Hedef bölge illeri

Hedef bölge illeri

Yerel seçimlere dönük stratejisini belirleyen HDP, İstanbul, İzmir ve Adana’dan oluşan üç büyükşehirde aday göstermeme kararı aldı. HDP’nin aralarında Urfa ve Ankara’nın da bulunduğu dört kentte daha aday göstermeyi düşünmediği belirtildi

31 Mart yerel seçimlerine yönelik strateji ve aday belirleme çalışmalarının sonuna gelen HDP, hafta sonu yapılan Merkez Yürütme Kurulu (MYK) ve Parti Meclisi (PM) toplantılarının ardından üç ilde aday göstermeme kararı aldı.

İstanbul, İzmir ve Adana’da, “demokrasi bloku etrafında kenetlenme” kararı alan ve yalnızca belediye meclis üyeliği adaylığı için çalışma yapma kararı alan HDP, Mersin, Ankara, Antep ve Urfa için de doğrudan aday gösterme yerine ittifaklara yönelme kararı aldı.

96 belediyesine kayyım atanan HDP, hafta sonu yapılan toplantılarla seçim döneminde bu illere yoğunlaşma kararı aldı. Kayyım atanan belediyelerin tamamını geri almak isteyen ve az farkla kaçırdığı belediyeleri de bu kez kazanmak isteyen HDP, bu kapsamda batı illerini ikinci planda tutacak. İki milletvekili çıkardığı Mersin’de ve bir milletvekili çıkardığı Ankara’da seçimi doğrudan kazanma şansının bulunmadığını ifade eden parti yönetiminin, bu kentlerle ilgili kararı henüz kesinlik kazanmadı. Ancak kulislerde, bu illerde de aday gösterilmemesi eğiliminin ağırlık kazandığı konuşuluyor.

PM’de doğrudan aday gösterilmemesi görüşünün öne çıktığı kentler arasında Urfa’nın da yer alması “sürpiz” olarak nitelendi. Bu kentte AKP’nin gerisinde görünen HDP’de “çatı aday” formülü gündeme geldi. Bir dönem AKP’den milletvekilliği yapan ve bağımsız belediye başkan adaylığını açıklayan Sabahattin Cevheri’ye destek vermeyi planlayan HDP, bu konuda ittifak yaptığı Kürt partilerinin onayını aldı. Bu formül için Saadet Partisi ve CHP’nin de desteği aranacak. Aday çıkarılmaması konuşulan Antep’te ise Celal Doğan formülü masaya yatırıldı. İyi Parti ile CHP arasında kurulan ittifak kapsamında ismi gündeme gelen ancak aday gösterilmeyen eski belediye başkanı ve milletvekili Celal Doğan’ın adı yeniden öne çıktı. İyi Parti’nin ittifak kapsamında sağcı bir ismi aday belirlemesinin ardından buna tepki gösterecek CHP’lilerin de oyunu almak isteyen HDP’nin, Doğan’ın DSP’den aday gösterilmesi için girişimlerde bulunduğu öğrenildi. Doğan, BirGün’ün iddialara ilişkin sorusu üzerine, değerlendirmelerin sürdüğünü, Antep’e gideceğini ve kararını birkaç gün içerisinde vereceğini söyledi.

***

FEDAKÂRLIK YAPTIK

HDP Sözcüsü Saruhan Oluç, partinin Genel Merkezi’nde seçim stratejilerine ilişkin basın toplantısı düzenledi. Oluç, şu ifadeleri kullandı: “Büyükşehir il ilçeler düzeyinde hangi adımlar atılabilir, bunları konuştuk ve bazı kararlara vardık. Bu vardığımız kararları da peyderpey açıklayacağız. Birinci önceliğimiz demokrasi, insan hak ve özgürlükler adalet mücadelesi açısından meseleye bakmamızdır. İkinci önemli konu ise temsil meselesidir. Buna şöyle bakıyoruz ilk kez uzun yıllar sonra HDP aracılığı ile batıya göçmüş olan 20-30 yıldır batıda yaşayan Kürdistan coğrafyasının çeşitli ilerinden göçmüş insanlarımızın temsil imkanı ortaya çıkmıştır. Onun dışında büyükşehirlerde belediye meclislerine HDP adaylarıyla gireceğiz yüksek temsil oranına batı metropollerinde ulaşmak için en büyük çabayı sarf edeceğiz.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak Birgün

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.