Son dakika… Katar’da da değerli yalnızlık mı?

Son dakika… Katar’da da değerli yalnızlık mı?

Körfez'de patlak veren krizde Kuveyt arabuluculuk rolünü üstlenirken, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da telefon diplomasisiyle sorunun derinleşmesinin önüne...

Körfez'de patlak veren krizde Kuveyt arabuluculuk rolünü üstlenirken, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da telefon diplomasisiyle sorunun derinleşmesinin önüne geçmeye çalışıyor. Suudiler Katar'dan beklentiyi net olarak açıkladı: Filistin'de Hamas ile Mısır'da Müslüman Kardeşler ile ilişkileri kesmek...

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suudi Kralı Selman bin Abdülaziz el Suud, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad es-Sani, Ürdün Kralı 2. Abdullah, Bahreyn Kralı Hamad bin İsa el-Halife’nin yanı sıra Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Rusya lideri Vladimir Putin gibi kritik isimlerle görüşme gerçekleştirdi.

TÜRKİYE KATAR’IN TARAFINDA

• Erdoğan dün büyükelçiler onuruna verilen iftar programında yaptığı konuşmada, Körfez’de yaşanan krizde Türkiye’nin pozisyonunu “Katar’ın yanı” olarak çizdi. Cumhurbaşkanı konuya ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı:

“Katar'a karşı yaptırımları doğru bulmadığımızı peşinen söylemek istiyorum. Karşılıklı diyalogla çözülmelidir. Katar'ın soğukkanlı tutumunu takdirle karşılıyoruz. Körfez'de yaşanan bu krizin bir an önce bitmesi için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz. Katar'ın terör zanlısı olarak tavzif edilmesini çok ağır buluyoruz. Katar krizinin arkasında oyun oynanıyor fakat bunu şu anda çözebilmiş değiliz. Katar'la ilişkilerimizi geliştirmeye devam edeceğiz.”

‘ATILMASI GEREKEN İKİ ADIM’

• Suudilerin başı çektiği blokta yer alan Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Mısır ve Bahreyn, Katar’ı “Ortadoğu’da teröre destek vermekle” suçluyor. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cubeyr ilişkilerin yoluna girmesi için adım atılması gereken iki konuyu şöyle özetledi: Filistin’de Hamas ile Mısır’da Müslüman Kardeşler ile ilişkileri kesmek…

Paris’te dün konuşan Suudi Bakan, ekonomik yaptırımların Katar’ı “normal bir ülke gibi davranmaya iteceğini” savundu. Cubeyr, ilişkilerin düzelmesi için “aşırılıkçı gruplara destek”, “düşman medya” ve “diğer ülkelerin iç işlerine karışma” noktasında Katar’ın tutum değiştirmesi gerektiğini ifade etti.

Burada Türkiye’nin pozisyonu da öne çıkıyor. Zira Ankara Yönetimi, Filistin’de Hamas’ın, Mısır’da Müslüman Kardeşler’in açık bir destekçisi konumunda.

TRUMP O GERÇEĞİ AÇIK ETTİ

• Ortadoğu’da yaşanan bu krizin ardından ABD Başkanı Donald Trump, dün her şeyin kontrolü dahilinde geliştiğini açık eden bir mesaj verdi. Trump, seri tweet’lerinde, Ortadoğu ziyaretinin karşılığını şimdiden aldığını söyledi.

ABD lideri, “Suudi Arabistan’da Kral’la ve 50 ülkeyle yaptığım görüşmelerin karşılığını şimdiden alıyoruz. Onlar radikallere destek verenlere karşı olacaklarını söyledi ve hepsi Katar’ı işaret etti. Belki bu terörizm korkusunun bitişinin başlangıcıdır” yorumunu yaptı.

Trump daha sonra Suudi Arabistan Kralı Selman ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Reuters’a konuşan bir Beyaz Saray yetkilisi, “Trump’ın mesajı şöyleydi: Bölgede aşırılıkçı ideoloji ve terör finansmanıyla mücadelede birliğe ihtiyacımız var. Körfez’in bölgede barış ve güvenlik için birlik olması önemli” dedi.

ÜRDÜN DE TOPA GİRDİ

• Mısır, Suudi Arabistan, BAE, Yemen ve Maldivler ile Libya’nın doğu bölgesindeki hükümet Pazartesi günü Katar ile diplomatik ilişkileri kestiklerini açıklamış, karara gerekçe olarak da “Katar’ın terör örgütlerini desteklemesini” göstermişlerdi.

Dün de Ürdün, Katar ile diplomatik ilişkilerin seviyesini düşürme kararı aldığını açıkladı. Amman Yönetimi, Katar merkezli Al Jazeera yayın kuruluşunun lisansını da iptal ettiğini duyurdu.

• Bahreyn, Suudi Arabistan ve BAE’deki Katar vatandaşlarına ülkeyi terk etmeleri için iki hafta süre verildi. Söz konusu ülkeler, Katar’la kara, deniz ve hava temasını kestiğini açıklarken, dün de peş peşe hava sahalarını kapattıklarını duyurdular.

Bu kararla uluslararası uçuş bağlantıları için önemli bir merkez olan Doha’daki Hamad Uluslararası Havalimanı’nda uçuşlarda aksaklık yaşanması bekleniyor.

İNSANLAR MARKETLERE AKIN ETTİ

• Öte yandan, 2.5 milyonluk Katar, gıda maddeleri konusunda büyük oranda ithalata bağımlı bir ülke. Adlarının açıklanmaması kaydıyla Reuters’a konuşan kaynaklar, BAE ve Suudi Arabistan’ın Katar’a beyaz şeker ihracatını durdurduğunu açıkladı.

Beyaz şeker için BAE ve Suudi Arabistan’a bağımlı olan Katar, söz konusu iki ülkeden yıllık yaklaşık 100 bin ton şeker ithal ediyor. Reuters’a konuşan Ortadoğu merkezli bir kaynak, “Şeker tedarikleri durduruldu ve tekrar ne zaman başlayacağına dair bir açıklama yok” dedi.

Katar’ın Suudi Arabistan sınırında yiyecek taşıyan binlerce kamyonun beklediği de gelen bilgiler arasında.

Başkent Doha’da yaşayan Eva Tobaji adlı bir yabancı, insanların süpermarketlere akın edip, bilhassa ithal gıda maddelerini stokladığını söyledi. Tobaji, karşılaştığı durum karşısında şaşkınlığını “Hayatımda böyle bir şey görmedim” ifadesiyle anlattı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak: SÖZCÜ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.