Anadolu liselerinden düz liselere dönüş

Anadolu liselerinden düz liselere dönüş

TEOG’un kaldırılmasının ardından, eğitimde bir dizi sistem değişikliğine hazırlanan Milli Eğitim Bakanlığı, Anadolu lisesi yapılan tüm liseleri...

TEOG’un kaldırılmasının ardından, eğitimde bir dizi sistem değişikliğine hazırlanan Milli Eğitim Bakanlığı, Anadolu lisesi yapılan tüm liseleri yeniden “düz lise”ye çevirmeye hazırlanıyor.

MEB’in yeni sistem planlaması kapsamında, 4 yıl önce tartışmalı olarak tamamladığı düz liseleri Anadolu liselerine dönüştürme kararından geri adım atmaya hazırlandığı öğrenildi. Yeni dönemde adrese dayalı olarak çocukları evlerine yakın liselere yerleştirmeye ve sadece nitelikli liselere sınavla öğrenci almaya hazırlanan MEB, bu kapsamda anadolu liselerinde ayrımı sağlamak üzere yeni düzenlemeyi tartışmaya başladı.

MEB, TEOG’un kaldırılmasının ardından bir hatasını daha farketti. 2013 yılında “düz lise” olarak bilinen bin 700 liseyi Anadolu, imam hatip ve meslek liselerine dönüştüren bakanlık, yeni sistemde bu uygulamadan dönülmesini de gündeme aldı. TEOG’un yerine gelecek liseye yerleştirme sistemi henüz kesinleşmese de mezuniyet puanı yüzde 10’luk dilime girmeyen öğrencilerin adrese dayalı olarak yerleştirilmesi kapsamında bir dizi yeni düzenlemeye gidileceği öğrenildi. Eski sistemde de adları Anadolu lisesi olan ve TEOG döneminde en çok tercih edilen başarılı okullar ile diğerleri arasında ayrım yaratmak için harekete geçen MEB, kendi sınavlarını yapma hakkı olacak okullara Anadolu Lisesi unvanını devam ettirirken, diğerlerini ise “genel lise” olarak düzenlemeyi planlıyor.

Amaç kaliteydi

2005-2006 öğretim döneminde tüm düz liselerin kademeli şekilde Anadolu liselerine dönüştürülmesi kararının ardından 2010’da başlatılan dönüşümün altında, dönemin Milli Eğitim Bakanı Nimet Baş’ın imzası vardı. O dönem yayımlanan genelgede, “Ortaöğretimde kalitenin artırılması, mesleki ve teknik ortaöğretime daha fazla öğrencinin yönlendirilmesi” amaçlansa da bakanlığın kararı liselerde sıradanlaşmayı da beraberinde getirdi. 2013’te tamamlanan süreçle birlikte iki bine yakın genel lise, yalnızca Anadolu değil, meslek ve imam hatip liselerine de dönüştürüldü. Köklü liseler dışında yabancı dil hazırlık sınıfı uygulaması da bu düzenleme ile kaldırıldı.

Eve yakın lise

Yeni sistemde fen liseleri ve sosyal bilimler liselerinin yanı sıra kendi sınavlarını yapma hakkı verilmesi planlanan başarılı Anadolu liselerinin kategorilere ayrılması sürecinde Anadolu - düz ayrımı da yeniden gündeme geldi. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın yeni sisteme ilişkin bazı köklü ve popüler liselerin, ortaokul mezuniyet puanı belli bir sınırın üzerinde olan çocuklara kendi sınavlarını yapabileceği; yerleştirmenin ise MEB tarafından gerçekleştirilebileceği yönündeki açıklamalarının ardından da bu konudaki çalışmalara hız verildi. Bu kapsamda 1.3 milyon öğrenciden özel okulları tercih edenlerin ardından yaklaşık yüzde 95’inin adrese dayalı sistemle yönlendirileceği liseler ile popüler liseler arasında ayrıma gidilmesi planlandı.

 

*Cumhuriyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.