHE  gibi insanlar ölümsüz büyük insanlar. Gerçeği söylemeye çalıştılar bu güzel insanlar. Sermayeye teslim olmadılar çünkü gerçek teslim olmaz. Canlıdır ölmez değişkendir. Gerçekleri söyleyenlerle tarih de hiç kimse savaşamadı. Savaşmaya kalkanlar yok oldu gittiler

Bu yazı toplam 1177 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tuncer Altunbulak Arşivi