Halkın mühendisleri Ankara’ya yürüyor

Halkın mühendisleri Ankara’ya yürüyor

 Geçtiğimiz haftalarda TBMM'nin gündemine gece yarısı ani bir kararla getirilen ve içerisinde TMMOB'nin (Türkiye Mühendisler ve Mimarlar Odası Birliği)...

 

Geçtiğimiz haftalarda TBMM'nin gündemine gece yarısı ani bir kararla getirilen ve içerisinde TMMOB'nin (Türkiye Mühendisler ve Mimarlar Odası Birliği) yetkilerini kısıtlayıcı maddelerin yer aldığı torba yasanın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanması, ülke gündemine bomba gibi düşmüştü. Yasanın onaylanması, ‘AKP, Gezi Parkı olaylarına destek veren TMMOB'u tasfiye ediyor' yorumlarına neden oldu. Türkiye'nin dört bir yanından çıkan yasaya tepkiler yağarken kendilerini ‘Halkın Mühendisleri' olarak adlandıran, Barış Önal, Mehmet Göçebe, Barış Yüksel ve Cem Dursun adlı 4 mühendis İstanbul'dan Ankara'ya protesto yürüyüşüne başladı.

 

RANT YASASINA KARŞI

Yaklaşık 4 gün önce yola çıkan mühendisler İzmit'e geldi. Sabri Yalım Parkı'nda bir basın açıklaması gerçekleştiren mühendislere İzmitli mimarlar ve mühendislerde destek verdi.  Grup adına açıklama yapan İnşaat Mühendisi Barış Önal AKP'nin TMMOB'un tasfiye etmesine ve rant yasalarına karşı Ankara'ya doğru yürüdüklerini belirtti. AKP'nin iktidara geldiği günden bu yana rant ve halka saldırı içeren kanun hükmünde kararnameler getirdiğini belirten Önal, iktidarın oyunlarını bozan TMMOB'un yetkilerini kısıtlanmasının kabul edilemez olduğunu söyledi.

 

BAKAN HALKI AŞAĞILIYOR

Önal ‘'Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar memleketi olan Trabzon'da hemşehrililerine şu şekilde seslendi; ‘'Bu ülke Müslüman bir ülke. Yüzde 99'u Müslüman. Tarihten gelen bir yapısı var. Türkiye'nin bulunduğu coğrafya zor bir bölge ve Türkiye onun merkezinde bulunuyor. Şimdi Türkiye'nin konumu itibariyle biz icat yapamıyoruz, buluş yapamıyoruz. Tarım ülkesiyiz biz, ne yapacağız biz. Ara teknik eleman ülkesiyiz biz'' Yani Bakan Erdoğan, Müslümanların ve Anadolu halkını kafası çalışmaz diye aşağılıyor. TMMOB iyi kötü, bu ülkede mimarlık ve mühendislik mesleğinin nitelikli, bilimsel, meslek etiğine uygun, halkın çıkarları için doğaya zarar verilmeyecek şekilde yapılmasının mücadelesini veriyor. 

 

AKP'DEN ÖRGÜTSÜZLEŞTİRME ADIMI

Yani AKP'ye göre gereksiz masraf oluşturuyor, zaman kaybettiriyor ve ayak bağı oluyor. Reformist yönetimleri her zaman eleştirmişizdir. Bundan sonra da eleştirmeye devam edeceğiz. Fakat TMMOB'daki hiçbir eksiklik AKP'nin saldırılarını meşrulaştıramaz'' şeklinde konuşarak AKP'nin bütün halkı örgütsüzleştirmek istediğinin altını çizdi. AKP'nin kendisi dışındaki hiçbir iradeye ve muhalefete tahammülü kalmadığını vurgulayan Önal, ‘faşist' olarak adlandırdığı AKP'ye karşı TMMOB'u savunmak için tüm halkı mücadeleye davet etti. Önal 1 Eylül tarihinde Ankara'ya varmayı planladıklarını ve önümüzdeki hafta sonu bulundukları bölgede düzenleyecekleri eyleme, İstanbul'daki mimar ve mühendislerinde katılacağını söyledi.

 

AYAKLANMA ŞEHİTLERİ ÖLÜMSÜZDÜR

Yürüyüşlerinin aynı zamanda halk direnişinde katledilen Ethem Sarısülük, Mehmet Ayvalıtaş, Ali İsmail Korkmaz, Abdullah Cömert ve İrfan Tuna için olduğunu belirten Önal ‘'Ağır yaralı Berkin Elvan, Mustafa Ali tombul ve hayati tehlikesi devam eden 5 kişi için, gözünü kaybeden 12 kişi için, kafa travması geçiren 106 kişi için, yaralanan 8 bin 163 kişi için, tutuklanan 150 kişi için gözaltına alınan ve işkence gören 4 bin 900 kişi içindir'' diyerek tüm bunların sorumlularının cezalandırılması için de yürüdüklerini belirtti. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.