“Sokak hayvanları için merkez kurulmalı!”

“Sokak hayvanları için merkez kurulmalı!”

Gebze bölgesinde yaşayan sokak hayvanları için tam teşekküllü rehabilitasyon merkezi kurulması istendi. Hayvanseverler, yaralı hayvanların Kandıra yolunda...

Gebze bölgesinde yaşayan sokak hayvanları için tam teşekküllü rehabilitasyon merkezi kurulması istendi. Hayvanseverler, yaralı hayvanların Kandıra yolunda öldüğüne dikkat çektiler.

Gebze, Darıca ve Çayırova’da bir grup hayvansever tarafından bir süre önce kurulan Gebze Darıca Hayvan Hakları Hareketi Topluluğu (GE–DAR)  BİLKAR’da basınla bir araya geldi. Hayvanseverler; Dilek Uğur Dikkatli, Elif İntepe, Aybige Karaşahinoğlu, Barış Kızılırmak, Mukadder Güner, Gebze, Darıca, Dilovası ve Çayırova bölgesinde yaşayan özelikle yaralır hayvanların büyük mağduriyet yaşadığına dikkat çektiler. Heyete basın açıklaması esnasında BİLKAR’ın bir bacağı geçirdiği bir kazadan ötürü kesilen üç bacaklı kedisi Timurlenk de eşlik etti. Gebze Darıca Hayvan Hakları Hareketi Topluluğu üyelerinden Dilek Uğur Dikkatli bölgedeki belediyelerin sokak hayvanları ile eksiklerinin giderilmesini istedi. Gebze’ye tam teşekküllü bir rehabilitasyon merkezi kurulması gerektiğini belirtip Kandıra’ya tedaviye gönderilen sokak hayvanlarının Kandıra yolunda, yolda can vermezse yetersiz koşullardan ötürü salgın hastalıklarla can verdiğini belirtti.

DARICA BELEDİYESİNDE VETERİNER BİLE YOK!

Toplantıda grup üyelerinden Basın ve Toplumla İletişim Sorumlusu Dilek Uğur Dikkatli; sokak hayvanları konusunda bugüne kadar bildik hiçbir yatırımı bulunmayan, kadrosunda veteriner dahi yer almayan Darıca Belediyesi’nden veteriner kadrosu ve hayvan barınağı dahil beklentileri üzerine açıklamada bulundu. Dikkatli; “Öncelikle barınaktan kast ettiğimizin köpeklerimizin ve kedilerimizin ömür boyu hapsedildikleri hücreler olmadığını vurgulamak istiyorum. Zaten 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nda da geçici bakımevi tanımı kullanılmaktadır. Geçici bakımevi, ‘Hayvanların sahiplendirilinceye veya alındığı ortama geri bırakılıncaya kadar rehabilite edildiği ve bu süre içerisinde geçici olarak kaldığı tesisi’ olarak tanımlanmıştır. Şu anda Darıca’da yasada zorunlu tutulan rehabilitasyon merkezi mevcut değildir ve Darıca Belediyesi 10 kilometre ilerideki Gebze RM’den hizmet almaktadır. Gebze’de bulunan rehabilitasyon merkezi yani geçici bakım evi dört ilçeye bakmaktadır, iki veterineri bulunmaktadır. Zahid Sarı, Gebze ilçesinin sokak hayvanlarına; Tolga Korkmaz ise Çayırova, Darıca ve Dilovası ilçelerinin sokak hayvanlarına bakmaktadır.” Dedi.

HAYVANLAR YOLDA ÖLÜYOR

Dikkatli; “Gebze RM’de  bulunan kafes sayıları yeterli değildir.  Gebze RM tam teşekküllü bir RM olmadığından ve ilçemize uzaklığından dolayı buraya sevk edilen yaralı sokak hayvanları yolda ölmektedir.  Ciddi vakalar ise Gebze RM yetersizliği nedeniyle neredeyse 70-80 kilometre mesafedeki Kandıra barınağına sevk edilmektedir. Çoğu kazalı yaralı ve hasta sokak hayvanlarımız gerek yolda gerekse ekipman ve teknik açıdan yetersiz barınaklarda ölmektedir. Her iki RM’de de hasta yaralı, kazalı veya sakat kedilere yönelik bakım  alanı,  tedavi ve  düzenli kısırlaştırma mevcut değildir. Şu anda ayrıca Darıca Belediyesi’nin besleme noktası mevcut değildir, Yelkenkaya ve Balyanoz’da besleme noktası oluşturulması çalışması bu hafta başlamıştır.  O nedenle emzikli yavrular ve anneleri 5199 sayılı kanuna aykırı olarak ilçe sınırı dışında bulunan besleme noktalarına bırakılmaktadırlar.

HASTALIKTAN ÖLÜYORLAR

Gebze Belediyesi’nin  ise sadece Kirazpınar’da besleme noktası mevcuttur.  Fakat  Darıca’da düzenli ve yeterli kısırlaştırma yapılmaması nedeniyle doğum oranı yüksektir. Yavru sayısının fazlalığı, yemeğin yetersizliği, aşılamanın olmaması, çeteleşmeler nedeniyle bu yavrular kaybedilmektedir. Ya da yavrular ve anneler ancak Kandıra’da müsait yer olması durumunda  bulunan barınağa sevk edilmektedir. Burada da bulaşıcı hastalıklar nedeniyle çoğu maalesef kaybedilmektedir. Rehabilitasyon merkezine gelen kısırlaştırma yaşından küçük olan yavrular da yeterli kafes olmadığından bekletilemiyor, tekrar yakalanamama riskine karşılık zamansız kısırlaştırılıyor. Bu da çoğunun ölümüne yol açıyor. Bizler Darıca’ya ve Gebze’ye  ait canların Kandıra’ya gönderilmesini istemiyoruz. Çünkü Kandıra’ya gidenlerin takibini yapmak hemen hemen imkânsız.” Dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.