Kanada, gözünü ABD’nin tahtına dikti

Kanada, gözünü ABD’nin tahtına dikti

Aldığı kararlarla tartışma yaratan Donald Trump'a rakip Kanada'dan geldi. Kanada Dışişleri Bakanı, ABD'nin dünya siyasetindeki rolüne talip olduklarını...

Aldığı kararlarla tartışma yaratan Donald Trump'a rakip Kanada'dan geldi. Kanada Dışişleri Bakanı, ABD'nin dünya siyasetindeki rolüne talip olduklarını duyurdu.

Donald Trump, Beyaz Saray’a oturmasından sonra ABD’nin dünya siyasetindeki rolü hakkındaki tartışmaların hararetlendiği bir dönemde Kanada’dan şaşırtıcı bir çıkış geldi. Kanada Dışişleri Bakanı Chrystia Freeland, Washington ile müttefik ülkelerin arasındaki gerilimi vurgulayarak dünya siyasetinde ön plana çıkmak istediklerini ifade etti.

ABD ile ikili ilişkilerin önemine dikkat çeken Freeland, “Zarar görmeyeceğine inanılan 70 yıllık uluslararası ilişkiler bile artık soru işareti yaratabiliyor” diyerek ABD-Kanada ilişkisini gündeme getirirken parlamentoda, küresel liderlik için Kanada’nın öne çıkabileceğinin sinyalini verdi.

Geçtiğimiz ay NATO ve G7 zirvelerinde dişe dokunur kararlar alınmasının önüne geçen Trump başta Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron olmak üzere birçok ismin tepkisini çekmişti. Freeland, ABD’nin İkinci Dünya Savaşı’ndan beri aldığı pozisyonu takdir ettiğini söyleyerek özgür dünyada ABD’nin yürüttüğü uluslararası liderlik bayrağını almak için Kanada’nın mücadele edeceğini dile getirdi ve “Dünyanın tek süper gücünün orta kuvvetli komşusu olarak Kanada’nın uluslararası düzende daha büyük bir şekilde yer almasına büyük ilgimiz var” dedi.

Freeland, ABD Başkanı Donald Trump’ın 200’ü aşkın ülkenin imzaladığı Paris İklim Anlaşması’ndan ayrılma kararını da eleştirdi.

 

 

 

 

 

 

Kaynak: SÖZCÜ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.