Darıca İskoliye Mektebi ne amaçla kullanılacak?

Darıca İskoliye Mektebi ne amaçla kullanılacak?

 Darıcalılar, Darıca’da yaşayan Rumlar tarafından çocuklarının eğitimi için 19. yüzyılın sonlarında yapılan Darıca İskoliye Mektebi’nin...

 

Darıcalılar, Darıca’da yaşayan Rumlar tarafından çocuklarının eğitimi için 19. yüzyılın sonlarında yapılan Darıca İskoliye Mektebi’nin restorasyon çalışması bittiğinde ne amaçla kullanılacağını merak ediyor.

Darıca Gazetesinin haberine göre, Kocaeli Valiliği ile Darıca Belediyesi arasında imzalanan protokol çerçevesinde 2015 yılında başlanan projede, eskiden okul binası olarak kullanılan tarihi yapı ile tekel binası aslına sadık kalınarak restore ediliyor. Geçmişten günümüze  miras kalan tarihi yapının restorasyonu için Kocaeli Valiliği, Büyükşehir Belediyesi ve Darıca Belediyesi ortaklaşa olarak bu projeyi 5 ay içinde bitirecek. Restorasyon çalışmalarının hızlı bir şekilde devam ettiği yapının dokusu bozulmadan, aslına uygun bir şekilde yapılıyor.  Yaklaşık 5 milyon Türk lirasına mal olacak olan bu proje, Darıca için son derece önemli bir yere sahip.  Osmanlı döneminde 1875’te yapımına karar verilen İskoliye Mektebi, 1882’de hizmet vermeye başladı. Tarihi binada 1900’lerin başında meydana gelen büyük yangın dışında, 1964 yılına kadar eğitim verildi. Bölgede yaşayan Rumların Yunanistan’a gitmesiyle kısa bir süre kaymakamlık binası olarak hizmet veren bina zamanla tahrip oldu, 1999 yılında meydana gelen Marmara Depremi’nde ise büyük bölümü yıkıldı. Tarihi binanın restorasyon inşaası sona erdiğinde ne amaçla kullanılacağı oldukça merak ediliyor. Böylesi tarihi bir binanın, önemli bir hizmet vermesinin daha doğru olacağını belirten Darıcalılar, bu binanın müze olarak kullanılmasını istiyor. Oldukça eski bir yapı olan ve Darıca’nın tarihine ışık  bu bina, bakalım ne amaçla kullanılacak, bekleyip göreceğiz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.