Tehlikeli virüs 10 saniyede tüm bilgilerinizi çalabiliyor! BlueBorne’dan nasıl korunulur?

Tehlikeli virüs 10 saniyede tüm bilgilerinizi çalabiliyor! BlueBorne’dan nasıl korunulur?

Bluetooth sayesinde tüm verileri çalan virüs, BlueBorne milyonlarca cihazı etkileyebilecek kapasiteye ulaştı. BlueBorne 10 saniyeden kısa sürede Bluetooth...

Bluetooth sayesinde tüm verileri çalan virüs, BlueBorne milyonlarca cihazı etkileyebilecek kapasiteye ulaştı. BlueBorne 10 saniyeden kısa sürede Bluetooth bağlantısı açık cihazları kontrol altına alıp veri çalmaya başlayabiliyor...

Geçtiğimiz hafta ortaya çıkan ve dünyanın en tehlikeli dijital açığı olan BlueBorne, firmaların ve kullanıcıların korkulu rüyası olmaya devam ediyor. BlueBorne solucan tipi özellikler taşıdığı için bulaştığı her sistemi potansiyel bir taşıyıcıya dönüştürebiliyor ve yeni taşıyıcılar için de kullanabileceği açıkları bulmaya çalışıyor. Ne yazık ki Bluetooth bağlantısı aktif olan Android, iOS, Mac OSX ve Windows işletim sistemlerini kullanan cihazlar bu tehlikeye maruz kalabiliyorlar.

TELEVİZYONLAR BİLE TEHLİKEDE

Bluetooth en fazla kurulumu yapılan ve kullanılan bağlantı protokolü olduğu için bu tehlike vektörünün sonuçları oldukça büyük boyutlara ulaşabilir. Elektronik cihazlardan akıllı telefonlara birçok cihaz Bluetooth kullanırken sayısı giderek artan akıllı TV’ler, akıllı araba cihazları ve ev güvenlik sistemleri gibi IoT cihazları da tehlikeye açık.

Fortinet Güvenlik Araştırmaları Direktörü David Maciejak konuyla ilgili olarak “BlueBorne açığı ile başa çıkmak zorluklarla dolu bir çalışmayı gerektiriyor çünkü Bluetooth birçok ağ güvenlik araçlarının kontrol etmediği bir iletişim protokolü. Bu yüzden de güvenliği aşmaya çalışan ihlalleri belirleme sistemleri gibi geleneksel güvenlik cihazları BlueBorne saldırılarını fark etmeyecektir. Bu tarz bir teknoloji güvenlik araştırmacılarının çok fazla gündeminde olmadığı için ilerleyen günlerde Bluetooth açıklarından faydalanmaya çalışan birçok saldırı görebiliriz” dedi.

BLUEBORNE’DAN NASIL KORUNULUR?

Kendinizi ve Bluetooth bağlantısı aktif cihazınızı korumak için hemen yapmanız gereken 3 şey şöyle:

Gerekli olmayan durumlarda Bluetooth’unuzu mutlaka kapalı tutun. Açmanız gerektiğinde ise işiniz biter bitmez kapatmayı unutmayın.

Sahip olduğunuz veya ağınıza bağlı durumdaki cihazları tanıyın. Bluetooth güncellemelerini mutlaka takip edin.

Güncellemeler çıkar çıkmaz sistemlerinizi yamalayın. Apple’ın iOS işletim sistemi 2016’da yayınlanan iOS 10 ile yamalanmıştı. Microsoft Windows’u geçtiğimiz temmuz ayında yamalarken Google’ın da şu sıralar bir yama üzerinde çalıştığı söyleniyor.

BlueBorne zararlı yazılımı Bluetooth bağlantısı açık cihazları tarayıp sonrasında derinlemesine inceleyerek kullanabileceği uygun bir açık arıyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak Sözcü

 

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.