Millet iş, biz de eleman bulamıyoruz!

Millet iş, biz de eleman bulamıyoruz!

CHP Gebze eski İlçe Sekreteri ve Sancaklar Grup Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Sancak ile hizmet sektörü ve sorunlarını konuştuk. Herkesin iş aradığı...

CHP Gebze eski İlçe Sekreteri ve Sancaklar Grup Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Sancak ile hizmet sektörü ve sorunlarını konuştuk. Herkesin iş aradığı bir dönemde tüm iş dünyasının çektiği sıkıntılar gibi kalifiye elaman sorunu yaşadıklarını ifade eden Sancak, çözüm önerilerini de açıkladı.

RÖPORTAJ: Mustafa Arslan

KAÇ YILDIR HİZMET SEKTÖRÜNDESİNİZ?

203 Yılından beri hizmet sektöründe çeşitli alanlarda hizmet vermekteyiz. Temizlik sektöründe ise 2010 yılından beri hizmet vermeye başladık. Şu anda ana faaliyet konularımızın başında temizlik hizmetleri ile birlikte temizlik ve ambalaj malzemeleri pazarlama işleri oluşturmaktadır. Sosyal hizmetler ve personel temini konusunda ise sadece tek bir alanda uzman personeller istihdam ederek hizmet vermekteyiz yani ne iş olursa olsun biz her türlü personel işini yaparız diyenlerden değil tek bir alanda uzmanlaşarak yolumuza devam etmekteyiz.

SEKTÖRDE YAŞANAN SORUNLAR NELERDİR?

Bizim ülkemizde, diğer tüm sektörlerde olduğu gibi, bizim sektörümüzün de en temel sorunu eğitim sistemimizden kaynaklanmaktadır. Çünkü kalifiye elemanlar bulmak ve istihdam etmek diğer tüm sektörlerde olduğu gibi bizim de başlıca sorunlarımızdan biridir.  Bunun yanında sektörde çok sayıda firmanın yer alması, bu firmaların bir kısmının yaratmış oldukları olumsuz imaj tüm firmaları etkilemektedir. Aynı zamanda çok sayıda firmanın olduğu sektörümüzde firmaların hizmet kalitesinde ve kendilerini geliştirmek üzerine değil de daha çok fiyatlarda rekabet etmeleri de sektörümüzü önemli ölçüde olumsuz etkilemektedir.

SORUNLARIN ÇÖZÜMÜNDE YEREL YÖNETİMLERDEN DESTEK ALABİLİYORMUSUNUZ?

Yerel yönetimlerden sorunlarımıza dair hiçbir destek alamıyoruz, zaten yerel yönetimlerden bugünkü yapı içerisinde destek alabilmemiz pek mümkün de değil. Çünkü belediyeler veya kaymakamlıklar ya da diğer kurum ve kuruluşların hiçbir şekilde özel sektöre yönelik bir iş kanunu düzenlemesi yapma yetkileri yok bunu yanında iş kanunlarımız da, da böyle bir uygulamaya uygun yapı mevcut değil bu nedenle onların bizim sorunlarımıza kısa vadede çözüm üretmeleri pek mümkün gözükmemektedir.

BU SORUNLAR NASIL ÇÖZÜMLENİR?

Bir kere bu gibi sorunlar kısa vadeli günübirlik uygulamalarla ve politikalarla çözülemez. Her şeyden önce eğitim öğretim sistemimizdeki problemler çözülmeli eğitim sistemimiz kalifiye insanlar yetiştirmek üzere yeniden planlanmalı, ara eleman açığını giderecek mesleki eğitimin çok ciddi olarak yeniden yapılandırılmalı. Tüm iş kanunu incelenerek ve dünyadaki uygulamalardan örnekler alınarak yeniden düzenlenmeli, istihdamın üzerindeki vergi yükü ciddi oranda azaltılmalı, kayıt dışılığın önüne geçilmeli denetimler doğru, eşit ve hakkaniyetli yapılmalı kimseye kayırmacılık yapılmamalı gibi bunları daha çoğalmak mümkün tabi.

BİR TARAF ELEMAN BULAMIYOR DİĞER TARAF İŞ BULAMIYOR BU SORUN NASIL ÇÖZÜLÜR?

Bu sonun çözümünde de bir önceki soru da söylediğim gibi ilk olarak eğitim sistemi en başta geliyor.

Eğitimli kalifiye eleman yetiştirme konusundaki eksikliğimiz nedeniyle işverenler ve sanayiciler aradıkları niteliklerde işe uygun personel  bulmakta çok zorlanıyorlar, bu nedenle işinde uzman kalifiye bir elemanın yapabileceği bir işi kalifiye olmayan iki veya daha fazla personel çalıştırarak çözmeye çalışıyorlar bu da zaten yüksek olan istihdam maliyetlerinin artmasına ve maaşların düşmesine neden oluyor sonuçta her iki taraf da çıkan sonuçtan memnun olmuyor. Çünkü işveren bir kişi çalıştıracakken daha fazla personel çalıştırdığı için maliyetleri artıyor, diğer taraftan kalifiye olmayan personellere kalifiye elemanlara göre daha düşük miktarlı maaş veriliyor öyle olunca çalışacak personel maaş az olduğu için iş beğenmiyor, işveren de kalifiye olmayan eleman çalıştırmanın maliyetleri artırması nedeniyle işinin uzmanı olmayan, kalifiye olmayan elemanı işe alamıyor. Sonuç bir taraf iş bulamıyor, bir taraf eleman bulamıyor, kimse memnun değil bence asıl incelenmesi ve ele alınması gereken nokta burası.

SEKTÖRÜN GELECEĞİNİ NASIL GÖRÜYORSUNUZ?

Sektörün geleceğinin çok iyi olacağını düşünüyorum. Çünkü diğer tüm sektörlerle ilgili ve insana dayalı bir sektörümüz var, diğer sektörlerdeki tüm olumlu gelişmeleri ve değişimleri sürekli takip ederek kendimizi sürekli yenilemek,  geliştirmek ve değiştirmek zorundayız bu durum bizleri ve sektörümüzü sürekli canlı kalmasını sağlıyor.

SİZE GÖRE İSTİHDAMDAKİ EN BÜYÜK SORUN NEDİR?

Ben bu soruya birkaç madde halinde cevap vermek istiyorum.

1 – İstihdam üzerindeki vergi yükü dünya ölçeğine göre kıyasladığımızda bizim ülkemizde çok yüksek.

2 – Bizim ülkemizde ekonomik yapının iç ve dış siyasete bağlı olarak çok kırılgan bir yapıda olması.

3 – Ekonomik sorunların güncel çözüm yollarıyla geçiştirilmeye çalışılarak makroekonomik yatırımların yerine mikro ekonomik yatırım veya uygulamalarla çözüm aranarak büyük miktarlı yatırımların yapılmaması, sanayi yatırımlarının bir türlü istenilen seviyeyi yakalayamaması ve kamu yatırımlarının yetersizliği.

4 – Özellikle son 15 yıllık periyotta ülkemiz tarım ve hayvancılığının yanlış politikalarla yok edilmesi tarımda var olan istihdamın boşa çıkmasına neden oldu, buna paralel olarak tarımla uğraşan insanlar boşta kalarak köyden kentlere özellikle de metropollere göç etmesine ve zaten var olan işsizliğin daha çok artmasına neden oldu.

İSMAİL SANCAK KİMDİR?

06.07.1975 Yılında Trabzon Sürmene ilçesinde dünyaya geldi. İlk, Orta, Lise ve Önlisans öğrenimini Trabzon un Köprübaşı ilçesinde tamamladı. 5 Eylül 1995 tarihinde Gebze’ye yerleşti. 1997 Yılında Anadolu Üniversitesi İşletme fakültesine kayıt oldu. 1999 yılı kasım ayında askerlik hizmetimi tamamlamak üzere gittiği Hakkari Yüksekova ilçesi Esendere’de yaptığı vatani görevini 2 ay erken terhisle 16 ayda tamamladı ve 23 Nisan 2001 tarihinde terhis oldu. Daha sonra tekrar Gebze’ye geldi ve birçok değişik firmalarda işçi, şef, yönetici ve müdür pozisyonlarında çalıştı ve bir süre sonra kendi işini kurarak ticaret hayatına atıldı. Aynı zamanda aktif siyasetin için de yer aldı. Halen SANCAKLAR GRUP Temizlik ve Sosyal Hizmetler firmasının Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürütüyor. Evli ve iki çocuk babası olan İsmail Sancak, her Trabzonlu gibi iyi bir Trabzonspor taraftarı.



HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.