Jinekomasti nedir? Neden olur? İşte Jinekomasti tedavisi

Jinekomasti nedir? Neden olur? İşte Jinekomasti tedavisi

Tüm erkek ve kadınların meme bezleri vardır, ancak erkeklerde fark edilmezler çünkü küçük ve gelişmemiş olma eğilimi gösterirler. Oysa ki Jinekomasti...

Tüm erkek ve kadınların meme bezleri vardır, ancak erkeklerde fark edilmezler çünkü küçük ve gelişmemiş olma eğilimi gösterirler. Oysa ki Jinekomasti erkeklerde yaygın bir durumdur. Göğüsler şişer ve anormal derecede büyür. Şimdi jinekomasti nedir? Jinekomasti belirtileri ve tedavisi ile ilgili merak edilenleri anlatalım...

Erkekler için dış görünümün önemi büyüktür. Günümüz modern yaşamın ve yaşam tarzındaki değişiklikler bu görünümü etkilemekte. Erkek açısından bu etkilerden biri de meme dokularının genişlemesidir. Erkeklerde göğüs dokularının bu genişlemesi jinekomasti olarak bilinir. Peki nedir jinekomasti? Belirtileri nelerdir? Jinekomastiye neden olan sebepler ve jinekomasti tedavisiyle ilgili herşey burada…

JİNEKOMASTİ NEDİR?

Jinekomasti (genellikle “erkek göğüsler” olarak anılır), erkek meme dokusunun büyümesidir. Jinekomasti meme ucunun altından başlayıp daha sonra göğüs bölgesine dışarı doğru yayılan kauçuksu veya sert bir kütle olarak ortaya çıkar. Doku yağ dokusu değil, glandüler dokunun genişlemesidir. Her iki memede de genişleme vakaların yaklaşık yarısında bulunurken, diğer durumlarda sadece bir memeyi etkiler. Genç erkeklerde ve yaşlı erkeklerde en yaygın olanıdır.

JİNEKOMASTİ BELİRTİLER NELERDİR?

İşaretler, memelerin etrafındaki az miktarda ekstra dokudan daha belirgin göğüslere kadar değişir. Bir veya her iki memeyi de etkileyebilir. Bazen, meme dokusu ihale veya ağrılı olabilir, ancak bu her zaman böyle değildir.

JİNEKOMASTİ NEDEN OLUR?

Hormon dengesizliği: Jinekomasti, seks hormonları testosteron ve östrojen arasındaki bir dengesizlikten kaynaklanabilir. Östrojen, meme dokusunun büyümesine neden olur. Bazen bu dengesizliğin nedeni bilinmemektedir.

Şişmanlık: Çok fazla kilolu olmak (obez), jinekomastinin yaygın bir sebebidir. Çünkü aşırı kilolu olmak, meme dokusunun büyümesine neden olabilen östrojen seviyelerini arttırabilir. Fazla kiloluysanız, meme dokusunu büyütebilecek fazla yağa sahip olmanız daha olasıdır. Bazı insanlarda kilo vermek veya daha fazla egzersiz yapmak yardımcı olabilir ancak her zaman durumu düzeltmeyebilir.

Yeni doğan erkek bebek: Jinekomasti yeni doğan bebekleri etkileyebilir, çünkü östrojen plasentadan anneden bebeğe geçer. Bu geçicidir ve bebek doğduktan birkaç hafta sonra ortadan kalkacaktır.

Ergenlik: Ergenlik döneminde, erkeklerin hormon seviyeleri değişir. Testosteron seviyesi düşerse, östrojen meme dokusunun büyümesine neden olabilir. Ergenlik çağındaki erkeklerde meme gelişimi ergenlik çağındaki hormonal değişikliklerden etkilendiği için yaygındır. Bu psikolojik strese neden olabilir. Ergenlikte jinekomasti genellikle erkek yaşlandıkça temizlenir ve hormon seviyeleri daha stabil hale gelir.

Yaşlılık: Erkekler yaşlandıkça, daha az testosteron üretirler. Yaşlı erkekler de daha fazla vücut yağına sahip olma eğilimindedir ve bu da daha fazla östrojenin üretilmesine neden olabilir. Hormon düzeylerindeki bu değişiklikler, aşırı meme dokusu büyümesine yol açabilir.

jinekomasti sözcü ile ilgili görsel sonucu

DİĞER NEDENLER

Jinekomasti’nin diğer nadir nedenleri şunlardır:

– İlacın yan etkileri: Örneğin anti-ülser veya kalp hastalığı ilaçlarının yan etkileri

– Spor performansı veya vücut geliştirme için anabolik steroidler alan erkeklerde sıklıkla jinekomasti gelişir. Aşırı alkol tüketimi jinekomastiye sebep olabilir.

– Bir sağlık durumu: Böbrek yetmezliği veya karaciğer hastalığı gibi

– Klinefelter sendromu: Nadir görülen bir genetik bozukluk

– Testislerde topaklar veya enfeksiyon

JİNEKOMASTİ TEDAVİSİ

Jinekomasti tedavisi her zaman gerekli değildir, çünkü ergenlik döneminde ortaya çıkan geçici jinekomasti genellikle üç yıl içinde tedavi olmaksızın kendi başına gider. Eğer ilaçlar jinekomastiye neden oluyorsa, ilacı kesmek jinekomastiyi azaltmada etkili olabilir. Altta yatan tıbbi durumların tedavisi de önemlidir.

Ancak, meme dokusu büyümesi konusunda endişeleniyorsanız bir hekime başvurabilirsiniz. Doktor tedaviye ihtiyacınız olduğunu düşünürse, şunları önerebilir:

– Hormon dengesizliğini ayarlayan ilaç: İlaçlar jinekomastinin erken evrelerinde kullanıldığında etkilidir, çünkü genişlemiş meme dokusu genellikle yaklaşık 12 ay sonra ortaya çıkar.

Jinekomasti için tedaviler kapsamlı bir şekilde araştırılmamıştır, bu yüzden bunların etkililiğini gösteren veriler sınırlıdır. Amerika Birleşik Devletleri Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından jinekomasti tedavisi için hiçbir ilaç henüz onaylanmamıştır. Genel olarak, iki tip ilaç jinekomasti yönetimi için umut vermiştir:

Testosteron replasmanı: Bu terapi, düşük testosteron seviyeleri olan yaşlı erkeklerde etkili olmuştur, ancak erkek hormonunun normal seviyelerine sahip erkeklerde etkili olduğu kanıtlanmamıştır.

SERM’ler: Selektif östrojen reseptör modülatörleri (SERM) tamoksifen (Soltamox) ve raloksifen (Evista), problemi tamamen ortadan kaldıramasa da, meme dokusunun miktarını azaltmaya yardımcı olabilir. Bu ilaçlar genellikle şiddetli veya ağrılı jinekomasti için kullanılır.

– Fazla meme dokusunu çıkarmak için ameliyat: İlaçların skar dokusunun azaltılmasında etkili olma ihtimali olmadığından ameliyat tek olası tedavidir.

Rahatsızlığı en aza indirmede ve / veya fiziksel görünümü iyileştirmede yardımcı olacak çeşitli göğüs sıkıştırma giysileri ve yelekleri mevcuttur.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak Sözcü

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.