Üniversite adaylarının ‘öğretmenlik’ formülü… İlahiyat’ı kazan, atan…

Üniversite adaylarının ‘öğretmenlik’ formülü… İlahiyat’ı kazan, atan…

Üniversite bölüm tercihlerinde İlahiyat Fakültesi, Hukuk'un ardından ikinci sırada geliyor. Uzmanlara göre bunun nedeni ise gençlerdeki 'gelecek ve iş'...

Üniversite bölüm tercihlerinde İlahiyat Fakültesi, Hukuk'un ardından ikinci sırada geliyor. Uzmanlara göre bunun nedeni ise gençlerdeki 'gelecek ve iş' kaygısı. İlahiyat'ı seçen öğrenci, mezuniyeti sonrası formasyon alarak birkaç yıl içerisinde 'kolay yoldan' öğretmen olabiliyor. Bu da bu fakültelere olan ilgiyi artırıyor.

ÖSYM, yaklaşık 2 milyon adayın merakla beklediği üniversite yerleştirme sonuçlarını önceki gün açıkladı. 696 bin 241 öğrenci üniversitelere kayıt hakkı kazandı. Bu yıl linans ve ön lisansta toplam 910 bin 671 kontenjandan 214 bin 430’u yani yaklaşık 4’te biri boş kaldı. Geçen yıl bu sayı 60 bin 147’ydi. Ancak üniversitelerde çok boş kontenjan kalmasına rağmen tamamı dolan bölümler de var. Dolulukta hukuk ilk, ilahiyat ikinci sırada. Uzmanlar, ilahiyatın yüzde 100 dolmasının nedenini, adayların bu alanda ‘gelecek görmesi' olarak açıkladı.

TERCİH NEDENİ İŞ GARANTİSİ

Hürriyet’ten Esra Ülkar’a konuşan uzmanlara göre, bunun nedenleri şöyle: İmam hatipli öğrenci sayısının fazlalığı, din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenliği bölümünün üç yıl önce kaldırılmasıyla ilahiyat mezunlarının formasyonla öğretmen olabilmesi ve bu alandaki atamaların yüksek oluşu. Adayların bu bölümde ‘gelecek görmesi' kontenjaları doldurdu. Posta hizmetleri, ceza infaz ve güvenlik hizmetleri gibi bölümlerde de yüzde 100 doluluk yaşandı. Nedeni ise adayların ‘garanti iş' beklentisi. Sanat tarihi, Kore dili ve edebiyatı, klasik arkeoloji gibi alanlardaki doluluğu ise uzmanlar, adayların işini şansa bırakmayıp, bir bölüme yerleşme isteği olarak açıkladı.

ÖĞRENCİ KAMU GÖREVİ İSTİYOR

Kontenjan tablosu ile ilgili konuşan Rehberlik Uzmanı Salim Ünsal “Hukuk, eczacılık, veterinerlik gibi dallar çok ilgi gördüğü için doluyor. Çok popüler olmamasına rağmen bazı bölümlerin full dolmasının nedeni, tereddüt ve korkuyla yapılan tercihlerden kaynaklı. İlk ve acil yardım geçen yıl çok tercih alan bölümdü. Ceza ve infaz bölümü ilk kez bu sene açıldı. Öğrenci profilimiz kamu görevine girmeyi istiyor. Bu da tamamen kamu görevine ilişkin bir dal, büyük ihtimalle bunun etkisi olmuş. Puan türünden kaynaklı yüzde 100 dolanlar var. Mesela dil puan türünde kontenjanların azlığı düşük puanlı dil programlarının dolmasına yol açmış. Sözel yani TS ağırlıklı dallar da çouğunlukla aday sayısına bağlı olarak yüksek dolulukla kapatmış” dedi.

“İMAM HATİPLİ ÇOK VE ÖNCELİKLİ TERCİHLERİ İLAHİYAT”

Ünsal tespitlerini şöyle sürdürdü “İmam hatipli öğrencilerin çok oluşu ve öncelikli tercihlerinin ilahiyat olması, boş kontenjan kalmamasında etkili oldu. 2012'den sonra imam hatibe kaydolanlar ek puan alamadı. Ancak ek puan alan eski mezunlar doluluğu sağladı. Din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenliği programı üç yıl önce kaldırıldı. İlahiyat mezunları formasyon alarak öğretmen olabiliyor. Bu alandaki atamaların yüksek olması da bir etken olabilir. Diğer lise mezunları da iş ve istihdam bulma beklentisi yüksek olunca bu alan çok tercih edildi.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak:SÖZCÜ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.