Meksika 32 yıl sonra felaketi tekrar yaşadı: En az 216 ölü

Meksika 32 yıl sonra felaketi tekrar yaşadı: En az 216 ölü

Meksika'da 7.1 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. 32 yıl önce binlerce kişinin öldüğü gün yaşanan depremin tam olarak olduğu gün yaşanan depremde...

Meksika'da 7.1 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. 32 yıl önce binlerce kişinin öldüğü gün yaşanan depremin tam olarak olduğu gün yaşanan depremde ölü sayısı 216'ya çıkarken onlarca binanın çöktüğünü ve kurtarma çalışmalarının devam ettiği belirtildi.

Meksika, tarihinin en korkunç depremini anarken, korkunç bir deprem yaşadı. Deprem, 1985’te 10 bine yakın insanın ölümüne neden olan büyük depremin 32’inci yıldönümü için Mexico City’de düzenlenen tatbikatlar esnasında gerçekleşti.

halk

Başkent Meksiko'da da hissedilen 7.1 büyüklüğündeki deprem, ülkede büyük bir paniğe sevk ederken, yapılan en son açıklamaya göre en az 216 kişinin depremde hayatını kaybettiği belirtildi.

deprem7

Meksika Sivil Koruma Ajansı Başkanı Luis Felipe Puente, Twitter üzerinden yaptığı yazılı açıklamada, “Ölü sayısının artmasından endişe ediyoruz. Morelos eyaletinde yaşanan depremden dolayı Meksiko’da 55 kişi hayatını kaybetti, komşu eyaletlerde de deprem hissedildi ve çok sayıda insan hayatını kaybetti” ifadesini kullandı.

deprem1

İlk belirlemelere göre en az 27 bina yıkılırken halk şiddetli sarsıntı nedeniyle can havliyle evlerini ve iş yerlerini terk ederek sokağa döküldü.

deprem2

ABD Jeolojik Araştırma Merkezi (USGS), depremin merkez üssünün Puebla eyaletine bağlı Rabosso kentinin 5 kilometre kuzeydoğusu olduğunu bildirdi.

Yerin 51 kilometre derinliğinde meydana gelen deprem, başkent Meksiko'da şiddetli hissedildi.

deprem3

Eylül başında yaşanan 8.1 büyüklüğündeki depremin korkusunu atlatamayan halk büyük panik yaşadı.

deprem6

Meksika'da 8 Eylül'de yaşanan 8,1 şiddetindeki depremde en az 90 kişi hayatını kaybetmişti. Depremin, başkent çevresindeki kasabalarda da hasara neden olduğu belirtildi. Meksika’nın başkentine birçok ambulans ve itfaiye ekibi kurtarma çalışmalarına devam ederken, Meksikalılar da çalışmalara yardımcı olmaya çalışıyor.

Ülkenin bazı noktalarında binalardan insanların çıkarıldığına yönelik haberlerin geldiği kaydedilirken Meksiko’da bir okul, süpermarket ve fabrikanın yıkıldığı belirtildi. İlk belirlemelere göre en büyük hasar şehir merkezine yakın olan ve turistik ve şık bir bölge olan Condesa ve Roma caddelerinde meydana geldi.

olay

Şehrin büyük çoğunluğunda elektrik kesilirken, jeneratörler ve el fenerleriyle kurtarma çalışmaları devam etti. Meksiko’nun Obrera mahallesinde, 4 kişinin kurtarıldığı belirtilirken, bu kişiler yıkılmış binadan çıkarılırken bölgedeki yetkililer ve vatandaşlar, “Si se puede” yani “Evet, başarabiliriz” ifadesini kullandı.

Puebla’da 24 yaşındaki üniversite öğrencisi Jevon Minto, “Depremi yaşadığımda sınıfa yeni girmiştik ve gerçekten çok sert sallanıyorduk. Kelimenin tama anlamıyla şehirde yaşanan paniği hissettim” dedi.

Bankacı Jesus Gonzalez Hernandez ise çalışırken depremi yaşadığını söyledi. Hernandez, “Merdivenlerden inerken duvarlar üzerimize yıkılmaya başladı. Ben de bu sırada bacağımı sakatladım” dedi. Depremin ardından Meksika hisseleri ve pesonun değeri düşerken, Meksika Borsası geçici olarak askıya alındı.

Yetkililer, depremin olduğu sırada Popocatepetl yanardağında ufak bir patlama yaşandığını da açıklarken, yanardağın eteklerindeki Atzitzihuacan’daki bir kilisede ayin sırasında 15 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

kaynak sözcü

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.