Hızlı Tren 29 Ekim'de başlayamayacak

Hızlı Tren 29 Ekim'de başlayamayacak

  Ankara’dan İstanbul’a 3 saatte gitmesi planlanan hızlı tren tünelde sıkışıp kaldı. Tünel açılamadığı için parkur varyant yolla aşılacak...

 

 

Ankara’dan İstanbul’a 3 saatte gitmesi planlanan hızlı tren tünelde sıkışıp kaldı. Tünel açılamadığı için parkur varyant yolla aşılacak ancak trenin hızı düşecek,

Vatan Gazetesi’nden Ercan İnan’ın haberine göre; Hızlı trenin Eskişehir’den İstanbul’a uzanan yolculuğunda 26 numaralı tünel kâbusu yaşanıyor. İnönü ile Vezirhan arasında bulunan 6 kilometrelik tünel, zeminin azizliğinden dolayı planlanan sürede bitirilemiyor. Dolayısıyla hızlı trenin 29 Ekim’e yetişmesi mümkün değil. Hatta yılsonuna bile yetişme ihtimali düşük.

TÜNEL AÇMA İŞLEMİ DURDURULMUŞ

TCDD açıklaması şöyle; “6 kilometre uzunluğundaki 26 nolu tünel bölgesi, jeolojik yapı itibarıyla en zayıf ve problemli alandır. Tünel açılma işlemi devam ederken, tünel delme makinesinin hızının düşmesi nedeniyle, yumuşak zemine sahip 26 nolu tünelin açılmasının riskli olup olmadığının incelenmesi için, inşa işlemi Demiryolu İdaresi’nce durdurulmuş ve zemin yeniden incelemeye alınmıştır. Bu nedenle, tünelle ilgili bilimsel/teknik süreç devam ederken, hattın sözleşme süresinde açılması için, inceleme, ölçme ve raporlama sürecinin de zaman alacağı düşünülerek ve her türlü emniyet riski dikkate alınarak 26 nolu tünel güzergâhına alternatif olmak üzere varyant yapılmaktadır. Tünel açma işleminin durdurulması ve varyant yapılması yukarıda açıklanan nedenlerden dolayı olup, yüklenici firmayla bir ilgisi bulunmamaktadır” denildi.


2020’YE KADAR İNŞAAT SÜRER

26 numaralı tünelin açılamamasının iki önemli sonucu bulunuyor. Öncelikle seferler planlandığı gibi 29 Ekim’de başlatılamayacak. Daha önemlisi, o tünel bitmeden hızlı tren gerçek hızına ulaşamayacak. Zira varyant yol düz bir hatta olmayacağı için tren ister istemez hız düşürecek. Aksi takdirde, Allah korusun yıllar önce Pamukova’da yaşanan hızlandırılmış tren kazasının bir benzeri yaşanabilir. Projede tek sorun bu 26 nolu tünel gibi de görünmüyor. Örneğin hızlı tren Pamukova-Arifiye arasında şu anki duruma göre tek hattan gidecek. Köseköy-Gebze arasında mevcut hattın yanına yapılması planlanan yeni hatta da problem ve gecikme var. Projede asıl hedefin ‘2015’te yapılacak seçimler öncesine yetiştirmek’ olacağını söyleyebiliriz. Bu arada sakın yanlış anlaşılmasın 2015, projenin tam olarak bittiği tarih de olmayacak. Örneğin Halkalı’ya kadar uzanacak ve üçüncü köprüden geçişi de kapsayan özel hattın açılışı 2020 yılını bulacak” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.