'O firma kamunun hiçbir ihalesine girmesin'

'O firma kamunun hiçbir ihalesine girmesin'

MANİSA’DA geçen yaz er Hüsnü Özel’in ölümüne, dört farklı günde bini aşkın askerin zehirlenmesine neden olan Rota Yemekçilik’e yeni bir ihale...

MANİSA’DA geçen yaz er Hüsnü Özel’in ölümüne, dört farklı günde bini aşkın askerin zehirlenmesine neden olan Rota Yemekçilik’e yeni bir ihale yasağı geldi. 2016 yılında yaşanan zehirlenme olayı nedeniyle Maliye Bakanlığı, şirkete bir yıl ihalelere girme yasağı koydu. CHP Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer, Maliye kararının emsal olması gerektiğini belirterek, "Hiçbir kamu ihalesine giremesin" dedi.

Maliye’nin ROTA'ya ilişkin yasak kararı dünkü Resmi Gazete’de yayımlanarak ilan edildi. Rota Yemekçilik Şirketiyle 5 Ekim 2015-31 Aralık 2016 tarihlerini

kapsayan yaklaşık 11 milyon liralık yemek hizmeti alım sözleşmesi imzalayan Maliye Bakanlığı, 15-20 kişinin zehirlenmesinin ardından sözleşmeyi feshetmişti. Ancak konunun yargıya taşıması nedeniyle Maliye, ihale yasağı getirememişti. Hürriyet’e bilgi veren Maliye Bakanlığı yetkilileri davanın yeni sonuçlandığını belirterek, mahkeme kararının ardından şirkete bir yıl ihalelere girme yasağı konulduğunu söylediler.

ADRES BATIKENT DEĞİL ÇANKAYA

Yasaklama ilanında Rota Yemekçilik’in ortakları, yetkili müdür ile iletişim bilgileri yer almadı. Sadece şirket adresi olarak Muhsin Yazıcıoğlu Caddesi, Çankaya/ Ankara bilgisi verildi. Bir yıllık yasak, Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununa aykırılıktan kaynaklanırken, yasak süresi 20 Aralık 2018 tarihinde sona erecek.

2013’TE KURULDU, HIZLA BÜYÜDÜ

Rota Yemekçilik, Veysi Avşar tarafından Haziran 2013’te 100 bin lira sermayeyle Diyarbakır’da kuruldu. Aynı yıl Ova Toplu Yemek Üretim şirketi ile birleşti. 2014’te sermayesi 2 milyon liraya, 21 Aralık 2015’te ise 5 milyona, Nisan 2017’de ise 7 milyon liraya çıkarıldı. 2016 yılında ise şirket adres değiştirerek Çankaya’dan Batıkent’e taşındı. Ancak Batıkent’teki yeni binada Eren A.Ş unvanı bulunuyor. Rota Yemekçilik’in ortaklarının diğer şirketi ise Eren Tabldot. 4 ortaklı firma son olarak Rota ismiyle 7 Şubat 2015’te Manisa’daki kışlaya yemek ihalesini 3 yıllığına almıştı.

HAYMANA HASTANESİNDE ZEHİRLENME

Rota Yemekçilik’in Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 2014 yılında servis ettiği etlerin renk değiştirmiş ve bozuk olduğu tespit edilmişti. Haymana Devlet Hastanesi’nde gıda zehirlenmesinin yaşanması sonrasında alınan numelerde “Bacilus Cereus” ve “E.coli” bakterilerine rastlanmıştı. Haymana İlçe Tarım, Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü 18 Mart 2016’da Rota Yemekçilik hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.

SİCİLİ KÖTÜ, TÜM KAMUDAN YASAKLANSIN

Manisa’da yaşanan zehirlenme olayından sonra askerler adına şikayet davası açan CHP Manisa Milletvekili Dr.Tur Yıldız Biçer, üç hafta önce de Meclis’te Rota Yemekçilikle ilgili araştırma önergesi verdiğini söyledi. Ancak Biçer, CHP, MHP ve HDP’nin önergeye evet, demesine karşın, AKP’lilerin oylarıyla reddedildiğini anlattı. Biçer, şunları söyledi:

“Bu kadar zehirlenme olayı yaşamış bir şirkete dair Maliye’nin yasaklama kararının tüm kamuya emsal teşkil etmesi gerekir. Rota firması tek bir firma değil. Birbiriyle dirsek teması içinde olan, aynı havuzdan beslenen yandaş firmalar grubu. Bugün ROTA ihale yasağı alıyorsa yarın SOTA olarak, ticaret siciline kaydediliyor. Ortaklar amca çocukları, eş, dost oluyor. Çünkü bunlar AKP tarafından korunuyorlar, yaşamaya devam ediyorlar. Yalnızca isim değiştiriyorlar. Şirketin referanslarına baktığınızda Ankara’da Diyarbakır’da birçok hastaneye, Türkiye genelinde 11 askeri birliğe yemek vermeye devam ettiği görülüyor. Kısa bir süre önce araştırma önergesi verdim, komisyon kuralım. Bu firmalar kimlere, nerelere yemek veriyor; Türkiye’nin en büyük ihalelerini bu kadar kötü sicile rağmen bu firmalar nasıl alabiliyor, kimlerin kanalıyla alıyor, araştırılım teklifi verdim. Ama AKP oylarıyla reddedildi. Konuşmamı, ‘bu ayın sonunda Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesinin yemek ihalesi var, orayı yine Rota’nın almasına izin verecek misiniz’ diye sorarak bitirmiştim.”

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.