Afet yönetimi evden başlamalı

Afet yönetimi evden başlamalı

İnşaat Mühendisleri Odası Gebze Temsilciliğinin davetlisi olarak Gebze’ye gelen Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, “Afet yönetimi ve Belediyeler” konulu seminer...

İnşaat Mühendisleri Odası Gebze Temsilciliğinin davetlisi olarak Gebze’ye gelen Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, “Afet yönetimi ve Belediyeler” konulu seminer verdi. Prof. Dr. Kadıoğlu, afet yönetiminin evden başlaması gerektiğine vurgu yaptı.

Gebze Ticaret Odası Meclis Salonunda düzenlenen konferans öncesi Kızılay ve İnşaat Mühendisleri Odası Gebze Temsilciliği tarafından kan bağışı kampanyası düzenlendi. Bu sırada çok sayıda katılımcının kan bağışında bulunması Kızılay yöneticilerini oldukça mutlu etti.  Konferans öncesi kısa bir konuşma yapan GTO Başkanı Nail Çiler, Gebze’den sivil savunmanın gittiğine dikkat çekerek, daha önce sivil savunma ile ortak çalışmalar yaptıklarını, bunu Gebze için büyük eksiklik olduğunu vurguladı. Çiler ayrıca 17 Ağustos depreminde de insanların bilinçsizlikten öldüğünü söyledi.  İnşaat Mühendisleri Odası Gebze Temsilcisi Ahmet Kadı ise zamanın birlik olma zamanı olduğunu söyledi. Kadı, “Biz birlik olur ve yan yana gelirsek bizim bileğimiz kimse bükemez” dedi.

İTÜ Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu ise “Belediyeler ve afet yönetimi hakkında katılımcılara slayt eşliğinde bilgi verdi. Gerek İstanbul gerekse İzmit’te yaşanabilecek olası bir depremde Gebze’nin çok etkileneceğini söyleyen Kadıoğlu, İstanbul’da yaşanabilecek olası bir 7.5 şiddetindeki depremden 34 bin binanın etkileneceğini, bu sayıyı depremden önce aşağılara çekmek gerektiğini vurguladı. Fay hatlarının ne zaman kırılacağını tartışmak yerine en kötü ihtimale hazırlıklı olmak gerektiğini söyleyen Kadıoğlu, krizden önce risk yönetimine hazırlıklı olunmasına dikkat çekti. Afet öncesinde 1 TL ile alınabilecek önlemin afet sonrası 100 TL olabileceğine de ifade eden Kadıoğlu, “Bir afet sonrası herkes önce kendisini kurtaracak, siz de çıkabilecek bir yangını söndürmeye ve ilk yardım hizmeti vermeye hazır olun” dedi.

BELEDİYELERİN 4 ÖNEMLİ GÖREVİ VAR

Afet süreci ile ilgili belediyelerin zararı azaltmak, plan yapmak, halkı eğitmek ve ekipman ve donanım sağlamak olduğunu söyleyen Kadıoğlu, “Sadece tek başına toplanma alanı bir işe yaramaz. Gerçi bugün toplanma alanlarına bile AVM’ler yapıldı ama mevcutlarına su, elektrik, tuvalet, ilk yardım malzemesi gibi acil ihtilaçların konulması gerektiğini vurguladı. “Kamu binaları yıkılınca afeti yönetemiyorsunuz” diyen Kadıoğlu, Türkiye’nin risk azaltma planının da olmadığına dikkat çekti. Afetlerde insanı kurtaran şeyin kendi bilgisi ve afet öncesi hazırlığı olduğunu da söyleyen Prof. Dr. Kadıoğlu, herkesin evinde ve işyerinde afet öncesi ve sonrası için gerekli hazırlıkları yapması gerektiğine vurgu yaptı.

Kocaeli AFAD il Müdürü Salim Tekoğul da bölgemizde afet koordinasyon açısından yapılan çalışmaları detaylı olarak katılımcılarla paylaşırken, afetlerde bireysel eğitimin önemine dikkat çekerken, bölgemizde bulunan “toplanma merkezlerine gerekli altyapı hizmetlerinin getirilmesi” ve “toplanma merkezlerine sahip çıkılması” konusunda bölge halkının bilinçlendirilerek ısrarcı olunmasını istedi.

Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu’na GTO Başkanı Nail Çiler ve Başkan Yardımcısı Mican günün anısına hediye takdim etti. Program sonrası İnşaat Mühendisleri Odası Gebze Temsilciliği tarafından katılımcılara ilk yardım çantası hediye edildi.




HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.