Gebze’nin 350 yıllık çeşmesi

Gebze’nin 350 yıllık çeşmesi

 Gebze’nin merkezinde yer alan tarihi çeşme yaklaşık 350 yıllık bir geçmişe sahip. İbrahim Paşa tarafından 1664 (1665)  yılında yaptırılmış...

 Gebze’nin merkezinde yer alan tarihi çeşme yaklaşık 350 yıllık bir geçmişe sahip. İbrahim Paşa tarafından 1664 (1665)  yılında yaptırılmış olan çeşme, Gebze'deki önemli su yapılarından birisiydi.  II. Mahmud döneminde, 1837 (1838) yılında onarım geçti. Günümüzdeki mevcut durum II. Mahmut dönemindeki onarım sonrası ortaya çıkan halini yansıtmaktadır.  Tarihî ve mimarî özellikleriyle dikkat çeken çeşme, 1991 yılında İstanbul II Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından Taşınmaz Kültür Varlığı olarak tescil edildi.  İbrahim Paşa Çeşmesi, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Gebze Belediyesi ve GESİDER tarafından 2010 yılında restore edildi.

Fotoğraf ise 60 yıl öncesine ait eski siyah beyaz bir anı. Tarih çeşmenin etrafından insanlar var, kimisi su içiyor, bazıları ise ayakta sohbet ediyor. O zamanlar çeşmenin bulunduğu yolun ise taşlarla kaplandığı görülüyor. CENGİZ AKGÜN.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.