GÜRER: HİLELİ GIDA ÜRETENLERİ KİM KORUYOR?

GÜRER: HİLELİ GIDA ÜRETENLERİ KİM KORUYOR?

CHP Niğde Milletvekili ve Tarım Köy İşleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer,  Hileli gıda ürünlerinin 2016 yılından beri neden açıklanmadığını...

CHP Niğde Milletvekili ve Tarım Köy İşleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer,  Hileli gıda ürünlerinin 2016 yılından beri neden açıklanmadığını sordu. Yoksa denetimlerden mi vazgeçildi? ”dedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ülkemizde son yıllarda artış gösteren en önemli sorunlardan birinin de hileli gıda ürünlerindeki artış olduğunu söyledi. Denetim ve kontrollerin yetersiz olduğunu kaydeden Ömer Fethi Gürer, “Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, taklit veya tağşiş yapıldığı kesinleşen aralarında et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, bitkisel yağ, bal, takviye edici gıdalar gibi gıda ürünlerinde 2016 yılından beri açıklama yapmayı bıraktı. Taklit ve tağşiş yaptığı belirlenen işletmeler ve ürünlerin parti numaralarını Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 2016 yılında son kez açıklandı. Esasen caydırıcı yönü olan bu uygulama devam etmelidir. Neden bu uygulamadan vazgeçilmiş, neden hileli ürün üreten firmalar teşhir edilmemektedir. Kamuoyu bunu bilmelidir” dedi.

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “5996 sayılı kanun ile taklit, tağşiş ve bozuk ürünlerin kamuoyuna duyurulması uygulamasına 2010 yılında başlanmıştı. 2011 yılında yürürlüğe giren Gıda ve Yemin Resmi Kontrolüne Dair Yönetmelik’te, laboratuvar sonucuyla taklit ve tağşiş yapıldığı kesinleşen gıdaları üreten/ithal eden firma ve ürün bilgileriyle, kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye düşürecek şekilde bozulmuş, değiştirilmiş gıdaları üreten ve/veya satan firma ve ürün bilgilerinin Bakanlık resmi internet sitesinde kamuoyunun bilgisine sunulması kararı verilmişti. 2012’den 2016 sonuna kadar, 586 firmaya ait 1.173 parti ürünün mevzuata uygun üretilmediği açıklandı. Bu saptanabilenlerde bir otokontrol yarattı. Firmalar en azından teşhir edileceği kaygısı ile daha dikkatli olmaya başladı. Yararlı ve gerekli bu uygulama sessiz sedasız durduruldu. Piyasada merdiven altı üretim dahil, birçok hileli ürün varlığı konuşuluyor. Yurttaşların hakkını hükümet korumak zorunda. Yeniden hileli ürün üretenlerin kamuoyuna açıklanması sağlanmalıdır. Yeni bir yasal düzenleme olmadığına göre bakanlık yasal olan görevini yerine getirmelidir. Hileli gıda üretenler bir yerde korunmaktadır. Yasanın tanımladığı biçimde hileli üretim yapanlar açıklanmalıdır” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.