İş cinayetleri önlenmeli!

İş cinayetleri önlenmeli!

 CHP Gebze İlçe Örgütü Çevre ve Sağlıktan Sorumlu İlçe Başkan Yardımcısı CHP İl Örgütü İş Kazaları ve Meslek Hastalıkları Komisyonu Üyesi...

 

CHP Gebze İlçe Örgütü Çevre ve Sağlıktan Sorumlu İlçe Başkan Yardımcısı CHP İl Örgütü İş Kazaları ve Meslek Hastalıkları Komisyonu Üyesi İSG Uzmanı Kezban Ay Şenlik, iş cinayetlerinin önlenmesi gerektiğini söyledi.

Yazılı bir açıklama yapan Şenlik; “Gebze’de geçtiğimiz hafta içinde meydana gelen iki ayrı iş cinayetinde biri Suriyeli çocuk, ikisi vatandaşımız olmak üzere üç insanımızı kaybettik. Ülkemizde uzmanlarca yapılan tespit ve araştırmalara göre yaşanan tüm iş kazalarının önlenebilir olmasından esasla, özellikle ölümle sonuçlananlara iş kazası değil birer iş cinayetidir. Gebze’de ilk iş kazasının yaşandığı yer malum olduğu üzere Adem Yavuz Mahallesi’nde, Gebze Belediyesi’nce yaptırılan sabit pazardır. Bu işin müteahhidi Bolu merkezli Halil Altındağ’a ait Altınağaç İnşaat firmasıdır. Yasalar her tür iş kazası ve cinayetinde arada ne kadar yüklenici, ne kadar müteahhit firma olursa olsun ana işvereni sorumlu tutar. Bu sebepten ötürü bu kazanın birinci derecede sorumlusu kurumsal kimlikle Gebze Belediye Başkanlığıdır. Bu iş cinayetinde bir diğer ilginç ayrıntı ise yerel basında kimi haberlerde yer aldığı üzere, hayatını kaybeden işçimizin inşaatta mesleki yeterlilik belgesi olmadan çalıştırılmasıdır. Halbuki mevcut yasalara göre inşaat iş kolunda bu belge bir zorunluluktur. Hiçbir işveren bu belgeye sahip olmayan işçiyi çalıştıramaz. Yasanın sektör tarafından yeterince uygulanmaması ise tamamen denetim yetersizliğidir. İlçemizde yaşanan son iki iş cinayeti göstermiştir ki ilçemizdeki inşaatların, kamu kurumlarının yerel birimlerince çok seri bir şekilde denetlenmesine ihtiyaç vardır. Henüz her iki iş cinayetine dair somut veriler olmamakla birlikte çalıştırılan kişinin yaptığı işte ne derece yetkin olduğu, bilinmeyendir.” Dedi.

Öte yandan devlet tarafından konulan bir yasa, şart ve gereklilik olmasına rağmen; İstanbul’da ve bazı illerde birçok belediyenin ruhsat şartı olarak mesleki yeterlilik belgesini sorguladığı bilinirken Gebze Belediyesi’ne ait bir işin inşaatında bu belgeye sahip olmayan işçilerin çalıştırıldığına inanmak bile istemiyoruz. Her konuda olduğu gibi bu konuda da sessiz kalmayı sürdüren Gebze Belediye Başkanı Sayın Adnan Köşker’i kamuoyunu bilgilendirmeye davet ediyoruz. Gebze Belediyesi AKP’li Meclis Üyesi Ergün Kahraman’a ait Vatan İnşaat’ta yaşanan iş cinayetinde ise biri Suriyeli çocuk, diğeri evli ve iki çocuk babası olmak üzere iki insanımızı kaybettik. Savcılık raporuna dayanan, edindiğimiz bilgilere göre bu kaza tamamen bir işveren ihmalidir. Vaka şöyle gelişmiştir. Yük asansörü ile beşinci kattan alt katlara malzeme yükleyen iki inşaat işçileri, çalıştıkları alanda korkuluk olmaması nedeniyle, asansörün bir anda boşalıp aşağıya düştüğü anda, asansörden kendilerini kurtaramayarak boşluğa düştüler.  İş bu kazada da işçilerin mesleki yeterlilik belgesine sahip olup olmadıkları bir tarafa bir çocuk, üstelik can kaygısıyla ailesi tarafından ülkemize emanet getirilen bir çocuk işçi, çok tehlikeli iş kolu olan inşaat sektöründe çalıştırılamaz, çalıştırılmıştır. Yine kazadan anlaşılacağı üzere çok düşük maliyetle sağlanacak yüksek bir koruma dahi yapılmamıştır. Yine Vatan İnşaat’taki iş cinayetinde hayatını kaybeden Yavuz Kahrıman tabiri caizse taşeronun taşeronunun taşeronunda çalışmıştır. Şöyle ki ilgili inşaatta yapılacak iş ana işveren tarafından müteahhide, müteahhit tarafından Yavuz Kahrıman’ın köylüsü olan bir taşerona aktarılmış, Kahrıman o inşaata 10 gün süreyle, iş yetiştirmek üzere gidip çalışmıştır. Kahrıman’ın sosyal güvencesinin hangi firmada olduğu dahi belirsizdir. Aynı zamanda kaza esnasında kişisel koruyucu donanım malzemelerinin olmadığı saptanmıştır. İSG kurallarından neredeyse hiçbiri uygulanmamıştır. “ dedi.


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.