Anadolu Efes ve AB InBev’den yeni şirket

Anadolu Efes ve AB InBev’den yeni şirket

Anadolu Efes ve Belçikalı AB InBev, şirketlerin Rusya ve Ukrayna'daki operasyonlarını birleştiriyor; birleşmiş şirketin ismi AB InBev-Efes olacak.Anadolu...

Anadolu Efes ve Belçikalı AB InBev, şirketlerin Rusya ve Ukrayna'daki operasyonlarını birleştiriyor; birleşmiş şirketin ismi AB InBev-Efes olacak.

Anadolu Efes ve Belçika merkezli Anheuser Busch InBev (AB InBev), şirketlerin Rusya ve Ukrayna’daki operasyonlarının yarı yarıya ortaklıkla birleşmesine yönelik bağlayıcı olmayan bir anlaşmaya vardı.

Anadolu Efes’ten KAP’a yapılan açıklamada bağlayıcı olmayan anlaşmanın, AB InBev’in SABMiller ile 2016 Ekim’de birleşmesinin bir parçası olarak Anadolu Efes’in yüzde 24 hissesine sahip olmasının sonrasında gerçekleşti.

Açıklamada, işlemin “due diligence” sürecinin tamamlanmasına ve Rusya ve Ukrayna’dan alınacak yasal onaylara tabi olduğu kaydedildi.

Şirketlerin Rusya ve Ukrayna’daki operasyonlarının birleşmesi sonucunda hem Anadolu Efes’in hem de AB InBev’in bu pazarlardaki rekabetçi konumlarının güçleneceğinin belirtildiği açıklamada, “Bu sayede ürünleri daha fazla büyüme potansiyeline sahip olacaktır. Bu birleşme ile tüketiciler için daha geniş bir marka portföyü ve bira çeşitliliği sunularak Rusya ve Ukrayna bira pazarlarında lider konumda olmak amaçlanmaktadır” denildi.Oyak Yatırım’dan Melis Pocar, bu sabahki notunda birleşmenin Rus bira pazarında ikinci sırada olan Anadolu Efes’in pozisyonunu güçlendirecek olması nedeniyle pozitif olduğunu söyledi.Pocar Rus bira pazarında Carlsberg’in yüzde 32, Efes Rusya’nın yüzde 16, Heineken’in yüzde 13, Inbev’in ise yüzde 12’lik pazar payına sahip olduğunu belirtti.Açıklamaya göre, birleşmiş şirketin isminin AB InBev-Efes olması planlandığı belirtilerek, “Bununla birlikte, Anadolu Efes ve AB InBev’in yönetim kurulunda eşit sayıda üye ile temsil edilecek olup, şirketin yönetim kurulu başkanı ise şu an aynı zamanda Anadolu Grubu ve Anadolu Efes yönetim kurulu başkanı olarak görev yapan Tuncay Özilhan olacaktır” ifadeleri yer aldı.Hem Anadolu Efes hem de AB InBev, AB InBev Rusya ve Ukrayna’daki mevcut operasyonunun başkanı Dmitry Shpakov’u AB InBev-Efes şirketinin CEO adayı olarak ve Efes-Rus’un şu anki genel müdürü Roy Cornish’i şirketin CFO adayı olarak aday göstermek için prensipte anlaştı.İşlemin tamamlanmasının ardından, birleşmiş şirketin finansallarının Anadolu Efes’in finansallarına tam konsolide edileceği belirtilen açıklamada, “Bunun sonucu olarak da AB InBev Rusya ve Ukrayna operasyonlarını konsolide etmeyi durdurarak bu işlem sonucunda oluşan yatırımını özkaynak yöntemi ile muhasebeleştirmeye başlayacaktır” denildi.

Hem Anadolu Efes hem de AB InBev’in bağlayıcı anlaşmalar üzerinde çalışmalara başlayacağı ve ilgili duyuruların süreç dahilinde yapılacağı belirtilen açıklamada, sürecin 2018 yılının ilk yarısında tamamlanmasının öngörüldüğü ifade edildi.

İşlemin tamamlanmasına kadar ise hem Anadolu Efes’in hem AB InBev’in Rusya ve Ukrayna’daki faaliyetleri her zamanki gibi ve ayrı devam edecek.

Özilhan konuyla ilgili olarak KAP açıklamasında “AB InBev ile olan ilişkimizi daha da güçlendirmekten memnuniyet duyuyor, ilgili pazarlardaki operasyonlarımızın, uzmanlıklarımızın ve en iyi uygulamalarımızın birleşmesi potansiyel büyüme fırsatlarını yakalamamızı sağlayacak olmakla beraber hem Anadolu Efes hem AB InBev hissedarlarına önemli bir değer katacağına inanıyoruz” dedi.

AB InBev İcra Kurulu Başkanı Carlos Brito ise, “AB InBev ve Anadolu Efes’in stratejik ortaklığını ilerletmek için önemli bir adım olmakla beraber ve Rusya ve Ukrayna’daki tüketicilere geniş bir yelpazede bira seçenekleri sunmak için bu başarılı birleşmenin tamamlanmasını sabırsızlıkla bekliyoruz” dedi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak:SÖZCÜ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.