“Anayasa değişikliklerinden emekçiye fayda yok”

“Anayasa değişikliklerinden emekçiye fayda yok”

  Gebze Sendikalar Birliğine bağlı sendikalar dün ortak açıklama yaptılar. Sendikalar Birliği Dönem Sözcüsü Süleyman Akyüz, “Bugüne kadar...

 

 

Gebze Sendikalar Birliğine bağlı sendikalar dün ortak açıklama yaptılar. Sendikalar Birliği Dönem Sözcüsü Süleyman Akyüz, “Bugüne kadar çıkan yasaların hepsi emekçilerin aleyhine çıkmıştır” dedi.

 Petrol İş Sendikası Gebze şubesinde düzenlenen basın açıklamasına çok sayıda sendika başkanı ve sendika üyesi katıldı. Basın açıklamasın yapan Petrol İş Sendikası Gebze Şube Başkanı ve Sendikalar Birliği dönem sözcüsü Süleyman Akyüz; “16 Nisan 2017 tarihinde gerçekleştirilecek bir Anayasa referandumu ile karşı karşıyayız. Ülkemizin yönetim sistemini kökten değiştirecek önemli bir referandum süreci yaşıyoruz. Ülkemiz hassas bir dönemden geçerken ve OHAL sürerken gerçekleştirilen bu referandum ne yazık ki, toplumda yeni gerilimlere neden olmakta ve halkımızın kutuplaşmasına hizmet etmektedir. Bu durumun temel nedeni, böylesi önemli Anayasa değişikliklerinin toplumsal uzlaşıdan uzak, farklı kesimlerin hassasiyetleri gözetilmeden, adeta bir oldubitti ile gündeme getirilmiş olmasıdır.  Halkımız iki keskin cepheye bölünmeye çalışılmakta, referandum sürecinde başta emekçi kesimlerin hak mücadelesine olmak üzere demokratik haklara büyük engeller çıkarılmaktadır.

Ancak tüm çabalara karşın işçiler ve emekçiler, sağduyulu davranmakta, birlik ve beraberliğe sahip çıkmaktadır.  Referandum sürecinde sendikaların ise yeri ve pozisyonu bellidir. Sendikalar emeğin hak ve kazanımlarından, demokratik ve sosyal haklardan yana olmak zorundadır. Sendikalar verdikleri mücadele ve gösterdikleri tavır ile geçmişten bugüne ülkemizde demokrasinin gelişmesine katkıda bulunmuşlardır. Aynı biçimde sendikalar, emeğin haklarının kullanılmasının engellenmesine ve demokrasiden uzaklaşılmasına ise sonuna kadar hayır demiştir! Bilindiği üzere sendikal faaliyetler ve emeğin kazanımlarına, 12 Eylül Darbe Anayasası ile büyük bir darbe vurulmuş, haklarımızı kullanmamıza yasak ve engellemeler getirilmiştir. Sendikalar, Anayasanın emeğin hak ve menfaatlerinin arttırılması doğrultusunda değiştirilmesi ve ülkemizin daha demokratik bir hale getirilmesini savunmak zorundadır. “ dedi.

 

Akyüz ayrıca, “Yeni bir Anayasada, darbe anlayışının getirdiği yasakçılık terk edilmeli, emeği ilgilendiren düzenlemelerde uluslararası insan hakları standartları ve ILO normları benimsenmelidir. Bu tespitlerden hareketle, başta Anayasada olmak üzere grev ve sendikalaşmaya dönük her türlü engel, kısıtlama ve yasaklamaların kaldırılmasını talep ediyoruz. Sendikal barajlar ve grev hakkını kısıtlayan düzenlemeler tümüyle kaldırılmalıdır. Yeni Anayasada, çalışma hakkı, parasız ve nitelikli eğitim ve sağlık hizmeti, iş güvencesi ve örgütlenme özgürlüğü garanti altına alınmalı, işyerlerinden başlamak üzere her türlü ayrımcılık terk edilmelidir. Yeni bir Anayasa, hak ve özgürlüklere dayalı demokratik bir sosyal hukuk devleti için gereklidir. 16 Nisan'da ise emeğin yararına değişikliklerin oylanmayacağını hepimiz biliyoruz. Şimdi tüm açıklığıyla soruyoruz, Anayasa Değişiklikleri İle;

 İşsizlik sorunu çözülecek mi?

 Kıdem tazminatımız güvence altına alınacak mı?

 Taşeron işçiler kadroya alınacak mı?

 Sendikal hakların kullanımındaki engeller kaldırılacak mı?

 Vergi adaleti sağlanacak mı?

 Alım gücün artacak mı?

 Zorunlu Bireysel Emeklilik (BES) dayatması son bulacak mı?

 Kamu emekçilerinin iş güvencesi ile ilgili tartışmalar son bulacak mı?

 Ülkenin KHK’ler ile yönetilmesini istiyor musun?

 Yasama, Yürütme, Yargının tek elde toplanmasını onaylıyor musun?

 Yetkileri elinden alınmış ancak sayısı 600’e çıkarılarak bütçeden daha fazla pay alacak bir Meclisi onaylıyor musun?

 Çocuklarımızın geleceği güvence altına alınıyor mu?

 Eğitim ve sağlık hizmetleri nitelikli ve parasız oluyor mu?

Bu soruların yanıtı bellidir: Tüm emekçiler bunları düşünerek kararını özgürce vermelidir.

Bu gerçekten hareketle, referanduma sunulacak Anayasa değişikliklerinin emekçilere sağlayacağı bir kazanım bulunmamaktadır. Üstelik, kuvvetler ayrılığı esasını ortadan kaldıran ve Cumhuriyetimizin temel ilkelerini tartışmaya açan Anayasa değişikliklerinin, demokrasimizin güçlenmesine hizmet etmeyeceği açıktır ve bu değişikliklerle mevcut darbe Anayasasının dahi gerisine gidilmektedir. Ülkemizin içinde bulunduğu durum göz önüne alındığında toplumu kutuplaştıranlara inat emekçiler sağduyusunu kaybetmeden davranabilme kararlılığında olacaktır. Gebze Sendikalar Birliği olarak Anayasa Değişikliklerinin emek merkezli olmasını, toplumsal uzlaşı ile hayata geçirilmesini talep ediyor, emekten yana olmayan ve toplumsal uzlaşıdan uzak bir Anayasa değişikliğinin ülkemize bir yarar sağlamayacağının bilinmesini kamuoyu ile paylaşıyoruz.” İfadelerine yer verdi.

 

 



HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.