HALKIN GEZİ PARKI DİRENİŞİ

HALKIN GEZİ PARKI DİRENİŞİ

 Taksim gezi parkında başlayıp bütün Türkiye ve dünyanın da birçok ülkesinde de destek bulan direniş, tam anlamıyla bir halk itirazıdır. Toplumun Alt-orta ve üst kesim elitlerinin, doğa ve insan hakları savunucularının, demokrasi ve evrensel değerlere sahip bir ortak payda hareketidir.

 

   Çünkü bu harekete katılanlar, Zengin-yoksul, Sağcı-solcu, Sosyalist-ülkücü, Ateist-dindar, Laik-antikapitalist Müslüman, Örgütlü-örgütsüz, Sendikalı-sendikasız, Partili-partisiz, Lümpen-seçkin, Varoşlu-elit, Sanatçı, Feminist, Anarşist, Yaşlı-genç, Emekli, Öğrenci-öğretmen, çevreci hemen hemen her kesimde insan var. Tamamen başını gençlerin çektiği ve sistemin, her türlü antidemokratik, şiddet ve hiçe sayılmazlığa karşı, özgürlüklerin kısıtlanmasına, yaşam biçimlerine yapılan müdahalelere ve her türlü tehditkâr ve baskıcı anlayışlara karşı bir tepki direnişidir. Hedefi, iktidarın yaşamlarını tek tipleştirmeye çalışmasına karşı bir başkaldırıştır. Artık yeter deme hareketidir.  Çünkü uzun süredir ülkede nefes alamaz duruma geldiler. İnsanların yeme içme alanlarını daraltılar. Gençlerin el elle tutuşmalarına karşı çıktlar.En masumane bir istek bir talep, hemen ya Ergenekon veya marjinal örgütlerin işidir diye damgaladılar. İnsanlar nerdeyse Türkiye de en temel demokratik ve bilgi edinme hakkını bile kullanamaz hale geldi. En ufak bir protesto eylemine hemen Tomalarla, biber gazı ile en barbarca bastırılmaya çalıştılar. Parasız eğitim isteyen gençleri teröristlikle suçlayıp hapislerde aylarca yatırdılar. Üniversite öğrenci protesto eylemlerini binlerce polis küvetiyle bastırdılar. Toplantı salonlarında gençlerin eleştirilerine tahammül edemez hale geldiler, en küçük bir protesto hareketini özel güvenlikleri ile yaka paça dışarı attılar. 4+4 Eğitim sistemin okul dönüştürmesine karşı çıkan velileri Ergenekon la ilişkilendirdiler. Hes’lere karşı çıkan köylüleri bölücülükle suçladılar. Kısacası muhalif olan seçilmişi veya seçilmemişi, gazeteciyi, aydını bölücü terörist diye içeriye tıktılar. Sanatçının sanatına etmedik laf kalmadı. İnsanların yemelerine içmelerini rap’u tap altına almaya çalıştılar.

   İşte bu tepki,  tek tipleştirme mantığına karşı artık yeter deme tepkisidir. Artık hiçbir şeyi kolayca dizayn edip düzenleyemezsinizin direk olarak söyleme hareketidir. Ailenin kaç çocuk yapacağı gibi en özeline bile karıştılar. İşte insanların bu kadar özeline de müdahale ederseniz, tüm bunların tepkileri, işte böyle on şiddetinde bir deprem gibi insanın suratında patlayıverir.  

Bu yazı toplam 99 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi