Her ızgaraya bir görevli

Her ızgaraya bir görevli

15 Haziran’da sel felaketine maruz kalan Darıca’da kısa, orta ve uzun vadeli planlar oluşturuldu.

Üç yılda 50 milyon TL’lik yatırım yapılacak ilçede afetzedelere 200’ü aşkın afetzedeye 840 bin TL dağıtılırken şiddetli yağışta her ızgaraya bir görevli yetişerek su akışının önünü açacak.

Darıca Belediye Meclisi’nin temmuz ayı olağan toplantısında 15 Haziran 2019 Cumartesi günü yaşanan ve bir vatandaşımızın hayatını kaybettiği sel faciası gündeme geldi.  Darıca Belediye Başkanı Muzaffer Bıyık faciada hayatını kaybeden Elif Urhan’ı rahmet ve minnetle andıklarını belirtip, “Belediye, kaymakamlık, valilik ve büyükşehir olarak yaraları sarmak için çabalıyoruz. Bu çalışmaların hiçbiri Elif’i geri getiremez veya evlerde işyerlerinde yaşanan maddi zararları karşılamaz ancak biz yaralara merhem olmak için çalışıyoruz” dedi.

400’ÜN ÜZERİNDE BAŞVURU

O şiddette gerçekleşen bir yağışı karşılamanın zor olduğunu belirten Başkan Bıyık, “Ancak altyapı iyileştirme çalışmasına gireceğiz” diye konuştu. Afetin yaşandığı gün acilen kriz masası kurulduğunu hatırlatan Bıyık, 400’ün üzerinde başvuru yapıldığını söyledi. Bıyık, “Evrakları kayıt altına aldık ve kaymakamlığa teslim ettik. Valilikten gelen yardımlar da kaymakamlıktaki vakıf üzerinden dağıtılmaya başladı” diye konuştu. Son 15 günden bu yana selden doğan tahribatları gidermek için uğraşan Fen İşleri Müdürlüğü’nün diğer planları bir kenara bıraktığını söyledi.

DERECELENDİRİLDİ

Yine Bıyık tarafından yapılandıran bilgilendirmeye göre Darıca’da selden zarar gören vatandaşlar, zarar derecesine göre dört ayrı kategoride gruplandırıldı. 54 kişiye 6 bin 500, 38 kişiye 4 bin, 30 kişiye 2 bin 750, 25 kişiye 1500, 75 kişiye 1000 TL olmak üzere toplamda 698 bin TL tutarında maddi yardımda bulunuldu. Ayrıca Kaymakamlıktan aktarılan bir diğer meblağ ile toplamda 840 bin liralık yardıma ulaşıldığını söyledi.

METREKAREYE 107.9 KİLOGRAM

Darıca Belediye Başkan Yardımcısı Abdüllatif Özkan tarafından yapılan sunumda ise afet günü Darıca’da metrekareye 107.9 kilogram yağış düştüğü belirtilip bunun son 50 yılın Darıca’daki en büyük yağmuru olduğu belirtildi. 408 noktayı su bastığını kaydeden Özkan, afetin ardından Darıca’da yağmur suyu master planı hazırladıklarını söyledi.

TÜM IZGARALARA “ZİMMET” YAPILDI

Izgara sayısı ve çeşit yetersizliğinden ötürü ızgaralarda yenilemeye gidileceğini, ıslahı tamamlanmayan derelerin ıslah edileceğini kaydeden Özkan, “269 yere Darıca Belediyesi ve İSU ekipleri, diğer yerlere itfaiye ekipleri giderek elinden geleni yapmaya çalıştı. Ayrıca ilçe genelindeki tüm ızgaralara ‘zimmet’ yaptık. Olası durumlarda hangi personel, hangi ızgaraya gideceğini biliyor. Yağış esnasında müdahalede bulunacak” dedi.  Özcan önümüzdeki üç yıl içinde yapılacak altyapı çalışmalarına değinip 50 milyon TL tutarında yatırımda bulunulacağını söyledi.

IŞIK: ÖNGÖRMELİYİZ

CHP Grubu adına söz alan Belediye Meclis Üyesi Aydın Işık sunumdan ve afet sonrası çalışmalardan ötürü emeği geçenlere teşekkür ederek başladığı konuşmasında, “Biz hep canımız yandığında bir tepki veriyoruz. 15 yıl boyunca yaşanabilecek olaylara yeteri kadar önlem almadık demeliyiz. Bazı şeylerden ders almalıyız, bazı şeyler hakkında yaşanmadan önce tedbirimizi almalıyız. Bu çalışma bittiğinde Darıca’ya çok büyük katkı sağlayacağını düşünmekteyim ancak bu baskınları sadece Allah’ın işine, mazgallara bağlamamalıyız” şeklinde konuştu. Önlemlerin daha önceden alınması gerektiğine dikkat çeken Işık, bundan sonra alınacak önlemlerin ise daha kalıcı ve nitelikli olması gerektiğini savundu.

GEREKEN DERSİ ALDIK

Eleştiriler üzerine yeniden söz alan Darıca Belediye Başkanı Muzaffer Bıyık ise, “Hiçbir şey yapılmadı denirse eleştiriyi kabul etmeyiz, eksik kalındığı söylenebilir. Son 15 yıl içinde Darıca’nın altyapısına yönelik çok önemli yatırımlar yapıldı” dedi. Afetten gereken dersi aldıklarını ve yollarına bu dersle devam ettiklerini söyledi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.