Yandaşlar yok yine Koçlar var

Yandaşlar yok yine Koçlar var

2016 yılı gelir vergisi rekortmenleri listesi açıklandı. Listenin zirvesinde Koç Ailesi’nden 4 isim var. 1 numara ise Vehbi Koç’un kızı Semahat Arsel....

2016 yılı gelir vergisi rekortmenleri listesi açıklandı. Listenin zirvesinde Koç Ailesi’nden 4 isim var. 1 numara ise Vehbi Koç’un kızı Semahat Arsel. İhale zengini işadamları ise yine listede yer almadı.

2016 yılı gelir vergisi rekortmenleri listesine her yıl olduğu gibi bu yıl da Koç Ailesi amgasını vurdu. Listeye zirveden giren Koç Ailesi'nden 4 kişi, toplam 142 milyon 309 bin 808 TL vergi ödedi.

Maliye Bakanlığı, 2016 yılına ilişkin kurumlar ve gelir vergisi rekortmenlerini açıkladı.

Kurumlar vergisi rekortmenleri listesinin ilk sırasında yer alan şirket ismini açıklamazken, gelir vergisi rekortmenleri listesine yine Koç Ailesi damgasını vurdu. Vehbi Koç'un kızı Semahat Sevim Arsel, geçtiğimiz yıl olduğu gibi yine ilk sırada yer aldı. 46.8 milyon TL vergi tahakkuk eden Arsel'in ardından Mustafa Rahmi Koç, 45.1 milyon TL vergi ile ikinci sıraya yerleşti. Üçüncü sırada ise Enka Holding'in kurucusu Şarık Tara 33.5 milyon TL vergi ile yer aldı. Vehbi Koç'un diğer kızı Suna Kıraç ise 28.6 milyon TL ile vergi sıralamasında dördüncü oldu.

 

ÖMER KOÇ LİSTEDE

Suna Kıraç'ın ardından 5, 6, 7 ve 8'inci vergi rekortmenleri isimlerinin açıklanmasını tercih etmedi. Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ömer Koç da 21.5 milyon TL vergi tahakkuku ile dokuzuncu sırada yer aldı. Geçtiğimiz yılın başında hayatını kaybeden Mustafa Vehbi Koç, 2015 yılı vergi rekortmenleri listesinde 5'inci sırada yer almıştı. Mustafa Koç'un eşinin ve çocuklarının listede olmaması ise dikkat çekti. Yine 2015'te listeye 62'nci sıradan giren Suna Kıraç'ın kızı İpek Kıraç'ın da ismi bu yıl listede yer bulmadı.

Gelir vergisi listesinde yer alan Koç Ailesi'nden 4 isim, tek başlarına toplam 142 milyon 309 bin 808 TL vergi ödediler. Bir önceki yıl bu dört ismin ödediği vergi, 137 milyon 850 bin 510 TL idi. Merhum Mustafa Vehbi Koç'a ise 2015'te 25.9 milyon TL vergi tahakkuk etmişti.

 

KORKUDAN AÇIKLAMIYORLAR

Vergi rekortmenleri listesinde isminin gizli kalmasını isteyenlerin sayısı her yıl artıyor. Bu yıl gelir vergisi rekortmenleri arasında 53 kişi isminin gizli kalmasını istedi. 2015'te bu rakam 51, 2014'te 36 ve 2013'te 33'tü. Pek çok farklı nedenden dolayı vergi rekortmenleri isimlerinin açıklanmasını istemiyor. Bunlar arasında mafya tehdidi, akraba korkusu ve hatta nazar korkusu dahi bulunuyor. Bazı rekortmenler de hükümete yakın olmalarından kaynaklı kazandıkları servetin duyulmasını istemediklerinden isimlerinin gizli kalmasını tercih

edebiliyor.

 

AĞAOĞLU LİSTEDE YOK

Listede isimlerin gizli tutulması nedeniyle kamuoyu tarafından tanınan bazı ünlü işadamlarının listede olup olmadıkları da bilinemiyor. 2015 yılında gelir vergisi rekortmenleri listesinde

yer alan Ali İbrahim Ağaoğlu, Ahmet Nazif Zorlu, Mehmet Ali Aydınlar ve Hamdi Akın, bu yıl listede yer almadı. Bu isimlere ilk 100'e giremeyecek kadar mı vergi tahakkuk ettiği yoksa ilk 100'de yer alıp bilerek isimlerinin yayınlanmasını mı istemedikleri ise bilinmiyor.

 

SABANCI AİLESİ'NDEN İKİ İSİM LİSTEYE GİRDİ

GAZİANTEPLİ Konukoğlu Ailesi, sanayici aileler içinde vergi rekortmenleri listesine en fazla isim veren aile oldu.

Konukoğlu Ailesi'den 7 kişinin listede yer alması dikkat çekti. 2015'te Konukoğlu Ailesi'nden 5 isim listedeydi. Sabancı Ailesi'nden de bu yıl listeye Suzan Sabancı Dinçer ile Çiğdem Sabancı Bilen girdi. Bir önceki yıl Sabancılar'dan sadece Dinçer listede yer almıştı. 2015'te listede ismi olmayan Eti'nin sahibi Kanatlı Ailesi'nden de 3 kişi bu yıl ilk 100 vergi rekortmeni arasına girdi.

 

vergi-rekortmenleri

 

ZİRVEDEKİ KURUM GİZLİ

GEÇEN yılın kurumlar vergisi rekortmenleri listesinin ilk sırasında yer alan kuruluş, adının açıklanmasını istemedi.

Sıralamanın ikincisi Ziraat Bankası, üçüncüsü Merkez Bankası ve dördüncüsü Garanti Bankası oldu.

Listenin ilk 10'unun 8'inin banka olması dikkati çekti. 2015'te zirvenin sahibi açık ara ile Merkez Bankası olmuştu. Kurumlar vergisi rekortmenleri listesinde geçen yıl 22 kurum isminin gizli kalmasını istemişti. Sayı bu yıl 27'ye yükseldi.

ACUN VERGİDE HIZLI GERİLEDİ

GEÇEN yıl 7.6 milyon liralık gelir vergisi ile 25'inci sırada yer alan Ali Acun Ilıcalı, bu yıl 7.2 milyon lira ile 38'inci sıraya geriledi. 5.2 milyon lira ile 42'inci sırada olan Cem Yılmaz ise bu yıl 4.7 milyon lira ile 89'uncu sırada yerini aldı. Ünlü spor yorumcusu Ömer Ali Üründül de tahakkuk eden 4.9 milyon TL vergi ile bu yıl listeye 84'üncü sıradan girdi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak:SÖZCÜ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.