Hamileler sıcak kapıda, dışarı çıkmayın!

Hamileler sıcak kapıda, dışarı çıkmayın!

Meteoroloji uzmanları ‘Rekor sıcaklıklar Türkiye’yi kasıp kavuracak’ dedi,  VM Medical Park Kocaeli Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Gökhan Gümüştaş özellikle risk grubundaki hamileleri uyardı! İşte 10 adımda anne adaylarını serinletec

Yaz geldi gelecek derken çöl sıcakları kapıya dayandı. Meteoroloji uzmanları bazı bölgelerde hava sıcaklıklarının 41 dereceye kadar ulaşabileceğini söyledi. Aşırı sıcak herkes için zararlı, ancak kronik hastalıkları olanların ve hamilelerin çok daha dikkatli olması gerekiyor. Artan metabolizma hızı, ağırlaşan beden ile gebelerin sıcaklarla mücadele etmesi zorlaşıyor. VM Medical Park Kocaeli Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Gökhan Gümüştaş yaz gebelerinin yazı daha kolay geçirmesini sağlayacak öneri ve uyarılarda bulundu.

  1. Sıcak havalarda sıvı kaybınız arttığı için bol bol sıvı tüketilmelidir ve en iyi seçeneğin su olduğunu unutmayın.
  2. Gün içerisinde yemekten sonra ve efor sonrası yarım saat yatarak dinlenin. Tansiyonunuzu kontrol altında tutun.
  3. Tuz kullanımını kısıtlayın, ağır, kalorili yağlı yiyeceklerden uzak durun. Sebze ve meyve gibi sağlıklı yiyecekler tüketin.
  4. Yüzük, bilezik vb. takılarınızı elleriniz şişmeden çıkarın.  Gebeliğin son dönemlerinde olanlar mümkün olduğu kadar ağırlık yapmayan ve biraz bol aksesuarlar kullanabilirler.
  5. Haftada en az 3 kez 30-40 dakika süre ile akşam hava serinledikten sonra yürüyüş yapın.
  6. Rahat ayakkabılar tercih edin. Mümkünse 1 numara büyük ayakkabı kullanın. Topuklu ayakkabıları bir süreliğine rafa kaldırın.
  7. İstirahat halindeyken ayaklarınızın altına 1 yastık koyarak hafifçe kalp seviyesinin üzerinde tutmaya çalışın. Belinizi desteklemeyi ihmal etmeyin.
  8. Gebelikte artan hormonal seviye nedeniyle cilt lekeleri oluşabileceği için mutlaka güneşe çıkmadan 20 dakika önce yüksek koruma faktörlü güneş kremi sürün. Güneşin en tepede olduğu 11.00-14.00 saatleri arasında mümkünse dışarı çıkmayın.
  9. Asitli içeceklerden her zaman olduğu gibi uzak durun. Portakal suyu, süt ve elektrolit içeren sıvılar ter ile kaybettiğiniz elektrolitlerin yerine koyulmasına katkı sağlayacaktır. Taze sıkılmış limonata da serinlemek için iyi bir alternatif olabilir.
  10. Yüzme gebelik sırasında serinleme dışında tüm kas gruplarını çalıştıran uygun bir egzersiz olacaktır.
  11. op.-dr.-gokhan-gumustas.png

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.