Soçi’de kritik toplantı başlıyor: Esad’la mı Esad’sız mı?

Soçi’de kritik toplantı başlıyor: Esad’la mı Esad’sız mı?

Rusya, İran ve Türkiye'nin girişimiyle Suriye iç savaşına siyasi bir çözüm bulmak amacıyla başlayan Astana barış sürecinin son toplantısı bugün...

Rusya, İran ve Türkiye'nin girişimiyle Suriye iç savaşına siyasi bir çözüm bulmak amacıyla başlayan Astana barış sürecinin son toplantısı bugün Rusya'nın Soçi kentinde başlıyor.

29-30 Ocak’ta gerçekleşecek Soçi toplantılarına, Suriye’nin içinden ve dışından 1600’den fazla delege katılacak. Türkiye’nin ısrarlı duruşu nedeniyle, Suriye’de faaliyet gösteren, ülkenin kuzeyindeki Afrin ve Cezire bölgelerini kontrol eden, PKK bölücü terör örgütünün uzantısı konumundaki PYD-YPG ise, Soçi görüşmelerinde temsil edilmiyor.

SOÇİ’DE KİMLER VAR?

Soçi’de yer alacak heyetler şöyle;

* 1600 delegeden 1300’ünü Suriye’deki farklı gruplar oluşturuyor.

* Suriye’deki Esad hükümeti de kongrede temsil ediliyor.

* Suriye’de kurulu olan farklı siyasi partiler, Baas, Ulusal İlerleme Cephesi ve Komünist Parti temsilcileri de Soçi’de hazır bulunacaklar.

* Suriye’deki farklı din ve mezheplerin temsilcileri de delege olarak toplantılara katılıyorlar.

* Suriye’de Esad’a karşı silahlı mücadele veren 230 farklı grubun temsilcileri de yer alacaklar. Bunlar arasında Kadri Cemil Moskova Platformu, Randa Kassis, Ahmet Jarba liderliğindeki Suriye Ulusal Koordinasyon komitesi de bulunuyor.

* Suriye dışından delegeler ise Soçi toplantılarında “gözlemci” olarak yer alıyorlar. Bunlar arasında BM Güvenlik Konseyi’nin daimi beş üyesi, ABD, Rusya, Fransa, İngiltere ve Çin’in temsilçileri ile, Irak, Ürdün, Lübnan, Mısır, Suudi Arabistan gibi Suriye’ye komşu ülke ve Arap ülkelerinin temsilcileri yer alıyor. Türkiye de konferansta Dışişleri Bakanlığı’ndan üst düzey bir heyetle temsil edilecek. Ayrıca Astana sürecine ev sahipliği yapan Kazakistan temsilcileri de Soçi’de hazır bulunacaklar.

* BM ise, Soçi’de Suriye özel temsilcisi Staffan de Mistura tarafından temsil edilecek.

* Toplantıya ev sahipliği yapan Rusya’nın Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un da toplantılara katılması bekleniyor. Ayrıca Rusya parlamentosundan ve Dışişleri Bakanlığı’ndan üst düzey katılımcılar da Soçi görüşmelerinde yer alacak.

ESAD’LI MI, ESAD’SIZ MI?

Soçi toplantısının da bir ayağını oluşturduğu Astana süreci, Suriye için siyasi çözümü öngören, başta ABD olmak üzere, Batı ülkelerinin daha ön planda oldukları BM şemsiyesi altındaki Cenevre sürecinde yaşanan tıkanma üzerine ortaya çıkmıştı.

Rusya-İran ve Türkiye’nin, Suriye konusundaki “farklı yaklaşımlarını” ortaya koymak için başlattıkları Astana süreci, Cenevre süreciyle eş zamanlı olarak yürütülüyor, iki süreç arasındaki bağ koparılmıyor.

Suriye’nin siyasi geleceği konusunda en büyük anlaşmazlıklardan birini, Esad yönetimi ile devam edip etmemek oluşturuyor.

Astana süreci ile yan yana yürüyen, Batı ülkelerinin daha etkin oldukları Cenevre sürecinde ağırlıklı görüş Esad’ın yönetimden çekilmesi, ya da en azından yetkilerinin tırpanlanması yönünde ortaya çıkıyor.

Astana sürecinin sponsoru konumundaki ülkelerden Rusya ve İran ise, Esad yönetimi ile devam edilmesini destekliyorlar. Türkiye’de ise AKP iktidarı, Esad’la yıllar sonra ilk dolaylı ilişkisini Afrin’de devam eden Zeytin Dalı operasyonu ile kurmuştu. Esad yönetimine Zeytin Dalı operasyonu başlamadan önce yazılı olarak bilgi aktarılmıştı. Ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Zeytin Dalı operasyonundan sadece birkaç gün önce yaptığı bir açıklamada, Esad’dan “terörist”olarak söz etmişti.

Cenevre süreci çerçevesinde, Viyana’da yapılan toplantılarda ise Esad yerinden edilmese de, Suriye’de Başbakan’ın yetkileri genişletilerek, Esad’ın ülke yönetiminde “daha sembolik bir hale getirilmesi” görüşü ortaya çıkmıştı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak sözcü

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.