Dünyanın gözü orada! Türkiye ile ABD karşı karşıya gelebilir mi?

Dünyanın gözü orada! Türkiye ile ABD karşı karşıya gelebilir mi?

TSK ve Türkiye destekli Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) Suriye'nin Afrin bölgesindeki Zeytin Dalı Harekatı devam ederken, gözler bir yandan da YPG/PKK kontrolündeki...

TSK ve Türkiye destekli Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) Suriye'nin Afrin bölgesindeki Zeytin Dalı Harekatı devam ederken, gözler bir yandan da YPG/PKK kontrolündeki Menbiç'e çevrildi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun ABD'ye "derhal Menbiç'ten çekilin" çağrısı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da "Menbiç'in teröristlerden temizleneceği" yönündeki açıklamaları olası bir operasyonun yaklaştığının sinyallerini veriyor.  Peki Menbiç’te TSK-ABD karşı karşıya gelebilir mi?

Ancak Menbiç’te halen bulunmakta olan yaklaşık 2000 ABD askerinin bölgeden çekilip çekilmeyeceğine dair ABD tarafından bir açıklama henüz yapılmadı.

YPG/PKK tarafından ise ABD’ye sürekli yardım çağrısı yapılıyor. Geçtiğimiz günlerde ABD’nin Washington Post gazetesine bir makale yazan terör örgütü YPG yetkilisi, “ABD Menbiç’te uçuşa yasak bölge tahsis etsin” çağrısında bulunmuştu.

TÜRKİYE İLE YPG/PKK ÇATIŞMASIN DİYE MENBİÇ’E GELMİŞLERDİ

Suriye’de bulunan ABD askerleri, Menbiç’e TSK ile YPG/PKK arasında yaşanabilecek olası bir çatışmayı engellemek amacıyla konuşlanmıştı. Rakka henüz IŞİD’in elindeyken açıklamalarda bulunan YPG yetkilileri, Koalisyon ile temas halinde olduklarını ve ABD’nin kendilerine Türkiye’nin olası bir operasyonunu engellemek için her türlü girişimde bulunma sözü verdiğini iddia etmişlerdi.

NAUERT: “BÜYÜK ENDİŞE YARATIR”

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert de konuyla ilgili açıklamalarda bulunmuş, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu dâhil Türk yetkililerle yapılan görüşmelerde “hiçbir şekilde Menbiç'i kapsayacak biçimde tansiyonun yükseldiğini görmek istemedikleri konusunda çok açık olduklarını” ifade etmişti. ABD’li sözcü, Menbiç’in “büyük endişe” yaratacak bir bölge olacağını açık şekilde Türk yetkililere ifade ettiklerinin de altını çizmişti.

ABD’Lİ GENERAL RAKKA’YI ZİYARET ETTİIŞİD’in kalesi olarak da bilinen Rakka, geçtiğimiz Ekim ayında tamamen YPG/PKK’nın kontrolü altına girmişti.Öte yandan Türkiye’nin Afrin’deki Zeytin Dalı Harekatı’nın başlamasının ardından Koalisyon komutanı Josepf Votel ve ABD Dış Yardımlar Sorumlusu Mark Green, Rakka’ya bir ziyaret gerçekleştirmiş ve incelemelerde bulunmuştu. Planlanmamış bu ziyaretin fotoğrafları büyük tepki çekmişti.

BOZDAĞ: KÜÇÜK BİR İHTİMAL VAR

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Reuters’a verdiği özel röportajda, Türkiye’nin Menbiç’e operasyon düzenlemesi halinde küçük bir olasılık da olsa ABD güçleriyle karşı karşıya gelme ihtimalinin bulunduğunu ifade etmişti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak Sözcü

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.