HSYK, site yönetimine 'el koydu'

HSYK, site yönetimine 'el koydu'

 Gebze Adliyesi’nde görevli 40’ı aşkın hâkim ve savcının da oturduğu 450 konutluk sitede ‘yönetim krizi’ çıktı. Üç kişilik site yönetiminde...

 

Gebze Adliyesi’nde görevli 40’ı aşkın hâkim ve savcının da oturduğu 450 konutluk sitede ‘yönetim krizi’ çıktı. Üç kişilik site yönetiminde bir de savcı yer aldı. Görev alan savcılara aylık 600 TL’lik huzur hakkı ödendi. Sorun HSYK’ya taşındı. HSYK, ilgili kanuna göre, hâkim ve savcıların site yönetimine girerek kazanç elde edemeyeceklerini bildirdi. HSYK yazısının gönderildiği gün, yönetimdeki savcı görevinden istifa etti.

YILLIK 800 BİN TL TOPLANIYOR
Ancak, site yönetiminde savcıların da yer alması, tartışmalara yol açtı. Yılda 800 bin TL seviyesinde paranın toplandığı sitenin yönetiminde yer alan kişilere her ay ‘huzur hakkı’  ödenmesi de kararlaştırıldı. Söz konusu ödeme aylık 500–600 TL olarak belirlendi. Konu bir süre sonra site sakinleri arasında tartışmalara yol açtı. Tartışmanın odağında, savcıların site yönetimine girerek para alamayacakları konusu yer alırken, yıllık elde edilen paranın harcama biçimi de bir diğer tartışma konusu oldu.

‘YASAK KAPSAMINDA, YÖNETİME GİRMEYİN’

 

Site yönetimi tartışması bir süre sonra Hâkimler Savcılar Yüksek Kurulu’na (HSYK) taşındı. HSYK’ya, site yönetimine seçilen hâkim ve savcıların huzur hakkı alıp alamayacağı ve apartman aidatı ödemekten muaf tutulmalarında bir sakınca olup olmadığı soruldu. Konu HSYK Birinci Dairesi’nde ele alındı. Birinci Daire, ilgili kanunu hatırlatarak, hâkim ve savcıların, kanunlarda belirtilenler dışında, resmi ve özel hiçbir görev alamayacaklarını ve kazanç getirici faaliyetlerde bulunamayacağını hatırlattı. Birinci Daire, geçtiğimiz 3 Ekim günü verdiği kararda, hâkim ve savcıların ilgili sitenin yönetiminde yer alamayacakları görüşünü bildirdi. Karar, 7 Ekim günü Gebze Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.