Dolar/TL ne kadar? 16 Ekim dolar kurunda son durum…

Dolar/TL ne kadar? 16 Ekim dolar kurunda son durum…

Yurtiçinde bugün saat 10:00’da Temmuz dönemi işsizlik verileri, saat 11:00’de Eylül ayı bütçe dengesi ve saat 14:30’da TCMB beklenti anketi, yurtdışında...

Yurtiçinde bugün saat 10:00’da Temmuz dönemi işsizlik verileri, saat 11:00’de Eylül ayı bütçe dengesi ve saat 14:30’da TCMB beklenti anketi, yurtdışında ise saat 15:30’da New York Fed imalat endeksi açıklanacak.

ABD ile vize krizinin baskısıyla geçen hafta başında illikit piyasada 3.92’nin üzerine yükselen dolar/TL, haftanın kalanında ABD ile ilgili gelişmelere bağlı dalgalanırken, Cuma günü açıklanan ABD TÜFE verisinin ardından ise 3.63’ün altını test etmişti.

AHL Forex notunda Fed Başkanı Yellen’ın yapmış olduğu açıklamalar sonrasında dolarda tekrar değer kazanımının meydana geldiği, öte yandan OHAL hakkındaki haber akışının TL varlıklar üzerinde baskı yarattığına dikkat çekilerek, “Dolar/TL’de meydana gelen düşüşlerin 3.64 seviyesi altına yerleşmesi halinde aşağı yönlü hareketler hız kazanarak 3.6220 desteğini gündeme getirebilir. Yukarıda ise 3.66 direnci bir üst direnç olarak takip ediliyor” denildi.

dolar kuru

AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, Cuma günü yaptığı açıklamada Olağanüstü Hal’in (OHAL) uzatılması konusunun Pazartesi günü düzenlenecek Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısında ele alınacağını, ardından da Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) görüşüleceğini söyledi.

ABD Merkez Bankası Başkanı Janet Yellen, hafta sonunda yaptığı açıklamada işsizlik ve enflasyon hedeflerini sürdürmek için kademeli faiz artışlarının sürmesini beklediğini belirtti.

Öte yandan analistler Irak merkezi hükümetine bağlı güçlerin devlet televizyonunda yer alan habere göre petrol sahaları dahil olmak üzere Kerkük vilayetinde “büyük bölümleri” kontrolünü bugün erken saatte ele aldığını açıklaması ardından jeopolitik risklerin de izleneceğine dikkat çekiyor.

CUMA GÜNÜ RAKAMLAR

Cuma günü saat 16:47’de 3.6356/3.6373 seviyesinde olan dolar/TL, bu sabah saat 08:21’de 3.6385/3.6418 seviyesinde bulunuyor. Cuma günü aynı saatte 3.9747/3.9764 seviyesinde olan sepet bazında TL bu sabah 3.9670/3.9708, 4.3141/4.3161 seviyesinde olan euro/TL ise 4.2956/4.3001 seviyesinde bulunuyor.

TL geçen hafta başında ABD ile yaşanan vize krizinin baskısı altında kaldı. ABD’nin İstanbul konsolosluğundaki bir çalışanın devam eden bir “FETÖ” soruşturması kapsamında tutuklanmasının neden olduğu krizin ardından, ABD ve Türkiye karşılıklı vize vermeyi askıya aldı.

Haftanın kalanında iki taraftan da açıklamalar gelmeye devam ederken ABD Büyükelçisi John Bass’ın temasların sürdüreceği yönündeki açıklamaları piyasada krizin çözüleceği algısı yaratırken, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın sert söylemleri TL’nin dolar karşısında yine değer kaybına neden oldu.

Piyasada artan risk algısı tahvil piyasasında da kendini gösterdi.

Tahvil bono piyasasında 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi geçen hafta 43 baz puan, iki yıllık gösterge tahvil ise 51 baz puan yükseliş kaydetti.

Gösterge 10 yıllık tahvilin bileşik faizi Cuma günü spot kapanışta ortalama yüzde 11.27, valörde son işlemde yüzde 11.25 seviyesindeydi.

İki yıllık gösterge tahvil Cuma günü spot kapanışta ortalama yüzde 12.14, valörde son işlemde yüzde 12.15 seviyesindeydi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak: Sözcü

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.