Annelere trioid bilgilendirmesi

Annelere trioid bilgilendirmesi

** Medical Park Gebze Hastanesi, Çayırova Belediyesi’nin işbirliği ile anneleri çocuklarda görülebilecek hastalıklar hakkında bilinçlendiriyor. Medical...

** Medical Park Gebze Hastanesi, Çayırova Belediyesi’nin işbirliği ile anneleri çocuklarda görülebilecek hastalıklar hakkında bilinçlendiriyor. Medical Park Gebze Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Dilek Karakaya Arpacı,  anneleri tiroid hastalıkları hakkında bilgilendirdi.

Medical Park Gebze’de görev yapan Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Dilek Karakaya Arpacı, Endokrinoloji biliminin incelediği hastalıklar içerisinde yer alan tiroid hastalıkları ve çeşitlerinden bahsetti. Tiroid bezi, boynun orta hattında, Adem elması diye adlandırılan kıkırdak çıkıntının altında yer alan, kelebek şeklinde, ufak bir bezdir. 25 gram ağırlığındadır. Salgıladığı hormonlar ile bebeğin anne karnında gelişiminde, doğum sonrası zihinsel – bedensel gelişim ve büyümesinde ayrıca yaşam boyu metabolizma faaliyetlerinin düzenlenmesinde etkisi büyüktür. Tiroid bezi, ‘tüm vücut fonksiyonlarının düzenleyicisi’ olarak da adlandırılır.

‘NEDİR BU TİROİD HORMONLARININ GÖREVİ?’

 

2 tane hormon yapan ve dolaşıma salgılayan tiroid bezlerinin görevi hakkında Doç. Dr. Dilek Karakaya Arpacı, “Tiroid bezi iki adet hormon yapar. T4 ile T3 diye adlandırılan bu hormonlar, büyüme gelişme,  enerji oluşumu ve enerji kullanımı, vücut ısısının sağlanması ve  devamlılığı, her türlü metabolizmamız, diğer hormonlarımızın  üst düzeyde etkileri ve enzimlerin normal işlevleri  için  olmazsa olmazlardandır. Tiroid bezinin çalışması beyinde bulunan ve hipofiz adı verilen bir bezden salgılanan TSH hormonu ile kontrol edilir.

Kan dolaşımındaki tiroid hormonları (T4 ve T3) azalınca hipofizden TSH salgısı artar ve bu hormon tiroid bezinden tiroid hormon salgısını artırır. Tersine, eğer dolaşımda T4 ve T3 artarsa bu takdirde hipofizden TSH salgılanması azalır. Tiroid hastalığı özellikli olarak 60 yaş üzeri kadınlar, gebe veya gebelik planlayan kadınlar, tekrarlayan düşük, ölü doğum hikâyesi, RAI (atom) tedavisi veya boyun bölgesine radyasyon alanlar, tiroid cerrahisi geçirenler, tip 1 diabetes mellituslu hastalar, down sendromu, turner sendromu, ailede OİTH öyküsü olanlar, guatr ve/veya anti-TPO pozitifliği, lityum, amiodaron kullananlar, açıklanamayan prolaktin yüksekliği, açıklanamayan kolesterol yüksekliği, açıklanamayan anemi (kansızlık), kalp yetmezliği, otoimmün hastalığı olanlar (Vitiligo, Sjögren sendromu, sistemik lupus eritematozus, romatoid artrit) da araştırılmalıdır.” diyerek devam etti.


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.