BAYRAMOĞLU’NDA KATLİAM GİBİ UYGULAMA

BAYRAMOĞLU’NDA KATLİAM GİBİ UYGULAMA

Aybige KARAŞAHİNOĞLU ARISOY’un yazısıdır;Geçen hafta Perşembe gününden (23.02.2017) bu yana Darıca köpek toplama ekipleri Bayramoğlun’da çalışma...

Aybige KARAŞAHİNOĞLU ARISOY’un yazısıdır;

Geçen hafta Perşembe gününden (23.02.2017) bu yana Darıca köpek toplama ekipleri Bayramoğlun’da çalışma yapmaktadır.  27 canımız alınmıştır. Fakat alınan hiçbir can yerine bırakılmamıştır bu gün itibariyle hala. Alınan canlar arasında küpeliler de vardır. Küpeli olanların Gebze Rehabilitasyon merkezinde kontrolleri ve aşıları yapıldıktan sonra, küpesiz olanların da kısırlaştırıldıktan sonra tekrar alındıkları yere bırakılması gerekiyor kanun gereği.

 Bayramoğlu’nda oturmaktayım ve orada arkadaşlarımızla birlikte yıllardır sokak beslemesi yapmaktayız. Oradaki sokak canlarını çok yakından tanıyorum bu nedenle. Alınan canlar geri gelmeyince Gebze rehabilitasyon Merkezi Veterineri Tolga KORKMAZ’ı arayarak akıbetlerini sordum. Geçen hafta aldıkları küpeli canları kontrol ve aşıları için dahi rehabilitasyon merkezine götürmemişler bile. Küpeli olmayanlardan topladıklarının 3-5 tanesini götürmüşler, kısırlaştırmaları yapılmış. Veterinerimiz tarafından ekibe aldıkları yere bırakılmaları için teslim edilmiş. Fakat onlar da gelmedi. Bu hafta da yaşlı, sakat, küpeli, küpesiz, sütten kesilmemiş yavru ne buldularsa alıp götürmüşler. Onların da akıbeti belli değil.

 Darıca toplama ekibi ile geçen haftaki alım işleminden sonra karşılaştık ve alınan canlarımızı nereye bıraktıklarını sorduk. “Bir yerlere bıraktık işte” şeklinde çok belirsiz ve lakayt şekilde cevap verdiler.

 Bayramoğlu’nda yapılan işlem tamamen usulsüzdür. Kanuna göre yaşlı, sakat, sütten kesilmemiş, küpeli ve saldırgan olmayan canların alınması yasaktır. Küpesiz olanların da kısırlaştırma işlemlerinin tamamlanmasının ardından tekrar alındıkları yere bırakılmaları gerekmektedir. Bu işlem tamamen yok etmeye yöneliktir. Çünkü kendini koruyamayacak durumda olan bu canların hiç tanımadıkları bir yere atılması ki, muhtemelen atıldıkları yer de şehir dışında bulunan ormanlık alanlardır, orada beslenmelerini, barınmalarını imkânsız kılmaktadır. Oralarda çok önceden bırakılmış, yabanileşmiş, vahşileşmiş canlar ve sayı çokluğundan ötürü oluşan çeteler vardır. Şehir dışında besleme yapan arkadaşlar bunu gayet iyi bilirler. Ayrıca ormanlık alanlarda yabani hayvanlar da bulunmaktadır. İnsanların arasında doğmuş, hazır beslenmeye alışmış, hatta burada yaşlanmış, güçten düşmüş, ya da yavru olanların bunlarla mücadele etmesi imkânsızdır. Darıca toplama ekibinin yaptığı işlem, çok eskiden yapılan zehirli iğnelerle itlafın bir başka versiyonudur. Anında öldürmeler yerine, tutunamayacakları, yaşayamayacakları ortamlara atılmaları başka şekilde açıklanamaz.

Ayrıca tüm belediyelerde toplama ekipleri Park Bahçeler Müdürlüğü’ne bağlıyken Darıca Belediyesi’nin bu işi, hiç tecrübesi, bilgisi, deneyimi olmayan Zabıta Müdürlüğü’ne bağlanmasını da kınıyoruz. Bu canlara zabıta, bakış açısı gereği canlı olarak değil, mal gözüyle bakmakta, sadece onları yok etmeye ve onlardan kurtulmaya yönelik işler yapmaktadır. Belediyeden Darıca İlçesi’ne veteriner talebimiz olmasına karşın bu da hiç göz önünde bulundurulmamakta, bu canlar kanuna göre veteriner gözetiminde toplanması gerekirken, tamamen deneyimsiz kişiler tarafından alınmaktadır.

 Yapılan iş başından sonuna kadar usulsüzdür.

Biz yıllardır baktığımız, kimseye zararı olmayan, kendini koruyamayacak durumda olan bu canlarımızı geri istiyoruz. Var olan 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında gereğinin yapılmasını talep ediyor, yapılan uygulamayı kınıyoruz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.