Grip sandığınız şey o hastalık olabilir

Grip sandığınız şey o hastalık olabilir

                Allerjik rinit(nezle) günümüzde en sık görülen kronik hastalıklardan biridir. Çocuklarda sıklığı...

 

               Allerjik rinit(nezle) günümüzde en sık görülen kronik hastalıklardan biridir. Çocuklarda sıklığı %10-15 ; erişkinlerde ise %20 ye kadar yükselebilmektedir

            Allerjik rinitli hastalarda başlıca şikayetler sürekli tekrarlayan burun akıntısı, burun kaşıntısı, burunda tıkanıklık, hapşırık, geniz akıntısı,genizde kaşınma ve bazen  de bunlara eşlik eden gözlerde kaşıntı ile batma hissidir. Elbette bu şikayetler basit üst solunum yolu enfeksiyonlarında ve grip benzeri durumlarda da görülebilir. Ancak enfeksiyonlara sıklıkla ateşin eşlik etmesi halbuki allerjik rinitte ateşin olmaması bu iki hastalığı ayırmada önemlidir. Diğer bir ayırıcı özellik ise allerjik rinitteki şikayetlerin sürekli olması ya da sık tekrar etmesidir. Bu nedenle sürekli grip oluyorum, sürekli burnum tıkalı, hapşırıyorum diyen hastalarımızın grip değil allerjik rinit olabilecekleri akılda tutulmalıdır.

ALLERJİK RİNİT’E YOL AÇAN ALLERJENLER NELERDİR?

                Ev tozu akarları, polenler, küf mantarları, kedi köpek tüyleri gibi allerjenler  allerjik rinitten sorumludur. Polenler daha çok ilkbahar ve yaz aylarında hastalığı tetiklerken ; ev tozları yıl boyu süren şikayetler yaparlar.

Allerjik rinit hayat kalitesini bozabilen, uyku düzenini ve okul-iş performasını olumsuz  etkileyebilen  bir hastalıktır. Ayrıca allerjik rinitli hastalar uygun şekilde tedavi almazlarsa sık sinüzit geçirerek yıl boyu bir çok kez antibiyotik tedavisi almak zorunda kalırlar.

ALLERJİK RİNİT TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

              Allerjik rinit tedavi edilebilir bir hastalıktır. Ağızdan alınan bir takım ilaçlar ve bazı burun spreyleri bu amaçla kullanılabilir. İmmunoterapi denen aşı tedavisi ise özellikle ağır hasta grubunda alerji hekimleri tarafından hastaların onayıyla uygulanabilmektedir.

               Bu nedenle allerjik rinit bulguları olan hastalarımıza tavsiyem;  hekimleriyle  bu konudaki şikayetlerini paylaşmaları ve uygun tedavi ile hayat kalitelerini yükseltebileceklerini gözönünde bulundurmalarıdır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.