KHK ile ihraç edilen memurlar 15 gün içinde dönebilecek

KHK ile ihraç edilen memurlar 15 gün içinde dönebilecek

  23 Ocak tarihli kanun hükmünde kararname ile kurulan Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu’na OHAL kapsamında alınan ihraç, kapatma...

 

 

23 Ocak tarihli kanun hükmünde kararname ile kurulan Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu’na OHAL kapsamında alınan ihraç, kapatma gibi kararlara ilişkin yaklaşık 200 bin başvurunun gelmesi bekleniyor. OHAL Komisyonu kararıyla ihracı kaldırılan memurlara 15 gün içinde göreve dönüş yolu açılacak.

 

Kurulmasına 2 Ocak’taki Bakanlar Kurulu’nda karar verilen OHAL İnceleme Komisyonu, 23 Ocak tarihli 685 Sayılı KHK ile 7 üyeyle kuruldu.

Hürriyet’in OHAL İnceleme Komisyonuyla ilgili yaptığı haberde komisyonun işleyişi hakkında bilgiler verildi.Görev süreleri boyunca kurumlarından izinli sayılacak 7 üye, OHAL’le ilgili yapılan itirazları inceleyecek. Komisyondaki karar ve fiillerine ilişkin üyelere hukuki, idari,mali ve cezai sorumluluk yüklenmeyecek.

Komisyon, KHK’larla kamu görevinden ihraç, dernek, vakıf, sendika, özel sağlık ve eğitim kurumları ile basın kuruluşlarının kapatılması, emekli personelin rütbelerinin alınması gibi işlemlere ilişkin başvuruları karara bağlayacak.

Komisyon, 23 Ocak tarihli 685 sayılı KHK’nın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren iki yıl süreyle görev yapacak. Bakanlar Kurulu, gerek görmesi halinde bu süreyi, bitiminden itibaren birer yıllık sürelerle uzatabilecek.

Kamu görevinden, meslekten veya görev yapılan teşkilattan çıkarılan ya da ilişiği kesilenlere ilişkin başvurunun kabulü halinde bu karar Devlet Personel Başkanlığı’na bildirilecek. Bildirilen personelin atama teklifleri statüleri, unvanları ve yürüttükleri görevler itibarıyla başka kurumlarda görevlendirilmeleri mümkün olmayanlar hariç olmak üzere daha önce istihdam edildikleri kurumlar dışındaki kamu kurum ve kuruluşlarında eski statülerine ve unvanlarına uygun kadro ve pozisyonlara 15 gün içinde yapılacak.

Ne kadar başvuru bekleniyor

15 Temmuz sonrası 97 bini aşkın memur ihraç edilip 30 binden fazlası açığa alındı. FETÖ’den 149 bin 833 şüpheliye işlem yapıldı. 1500 dernek ve 123 vakfın varlığı sona erdi. Anayasa Mahkemesi’ne 70 bini aşkın bireysel başvuru yapılırken, idare mahkemelerine on binlerce dava açıldı. Komisyona bu çerçevede 200 bine yakın başvuru gelmesi bekleniyor.

 

 

 

KAYNAK:bik

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.