Beyninizi çalıştırmak için ideal beslenme Akdeniz usulü

Beyninizi çalıştırmak için ideal beslenme Akdeniz usulü

Vücudumuza ve beynimize hak ettikleri değeri vermek için, Akdeniz usulü beslenmeyi tamamen uygulamak gerektiği ortaya çıktı...Eğer kilo kaybetmek istiyorsanız...

Vücudumuza ve beynimize hak ettikleri değeri vermek için, Akdeniz usulü beslenmeyi tamamen uygulamak gerektiği ortaya çıktı...

Eğer kilo kaybetmek istiyorsanız yapabileceğiniz bir sürü şey var. Diyet de bunlardan biri. Fakat son zamanlarda yapılan araştırmalar ister düşük karbonhidrat, ister düşük yağ bazlı olsun hiç birinin tek başına işe yaramadığını gösteriyor. Fakat bir diyet tarzı var ki, bilimsel olarak hem vücudunuzu hem de beyninizi korumaya yaradığı ispatlanmış. Bu da neredeyse tamamı Akdeniz usulü beslenmeye dayanan ‘MedDiet' ve ‘MIND'.

Gıda intoleransı: Birisi için besin, bir başkası için zehir

ABD Geriatri/Yaşlılık Bilimi Cemiyeti'nin (American Geriatrics Society) jurnalinde yayımlanan bir araştırma, yaşlandıkça beyin fonksiyonlarını yitirmeyi minimuma indirmek için Akdeniz usulü beslenmeyi en ideal yöntem olarak açıklamış. Akdeniz usulü yemek, dünyanın en besleyici ve sağlıklı yaşam tarzlarından biri kabul edilmekte. Taze meyve, taze sebze, tam buğday, baklagiller, patates, çeşitli yemişler ve tabi ki zeytinyağı en dengeli beslenmenin anahtarı. Hazır gıda yok, kırmızı et yok, fast food yok, tam yağlı süt ve tavuk ürünleri minimumda.

MIND (Mediterranean-DASH diet Intervention for Neurodegeneration Delay) diyetinin gıdaları de bunların bir alt setinden oluşmakta. Bu diyet 15 gıdayı temel alıyor. Bunlardan 10 tanesi beyne en faydalı olanlar: Yeşil sebzeler, diğer sebzeler, kuruyemişler, taze yemişler, baklagiller, tam buğdaylı ürünler, deniz mahsulü, yumurta, zeytinyağı ve şarap. Diğer 5 gıda ise kesinlikle uzak durulması gerekenler, yani beyin fonksiyonları için en tehlikeli olanlar: Kırmızı et, margarin, şarküteri, tatlılar ve kızarmış gıdalar/fast food türleri.

Yaklaşık 6 bin yetişkin ve yaşlı ile yapılan araştırmalarda, Akdeniz usulü beslenen kişiler zihinsel testlerde diğerlerine göre yüzde 35 daha başarılı olmuş. Akdeniz usulünü yarı yarıya uygulayanlarda ve MIND diyeti yapanlarda bile bu oran yüzde 15 kadar düşmüş durumda.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak:SÖZCÜ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.