Vergide adalet sağlanmalıdır!

Vergide adalet sağlanmalıdır!

 Birleşik Metal İş Sendikası yazılı bir açıklama yaparak vergide adaletin sağlanması gerektiğine dikkat çekildi ve “Ücreti ile yaşayanların,...

 

Birleşik Metal İş Sendikası yazılı bir açıklama yaparak vergide adaletin sağlanması gerektiğine dikkat çekildi ve “Ücreti ile yaşayanların, işçilerin daha fazla mağdur edilmesine, yoksullaşmasına, gelir adaletsizliğine maruz kalmasına son verilmelidir.” Denildi.

Birleşik Metal’den yapılan açıklamada; “Orta Vadeli Program (OVP) ile hükümetin yakın döneme yönelik ekonomi politikaları açıklanmıştır. OVP, işçi ve emekçilerin çalışma ve yaşama koşullarını iyileştirici önlemler almak bir yana daha da olumsuz koşullarda yaşamasına yol açacak önlemler içermektedir. Bunlardan, Motorlu Taşıtlar Vergisine yapılan yüzde 40’lık zam ile Gelir Vergisi dilimlerinden üçüncü dilimin olan yüzde 27’lik dilimin yüzde 30’a yükseltilme hedefi kabul edilir değildir. Vergilerin yükseltilmesinin işçi ve emekçilerin daha da yoksullaşmasına neden olacağı açıktır. Gerek doğrudan, gerekse dolaylı vergiler ağırlıklı olarak ücreti ile çalışanlardan alınmaktadır. Ülkemizde gelir vergisinin yükü ücretli çalışanlardadır. Gelir ve kazanç üzerinden alınan vergilerin yaklaşık üçte ikisi ücretliler tarafından ödenmektedir. Dolaylı vergilerin ise yaklaşık yüzde 70’ini yine ücretliler vermektedir. Vergilerin büyük bölümünü işçiler öderken, geliri ve serveti işçilerle kıyaslanamayacak olan bir avuç sermayedar ise vergi ödememektedir. Bu durum TUİK tarafından geçtiğimiz günlerde açıklanan araştırmaya da yansımış ve en zengin yüzde 10 ile en yoksul 10 arasındaki farkın açıldığı görülmüştür.” Denildi.

Açıklamada ayrıca; “Vergi adaletsizliği işçileri en çok mağdur eden konular arasındadır. Bu adaletsizlik, vergi alma konusunda temel ilke olması gereken, “herkesten geliri ve serveti oranında vergi alınması” ilkesinin uygulanmamasından kaynaklanmaktadır. Bunun yanı sıra vergi dilimlerindeki adaletsizlik te kanayan yarayı derinleştirmektedir. Gelirlerine göre işçiler yıl içerisinde ilk dilim olan yüzde 15’lik dilim sonrası sürekli olarak daha yüksek vergi vermekte ve böylece gelirleri azalmaktadır. İşçilerin toplu sözleşmeler aracılığı ile yıl içinde aldıkları ücret artışları biçimsel olarak kalmakta, brüt ücretleri artarken net ücretleri azalmaktadır. Dolayısıyla, yılbaşında göre yılsonunda işçilerin cebine giren ücret azalmaktadır. Bu nedenle de toplu sözleşmelerin ücret zammı maddesi zaman zaman anlamını yitirmekte, kağıt üzerinde yapılan zam işçilere yansımamaktadır. Sendikamız, gerek metal işçilerinin gerekse de işçi ve emekçilerin yaşadıkları bu adaletsizliği gündeme taşımak, hükümet yetkililerinin dikkat çekmek amacıyla 2016 yılı sonlarında bir imza kampanyası da başlatmıştı. Bu dönemde binlerce metal işçisi imzalarıyla bu adaletsizlik ve haksızlığın giderilmesini talep etmiş, toplumsal huzurun ve barışın sağlanmasının, adaletli bir vergi sistemi politikasından geçtiğini belirtmişlerdi. Hükümet her gelir sorunu yaşadığında, kamu harcamalarını finanse etmekte zorlandığında gözünü işçilerin, emekçilerin cebine dikmekten vazgeçmelidir. Bu durumun haksız ve adaletsiz olduğu açıktır. Ücreti ile yaşayanların, işçilerin daha fazla mağdur edilmesine, yoksullaşmasına, gelir adaletsizliğine maruz kalmasına son verilmelidir.” Denildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.