Halil Yeni

Halil Yeni

IFF Aroma İşçileri, İş, Ekmek, Sendika

IFF Aroma İşçileri, İş, Ekmek, Sendika

 

 

Gebze Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren Amerikan kökenli, Hollanda merkezli IFF Aroma ve Esans Fabrikasında yaklaşık bir ay önce direniş başladı.

 

 

IFF Aroma ve Esans fabrikasında sendikasız çalışan işçiler Tek Gıda İş Sendikasına üye olmak istedi. Bu onların en yasal hakkıydı. İş kanununda onların sendikalı olmaları adına hiçbir engel yoktu. Nasıl patronları yasalardan doğan haklarını kullanıyorsa, çalışanlarda yasalardan doğan haklarını kullanmak ve sendikada öğütlenmek istiyordu.  İşçilerin tek derdi birlikte hareket edebilmek için sendikalı olmak ve kazanılmış haklarını koruyup yeni haklar kazanmaktı.  

 

 

Sonrası hem işçiler hem de patronlar adına bilindik bir süreçti.  Kendilerine her türlü hakkı reva görüp devletten istediği kararları ve yasaları çıkarması adına ‘’işveren’’ sendikasına üye olan patronlar, işçilerin ise kendi hakları adına sendikalarında örgütlenmesini kabul etmiyordu. IFF Aromada da bu oldu.

 

 

IFF Aroma Fabrikası’nda çalışan 160 işçiden 140’ı yapılan örgütlenmenin sonucunda Tekgıda-İş Sendikası’na üye oldu. Sendika işyerinde toplusözleşme yapmak için gerekli olan çoğunluğu sağlayınca Çalışma Bakanlığı’na başvurdu. Bakanlık sendikanın işyerinde çoğunluğu sağladığını taraflara bildirdi ancak işveren yetki tespitine itiraz etti. Bu süreçte bir işçi de işten çıkarıldı. İşveren tarafından sendikal hakkın tanınması beklenirken O, iki işçiyi daha işten attı. Bunun üzerine sendika üyesi işçiler 7 Eylül’de iş bıraktı. Ancak işveren, arkadaşları işten atıldığı için üretim yapmayan işçileri 11 Eylül’de idari izne çıkararak fabrikayı boşalttı. İçeriye çevik kuvvet polislerini doldurarak 14 Eylül’de iş başı yapmaya gelen 20 işçiyi fabrikaya almayarak işten attı. 

 

 

IFF Aroma ve Esans fabrikasında sendikal mücadele yürüten işçilerin mücadelesi bir ayı geçti. Her sabah işçiler 6.30’da direnişlerini duyurmak için Gebze Organize Sanayi Bölgesi girişine gelerek diğer işçilere sesleniyor. Sonra da fabrika önünde kurdukları eylem çadırında direnişlerine devam ediyor.

 

 

Direnişte olan IFF Aroma işçilerine destek büyük. Gebze’deki Ülker, Dostel, Combroözay, Kroman Çelik, Megaplast, Artemiz, Arçelik LG, Kent ve Knor, Ravago fabrikası işçileri ayrıca Güvenlik İş Sendikası üyeleri ve avukatlarda destek için ziyaret edenler arasında. Yine işçileri ziyarete gelen Uluslararası Gıda İşçileri Federasyonu Genel Sekreteri RonOswald, direnişteki işçilere ‘’Mücadelenizi dünyanın her yerine taşıyacağız” dedi. Geçtiğimiz hafta işçileri ziyaret eden HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel ise IFF Aroma direnişini meclis gündemine taşıdı.

 

Birleri ise işçilerin direncini kırmak için organize bir şekilde çalışıp elinden geleni yapıyor. İşçilerin dayanışma çadırını kurdukları yerdeki aydınlatma direklerine elektrik verilmiyor. İşçilerin verdiği bilgiye göre kullandıkları caminin Lavabosunda kapatmışlar. Son olarak Hayat TV ve Evrensel gazetesi muhabirlerinin haber takibi yaptığı sırada IFF Aroma fabrikasına servis yapan Soylu Vitrin firmasının servis şoförü aracını muhabirlerin üzerine sürmüş ve küfürler savurup tehdit etmiş.

 

Her şeye rağmen işçilerin mücadelesi devam ediyor. Talep ettikleri şey ise işten atılmaların son bulması, atılan işçilerin geri alınması ve sendika hakkının tanınması... Bu kadar basit...

 

 

 

 

 

Bu yazı toplam 2454 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Halil Yeni Arşivi