İsmail Kadı

İsmail Kadı

HOŞ GELDİN ÇOCUKLARIN BAYRAMI ...!

HOŞ GELDİN ÇOCUKLARIN BAYRAMI ...!

 

Tarih bilinci olmayan toplumlar ve ülkeler başkalarının yalanları ile kandırılır ve de aldatılır.

Cumhuriyet’in temeli Çanakkale’de 1915 - 1916 yılında büyük bir kahramanlık mücadelesi ile tarihe geçer. 

Birinci Dünya Savaşı’nda Çanakkale’yi geçemeyen itilaf devletler İngiltere, Fransa, İtalya donanması Çanakkale de büyük bir yenilgi sonrası ağır kayıplar vererek geri çekilmek zorunda bırakılır.

Aradan geçen iki yıllık süreden sonra Osmanlı İmparatorlugu ve itilaf devletler arasında imzalanan Mondros Antlaşması ile Birinci Dünya Savaşı’nın sona erdiği ilan edilir.

Osmanlı Başkenti İstanbul, önce 13 Kasım 1918 daha sonra 16 Mart 1920’de olmak üzere iki kez İngiltere, Fransa, İtalya tarafından işgal edildi.

İlk işgalde İstanbul’un en önemli stratejik noktaları kontrol altına alınır.

Ancak idareye el konulmamıştı.

İkinci işgal ile idareye el konuldu.

İstanbul’un işgali  24 Temmuz 1923 tarihinde Lozan Barış Antlaşması’ndan sonra, 23 Ağustos 1923’ten itibaren İtilaf kuvvetleri İstanbul’dan ayrılmaya başladı. Son İtilaf birliği ise 4 Ekim 1923 günü Dolmabahçe Sarayı önünde düzenlenen bir törenle Türk bayrağını selamlayarak şehri terk etti.

23 Nisan ne zaman çocuk bayramı oldu derseniz;

Birinci Büyük Millet Meclisi’nin açılışından bir yıl sonra 23 Nisan 1921 de Milli Bayram olarak kutlanmaya başladı.

Atatürk 23 Nisan Bayramını 23 Nisan 1929 tarihinde çocuklara armağan etti.

Böylece 23 Nisan ilk defa 1929 yılında Çocuk Bayramı olarak kutlandı.

23 Nisan, 27 Mayıs 1935 tarihinde çıkarılan ulusal bayram ve genel tatiller hakkında kanun ile “Ulusal Egemenlik Bayramı” olarak kutlanmaya devam edildi.

1981 tarihli Ulusal Bayram ve genel tatiller hakkında kanunda 20 Nisan 1983 de yapılan değişiklikle 23 Nisan Ulusal Egemenlik Bayramının adı “Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” olarak değiştirildi.

1979 yılında ilk olarak altı ülkenin katılmasıyla uluslararası boyuta taşınılan bu milli bayramda Dünya’nın bir çok ülkesinden çocuklar Türkiye’ye gelmeye başladı.

Türkiye Dünya’da çocuklarına bayram hediye eden ve bu bayramı bütün Dünya çocuklarıyla paylaşan ilk ve tek ülke olma özelliğini taşıyor.

Türk milletinin gönlünde onun bağımsızlığının sarsılmaz ifadesi olarak çok önemli yeri olan  23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı her yıl yurt içinde ve yurt dışındaki temsilciliklerimizde bütün kurumlarda, okullarda çeşitli etkinliklerle kutlanmakta.

Ne yazık ki, bu yıl yurt dışında ki temsilciliklerimizde kaynak yetersizliği gerekçe gösterilmek suretiyle sponsor bulunması halinde kutlamaların yapılması yönünde bir kararnameden söz edilmekte.

Bu ülke ve bu ülkenin kurucuları yapılan bu haksızlıkları hak etmiyor.

Çanakkale’den başlayan bağımsızlık mücadelesi Cumhuriyet’in kurulması ve de Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışını çocuklara bayram olarak armağan eden Dünya’da tek ülkeyiz.

Bu kazanımları hiç kimse kolay kolay yok sayamaz, elimizden alamaz...!

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramının 98. yıl dönümünü kutlar tüm ulusumuza armağan edilen bu güzel bayramın sonsuza dek yaşatılmasının güvencesiyiz.

Bu yazı toplam 17871 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İsmail Kadı Arşivi