Vergi yetmedi hakkını arayana da ceza geldi

Vergi yetmedi hakkını arayana da ceza geldi

Hükümet, vergileri artırdığı yeni torba tasarıya eklediği bir madde ile vatandaşa ayıplı mal satan ve habersiz faizleri yükseltenlerin cezalarında indirime...

Hükümet, vergileri artırdığı yeni torba tasarıya eklediği bir madde ile vatandaşa ayıplı mal satan ve habersiz faizleri yükseltenlerin cezalarında indirime gidiyor

AKP hükümeti hakkını arayanları da cezalandırma kararı aldı. Hükümet, vatandaşa ceza yağdırdığı torba tasarıya, hakkını arayan tüketicileri cezalandıran bir madde koydu. Torba tasarıdaki tüketiciyle ilgili maddelerin yasalaşması halinde vatandaşa ayıplı mal satan, konutunu zamanında teslim etmeyen, eksik teslim eden, piyasaya sürdüğü ve halk sağlığını tehdit eden ürünleri toplatmayan, kredi faizlerini tüketiciden habersiz yükselten firma ve bankaların ödemesi gereken cezalar büyük ölçüde düşecek. Firmalar ve bankalar aldattıkları tüketiciler için daha düşük cezalar ödeyip kurtulacaklar.

DEFTER DENETİMİ BİLE ZOR

Hükümet 2013 yılında çıkardığı Tüketici Kanunu'nda firma ve bankalara getirdiği cezaları torba tasarıyla geri düşürüyor. Firma ve bankaların baskısı sonucu yapılmasına karar verilen indirimler torba tasarının 121'inci maddesine yazıldı. Bu madde ve alt fıkralarıyla tüketiciyi aldatan, sözleşme düzenlemeyen, sözleşme şartlarına uymayan firmaların yanı sıra denetimlerde defter ve belgelerini kamu otoritelerine göstermeyenlerin cezalarında da indirime gidiliyor.

03szt06a_ist_izm_ant_trb_ank_adn

BANKALARI RAHATLATTILAR

Yasanın bu şekilde Meclis'ten geçmesi halinde caydırıcı olması için belirli bir seviyenin üzerinde tutulan tüketicileri aldatmaya yönelik cezalar, caydırıcı olmaktan çıkarılmış olacak. Tasarıda değişikliğin gerekçesi, “güncel ekonomik şartlar” ve bu şartlara uyum olarak açıklandı. Cezalardaki indirimler özellikle büyük firmalarla milyonlarca tüketiciye kredi veren, kredi kartı dağıtan, tasarruf toplayan bankaların elini rahatlatacak.

YASAYA UYANA ZATEN CEZA YOK

Tüketici Hakları Derneği Başkanı Turhan Çakar, düzenlemeyle tüketici haklarının geriye gidildiğini, bankalar ve firmaların hükümeti ikna etmeyi başardığını ifade etti. Cezaların yasalara uymayan firma ve bankalar için getirildiğini, yasaya uyan kimseye ceza kesilemeyeceğini belirten Çakar, “Demek ki yasalara uymamak o firma ve bankalara daha çok para kazandırıyor. Firmalar artık düşük cezaları ödeyip tüketicinin sırtından daha çok para kazanma imkanına kavuşacaklar” dedi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak Sözcü

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.