İmam hatip dayatması

İmam hatip dayatması

 

 

Piyasacı, gerici ve işbirlikçi siyasal anlayışın ülke önüne konulan yeni siyasal ve ekonomik modellerin uygulamasına kayıtsız şartsız biat etmesinin altında, toplumun aydınlanmacı ve cumhuriyetçi geleneğini ortadan kaldırma ülküsü yatıyor.

Sermayenin taleplerini kayıtsız şartsız yerine getiren bu gerici iktidar, konjektürel gelişmelere monte etmeye çalıştığı eğitim doktrinini zaman zaman geri çekebiliyor ama asla vazgeçmiyor.

İşte, o doktrinin temelinde, topluma imam hatip okulları dayatmasıdır…

Milli Eğitim Bakanlığı’nın, (MEB) bir dizi düzenleme ile önce tüm düz liseleri ardından tüm meslek liselerini Anadolu lisesine dönüştürmesi ile sınavsız öğrenci alan tek eğitim kurumu olarak imam hatip liseleri (İHL) kaldı.

Bunun anlamı şudur: Öğrenciler, bu yıldan itibaren liselere geçiş sınavını (TEOG) kazanamamaları halinde ya imam hatip lisesine ya da açık liselere gitmek zorunda kalacak.

Anımsayın lütfen, geçen yıl genel liselerin tamamı kapatılarak Anadolu liselerine dönüştürülmüştü. Uygulama ile birlikte liselere geçiş sınavından yeterli puan alamadığı için Anadolu, fen, sosyal bilgiler veya Anadolu meslek liselerinden birine giremeyen yaklaşık 500 bin öğrenci, meslek lisesi, özel okul, çok programlı lise ya da açık lise alternatiflerinden birini seçmek zorunda bırakılmış, yapılan düzenleme ağır eleştirilere neden olmuştu.

Yetmedi, MEB bu alanda bir adım daha attı.Tüm meslek liselerinin de “mesleki ve teknik Anadolu liseleri”ne dönüştürülmesini istedi…

Buna göre, sınavsız öğrenci alan denizcilik meslek, endüstri meslek, kız meslek, kız teknik, sağlık meslek, tarım meslek, teknik, ticaret meslek ve ziraat teknik liselerinin isimlerinin önüne “Anadolu” ibaresi eklenecek. Böylece bu yıldan itibaren bu okullara öğrenciler MEB tarafından yapılan ortak merkezi sınavdan aldıkları puana göre yerleşecek. Yani sınavda geçerli puanı alamayan öğrenciler, bundan böyle meslek liselerine de gidemeyecek.

Genelgeye göre 2014-2015 eğitim-öğretim yılında yeni sisteme göre mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarına kayıt olacak öğrenciler, seneye şartlarını taşıdıkları Anadolu teknik veya Anadolu meslek programlarında bir alana geçiş yapabilecek. 2014-2015’te sınıf tekrarı yapan 9. sınıf öğrencileri de Anadolu meslek programlarına geçiş yapabilecek.

Eeeeeee, bunda ne var ki, diyebilirsiniz…

Hemen söyleyeyim, Anadolu lisesine dönüşüm kapsamına alınmayan tek okul türü imam hatip liseleri oldu. Yani Türkiye’de sınavsız öğrenci alan tek örgün eğitim kurumu olarak imam hatip liseleri kaldı.

Değişikliğin imam hatip liselerini dışarıda bırakarak yapılması nedeniyle, TEOG’da yeterli puanı alamayan öğrenciler düz imam hatip liselerine gitmek zorunda kalacak. Yani bir nevi TIPIŞ TIPIŞ İMAM HATİP’lere…

İmam hatip liselerini tercih etmeyen öğrenciler mi ?

Onlar, örgün eğitimin dışına çıkarak açık liseye kayıt yaptırmak durumunda olacak.

Buna DAYATMA denir.

İmamların sosyal, ekonomik ve siyasal yaşamı düzenlediği bir sistemi arzulayan piyasacı, gerici, işbirlikçi siyasal anlayış, toplumsal gerginliği hiç azaltmadan, korkuyla ve din baskısıyla yanına çekebildiği toplamı artırarak dayatmalarını hayata geçirmekten geri adım atmayacak gibi görünüyor.

Hazır mısınız ?

 

 

Bu yazı toplam 99 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi