Klimalar sizi hasta etmesin!

Klimalar sizi hasta etmesin!

 Makine Mühendisleri Odası Gebze İlçe Temsilciliği Yürütme Kurulu Başkanı Sinan Yücel, bakımı yapılmayan klimaların tehlike saçtığına dikkat...

 

Makine Mühendisleri Odası Gebze İlçe Temsilciliği Yürütme Kurulu Başkanı Sinan Yücel, bakımı yapılmayan klimaların tehlike saçtığına dikkat çekerek, hastalığın da habercisi olduğunu vurguladı.

MMO Gebze Yürütme Kurulu Başkanı Sinan Yücel yaptığı açıklamada; “Ortamı soğutmak ya da ısıtmak amacıyla dolaştırılan hava, mekânlarda bulunan insanların sağlığını direkt olarak etkilemektedir. Klimanın çalışma prensibinden dolayı ortam havası içerisinde bulunan mikroorganizmaların klima içerisinde uygun sıcaklık ve nem ortamında üreyebilme şartları oluşur. Klima içerisinde üreyen ve daha sonra fan vasıtasıyla ortama gönderilen havanın bakteri, mantar ve küfler gibi zararlı canlılardan tamamen arındırılması gerekir. Bunun için en fazla on beş günde bir klimanın hava filtresinin temizlenmesi, yaz ve kış mevsimlerine girmeden önce de kimyasallarla periyodik bakımlarının yapılması gerekir. Yapılacak periyodik bakım, klima içerisinde üremiş mikroorganizmaları temizleyecektir. Bunun yanında enerjinin gün geçtikçe pahalı hale gelmesi, kullandığımız klimadan en yüksek performansı elde etmemiz gerçeğini ve gereğini ortaya çıkarmıştır. Klimaya yapılacak periyodik bakım aynı zamanda klima serpantinlerinde ısı transferinin rahat şekilde gerçekleşmesini sağlar, bu da enerji tasarrufuna ve istenilen konfora daha kısa sürede ulaşılmasına neden olur. Klimalarda filtre temizliğiyle yapılan hafif bakım, klimanın performansını artırır. Ancak daha sağlıklı bir ortam havası teneffüs edebilmemiz için klimalara yılda en az iki kez, yaz ve kış mevsimlerine girmeden önce yetkili servislerce bakım yapılması gerekir. Klimalara yapılacak periyodik bakım, klimanın insan sağlığını olumsuz etkilemesinden kurtararak faydalı bir biçimde kullanımını sağlar ve klimanın kullanım ömrünü artırır.” Dedi. Yücel ayrıca; “Klimaların bakımı ve kullanımı büyük önem taşımaktadır. Klimaların temizliğinin periyodik olarak yapılması sağlıklı bir yaşama kapı açarken, bakımı yapılmayan klimalar,  ideal filtreleme yapamayacağından toz, partiküller ortamda kalır,  küf mantarları oluşur. Baş ağrısı, sinüzit, kronik yorgunluk, burun kanaması, yüz felci, alerji ve lejyoner, astım gibi hastalıklara neden olur. Klimalar, mevcut ortamdaki havayı sirküle ederek çalışır. Bir kişi hapşırık veya öksürükle virüsü ortama saldığında, klimanın çalışma prensibi gereğince, havayı iç ünitenin içinden geçirerek tekrar bulunduğu ortama bırakır ve o ortamın sağlıksız olmasına neden olur. Klimalara yapılacak periyodik bakım, aynı zamanda klimanın insan sağlığını olumsuz etkilemesini önleyerek klimanın kullanım ömrünü de artırmaktadır. Gerçek şu ki, ciğerlerimize giren  havanın %90‘ını kapalı ortamlarda soluyoruz ve çoğu kez, kapalı ortamların havası açık ortamlara göre yaklaşık 10 kat‘a kadar daha kirli olabiliyor. Kentimizde, en basitinden alışveriş merkezleri, hastane, otel, okul ya da toplu taşım araçları gibi kamuya açık alanlarda kullanılan klima ya da havalandırma sistemlerinin temizliğinin yapılıp yapılmadığına ilişkin bir denetleme mekanizması maalesef bulunmamaktadır. Bu anlamda yetkililerin, gerekli denetimleri yapmasına ilişkin çalışmalar başlatmalarını bekliyoruz.” Diye konuştu.



HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.